Cu ajutorul tau aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!

Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni pana la 80 % din cazurile de cancer de col uterin. Pe langa aceasta, vaccinarea impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficienta daca este efectuata in perioada adolescentei si poate reduce rata dezvoltarii cancerului de col uterin pe viitor. Deci, care este motivul ca atunci cand am putea preveni aproape fiecare caz, anual in Europa 60.000 de femei dezvolta cancerul de col uterin si 30.000 de femei decedeaza din cauza acestei boli?
Exista doua motive principale:
1. Multe tari nu dispun inca de programe eficiente de screening al cancerului de col uterin si de vaccinare contra HPV, iar locuitorii lor nu au acces la acest gen de programe,.
2. Chiar si acolo unde aceste programe sunt disponibile, multe femei nu sunt constiente despre importanta lor si din acest motiv nici nu le folosesc.
Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU) a fost lansata pentru a gasi solutii in acest sens prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a trei grupuri tinta cu privire la cancerul de col uterin:
1. Societatea in general: oamenii trebuie sa constientizeze care sunt beneficiile screeningului cancerului cervical si ale vaccinarii anti-HPV pentru a extinde folosirea acestor servicii acolo unde sunt disponibile.
2. Prestatorii de servicii de sanatate: medicii, asistentii medicali si alti prestatori de servicii de sanatate trebuie sa detina informatii precise, actualizate cu privire la screeningul cancerului cervical si vaccinarea anti-HPV, astfel incat sa poata raspunde la intrebarile pacientilor si sa-i incurajeze sa apeleze la serviciile respective, 3. Politicienii: liderii politici trebuie informati cu privire la beneficiile screeningului cancerului cervical si ale vaccinarii anti-HPV, astfel incat acestia sa inteleaga cat de important este sa ofere prioritate acestor programe.
Pentru succesul oricarei campanii de sanatate, este esential ca oamenii sa o poata distinge din multitudinea de informatii care le solicita atentia. In acest scop, a fost instituita brosa „Perla Intelepciunii”, ca un simbol unic al Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pentru ca publicul sa o poata identifica. Deja 1,5 milioane de brose „Perla Intelepciunii” au fost distribuite in toata Europa si au devenit un element cheie al evenimentelor organizate in cadrul Saptamanii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
In cadrul Saptamanii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din luna ianuarie, anul trecut, in Europa au fost organizate peste 5000 de evenimente. Aceste evenimente au pus la dispozitia femeilor si adolescentelor un volum impresionant de informatii, ajutandu-le sa inteleaga importanta prevenirii cancerului de col si motivandu-le sa foloseasca serviciile acolo unde exista. In acelasi timp, aceste evenimente au sporit nivelul de constientizare a problemei cancerului de col in randurile politicienilor si au contribuit la promovarea implementarii programelor de prevenire a cancerului de col in tarile unde aceste programe inca nu sunt accesibile.
In ianuarie 2016, intentionam sa dublam numarul de evenimente desfasurate in toata Europa, insa vom avea nevoie de ajutorul Dvs. pentru a reusi! Ce ati putea face? Actiunile care ar putea fi intreprinse pentru a spori constientizarea importantei prevenirii cancerului de col sunt nenumarate:
1) Discutii online la tema prevenirii cancerului de col uterin.
2) Au fost distribuite brosuri privind prevenirea cancerului de col uterin in locuri publice, cum ar fi centrele comerciale, statiile de metrou, garile etc.
ECCA a pregatit un set de 4 brosuri care au fost adaptate pentru institutiile de sanatate din 24 de tari si traduse in limbile nationale. Acestea sunt disponibile gratis.
3) Au fost afisate informatii despre prevenirea cancerului de col uterin in centre comerciale, statii de metrou, gari etc. Informatiile respective au fost publicate si in presa locala si multe dintre aceste locuri au fost folosite pentru distribuirea brosurilor.
4) In centrele comunitare, scolile, primariile si universitatile locale au fost organizate seminare la tema prevenirii cancerului de col uterin. Un centru comunitar din Clare, Irlanda Intalnire publica la un liceu din Kragujevac, Serbia Holul principal al unui spital din Chisinau, Moldova Ljubljana University, Slovenia Piata Wenceslas, Praga, Republica Ceha Platia Aristotelous, Thessaloniki, Grecia Centru comercial, Novi Sad, Serbia Lectie publica la o clinica din Sobor, Serbia Intalnire publica la biblioteca municipala din Tbilisi, Georgia Seminar public in Leskovac, Serbia.
5) In licee au fost organizate lectii despre prevenirea cancerului de col uterin pentru adolescente. Aceste lectii au cuprins informatii despre vaccinarea contra HPV pentru eleve si despre screeningul cervical pentru mamele acestora.
6) Seminare la tema prevenirii cancerului de col uterin au fost organizate pentru studenti la medicina, medici din policlinici si alti prestatori de servicii de sanatate in aule universitare si edificii publice. Atelier pentru studenti la Universitatea de Medicina din Tbilisi, Georgia Seminare organizate de personalul Spitalului General din Sobor, Serbia Seminar seral organizat de Societatea Medicala Croata, Zagreb, Croatia Seminar organizat de Facultatea de Medicina a Universitatii de Stat I. Javakhishvili, Georgia Lectie la tema prevenirii cancerului de col uterin pentru o clasa de la un liceu din Lisabona, Portugalia Lectie la tema prevenirii cancerului de col uterin pentru o clasa de la un liceu din Porto, Portugalia Lectie la tema prevenirii cancerului de col uterin pentru o clasa de la un liceu din Chisinau, Moldova Lectie la tema prevenirii cancerului de col uterin pentru o clasa de la un liceu din Kikinda, Serbia Lectie la tema prevenirii cancerului de col uterin pentru o clasa de la un liceu din Bingley, Polonia Asociatiei Europene privind 5. Saptamana de Prevenire Cancerul de Col Uterin a Cancerului de Col Uterin
In ianuarie 2016, intentionam sa dublam numarul de evenimente desfasurate in toata Europa, insa vom avea nevoie de ajutorul Dvs. pentru a reusi! Alaturati-va Campaniei! Ajutati-ne sa ridicam nivelul de constientizare a problemei cu privire la prevenirea cancerului de col uterin.

Pentru mai multe informatii: Ms Vicky Appleby Tel: +32 2 538 2833 Email: vicky.appleby@ecca.info

Sursa: http://www.ecca.info/mo/saptamana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/saptamana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *