sf_andrei2012_17

In ziua de 8 noiembrie se cinsteste intregul sobor al ingerilor, impreuna cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Despre Arhanghelul Gavriil stim ca este vestitorul lui Ioachim si al Anei, parintii Mariei, ca o vor avea pe aceasta, la batranete. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria ca va naste pruncul Tatalui Ceresc, pe Iisus, Salvatorul si Izbavitorul nostru. Arhanghelul Mihail este considerat ca fiind capetenia ostilor ceresti-ingeresti, acela care, la sfarsitul lumii va lupta cu diavolul si despre care se spune ca nu sta in Rai decat in Vinerea Mare si de Pasti, in restul timpului fiind in misiune pe pamant.


In sambata dinaintea zilei Sfintilor Mihail si Gavriil se fac praznice pentru pomenirea mortilor, iar finii merg la nasi cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numita si „Napustitul aretilor” sau „Vara Arhanghelilor” care tine doar o zi. De unde vine prima denumire ? De la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii ( aretii ) cu oile in aceasta zi; berbecii se „napustesc” asupra oilor pentru imperechere si, de aici numele de „napustitul aretilor”. Pe langa „Vara Arhanghelilor” mai sunt inca 3-4 zile mai calduroase, intre 8 noiembrie si 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

In popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupra Soarelui si a Lunii, pe care le elibereaza din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura ( eclipse ). De asemenea, se spune ca are putere asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul la ger, pe pamant, dintr-odata ; Arhanghelul Mihail o tine si da drumul gerului pe indelete, ca sa se obisnuiasca oamenii cu el. La fel se spune ca sta la capul omului care trage sa moara ca sa-i conduca sufletul in Rai ; sau la picioarele omului daca acesta se va face bine. Superstitia spune ca daca faci o turta si o arunci intre oi la „napustitul aretilor” si turta cade cu fata-n sus, vei avea miei multi si sanatosi. De ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este bine sa aprinzi o lumanare ca sa ai „lumina” pe cealalta lume ; e bine sa aprinzi si pentru morti fara lumanare, sinucigasi sau osanditi. Superstitia spune ca cei care lucreaza in aceasta zi, se vor chinui mult inainte de moarte.

Sursa: http://www.superstitii.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *