In urma cu zeci de ani, savantii defineau drept principalele nevoi ale omului: aerul, apa si hrana urmate de suita conditiilor de viata decenta. In prezent, se pare ca lista trebuie sa se updateze de urgenta prin adaugarea activitatii fizice de orice tip.
Populatia planetei din tarile industrializate si asa-zis civilizate a devenit o masa de oameni pentru care sedentarismul si consumismul au devenit cele doua religii importante ale zilei. Se pare ca unica scapare vine din activitatea fizica sustinuta. Secretul acesta simplu a fost descoperit de oameni cu peste 6.000 de ani in urma.
Dati importanta recuperarii dupa efort fizic sustinut, beti lichide sub forma de ceaiuri si apa minerala. In caz de febra musculara, consumati miere si faceti miscare la intensitate si frecventa mica.
Evident toti facem sport… Cel mai adesea in fata televizorului unde ne agitam cu berea intr-o parte si alunele in cealalta, urmarind cum altii joaca fotbal, baschet, rugby, handbal sau alearga, inoata, ridica tot felul de greutati. Dupa care, obositi de atata efort, ne indreptam alene spre pat unde adormim pentru a ne trezi a doua zi spre a purcede din nou sa zacem pe scaune cate 8-12 ore prin birouri, cel mai adesea in fata unui calculator.
Urmand ca seara sa mai facem un pic de sport, evident tot in fata ecranului TV. Ei bine, asa trec zilele si viata fiecaruia si, o data cu trecerea fireasca a timpului, vin problemele generate de o alimentatie nesanatoasa, sedentarism si oboseala mentala.
Din comoditate si indolenta, omul mileniului trei inventeaza zeci de motive pentru a nu se apuca sa-si miste trupul periodic de dragul sanatatii macar daca nu din alte ratiuni. „Numai sunt tanar(a)”, „Nu pot“, „M-am ingrasat”, „Ce o sa zica lumea?”, „Nu am unde”, „Nu am chef”, „Nu am cu cine”, „Nu am timp”… Cel mai adesea invocam ca nu avem timp. Ei bine, sa dam asadar timpul pe sanatate! Eu zic ca este un targ corect, pentru ca nu-i asa? Sanatatea este inestimabila!
Istoria miscarilor sanatoase
La prima vedere, aparitia sportului este un mister inexplicabil. Pentru ca se stie, oamenii inca din comuna primitiva pana acum 50-60 de ani aveau o viata foarte activa. Timp de milenii ca specie, noi oamenii am fost vanatori, pescari, am lucrat in padure, am trait in sate, ne-am luptat in razboaie, mergeam pe jos zeci de kilometri. Zilnic.
Intr-un cuvant, aveam o existenta foarte activa. Cu toate acestea, oamenii au realizat ca aparitia si dezvoltarea unor miscari armonioase, prestabilite si echilibrate nu duc doar la un efort fizic mai potrivit pentru mentinerea sanatatii, ci induc si integrare sociala, distractie, buna dispozitie, respect, experienta si multe alte valori adevarate, din nefericire azi uitate.
Prima civilizatie care si-a dat seama de acest lucru si a actionat in consecinta a fost cea chineza. Se pare ca lor le datoram aparitia si codificarea primelor seturi de miscari fizice cu scop sportiv si de mentinere a sanatatii si tineretii. In urma cu peste 6.000 de ani, chinezii faceau sport, traditie mentinuta pana in prezent cand China se poate lauda cu una dintre cele mai sanatoase populatii de pe mapamond.
Monumentele egiptene din vremea faraonilor cuprind imagini cu alergatori si inotatori. In vechea Persie, cultura fizica era strict inclusa alaturi de artele martiale, redutabilele scoli de lupta denumite Zourkhaneh supravietuind cu succes pana in prezent. Un pas decisiv a fost facut de civilizatia greaca, cea care a dat nastere faimoaselor olimpiade.
Aparuta acum 3.000 de ani pe Muntele Olimp, in preajma lacasului zeilor Greciei Antice, Olimpiada a fost un fenomen unic in sine. Aceasta adevarata oda in miscare inchinata virtutilor umane a supravietuit pana in prezent cu toate ca spiritul ei demn a fost in mare parte compromis de mercantilism, influenta politicului si de individualismul exagerat. O mare parte din sporturi precum diversele forme de atletism, haltere, gimnastica, luptele si boxul au fost daruite umanitatii de catre vechii greci.
Pentru majoritatea sporturilor nu trebuie un echipament specific. Folositi doar tricouri si pantaloni din bumbac, de preferinta cu croiala larga care sa permita miscarile ample. Nu-l practicati imbracati in haine din tot felul de materiale sintetice si supraelastice. Procesul transpiratiei este impiedicat, iar mirosul urat omniprezent.
Putina ambitie si multa bunavointa Acestea sunt singurele deziderate necesare de fapt omului modern pentru a se apuca serios de un sport. Nu conteaza varsta, sexul, aspectul fizic. Nu va lansati in idei de genul: „Ma apuc de sport sa dau jos in 2 luni 15 kilograme”. Doar apucati-va si redescoperiti bucuria si inocenta copilariei, atunci cand alergam si ne jucam fara scop, doar de dragul actului in sine.
Beneficiile sportului sunt nenumarate, pe multe le veti descoperi o data ce continuati practicarea oricarei forme de sport alese. In prezent, pe langa sporturile clasice, au aparut si asa-numitele sporturi extreme care denota totusi o conditie fizica peste medie plus sfaturile unui cunoscator.
Dar indrazniti! Mult mai multi oameni sufera serios din cauza lipsei de miscare decat cei care se intorc cu julituri sau vanatai de pe terenul de sport. Nu uitati nici de maxima celebra a lui Pierre de Coubertin, descoperitorul Olimpiadelor, „Nu conteaza prea mult sa castigi, este mult mai important sa participi”.
Folositi la sfarsitul oricarei sesiuni de antrenament miscarile de stretching si relaxare. Acestea scad nivelul adrenalinei, reduc fluxul de sange si acid lactic din muschi si ajuta la refacerea dupa efort.
Sport pentru o silueta de invidiat
Beneficiile aduse de activitatea fizica corpului uman sunt nenumarate, iata cateva dintre ele:
Sportul ajuta la eliminarea kilogramelor in exces si autoregleaza greutatea corporala. Puteti interactiona cu oameni cu scopuri si interese asemanatoare, asadar sportul ajuta la consolidarea relatiilor interumane.
Sportul reduce considerabil depresia si anxietatea. Intareste oasele, inima, muschii, intregul sistem cardio-respirator. Creste increderea in sine si autosatisfactia. Reduce considerabil efectele stresului. Imbunatateste rezistenta fizica si concentrarea psihica. Ajuta la coordonarea miscarilor, simtul echilibrului si flexibilitatea coloanei vertebrale si mobilitatea articulatiilor. Revigoreaza activitatea sexuala.
Invatam lucruri noi. Dezvoltam obiceiuri sanatoase legate de nutritie, conservarea energiei, dozarea efortului si autocunoasterea personala. Deseori se pot descoperi si consolida calitatile de lider. Sportul elimina prin piele, cu ajutorul procesului de transpiratie, o gama larga de toxine, impuritati, grasimi, hormoni.
Regleaza in mod stralucit metabolismul organismului uman. Mersul pe jos are un efect minunat asupra celor care, din diverse probleme de sanatate, nu pot practica sporturi dinamice. Sistemul nervos beneficiaza intr-o mare masura de efectele activitatii fizice. Calitatea si durata somnului sunt considerabil imbunatatite de orice efort fizic. Dezvoltarea simtului estetic este un efect secundar al practicarii sportului.
Sursa: http://www.csid.ro/sport/sportul-de-mii-de-ani-pentru-sanatate-2755879/
Ramona Lengyel