Rucola este una dintre cele mai benefice verdeturi pentru sanatate. Alimentul este folosit in bucatarie din cele mai vechi timpuri. Chiar si in Imperiul Roman, rucola era apreciata pentru calitatile sale afrodisiace.
Rucola – beneficii
Rucola este una dintre cele mai sanatoase salate verzi. Verdeata contine putine calorii. Astfel, jumatate de cana de rucola contine numai 2 calorii. 20 de cani de rucola contin tot atatea calorii cat se gasesc intr-un mar de marime medie.
Fibrele fac aceasta verdeata sa fie hranitoare, putand fi servita cu succes singura la o masa sau alaturi de alte produse dietetice.
O cana de rucola contine 52 grame de proteine, 13 grame de grasimi, 73 grame de carbohidrati, 3 grame de fibre si 41 grame de zahar natural.
Rucola este recomandata in diete de slabit, fiind un aliment satios, care ajuta la diminuarea consumului de grasimi. Iti poti prepara o salata simpla de rucola cu suc de lamaie, la care se mai pot adauga putin ulei de masline sau parmezan ras. O astfel de salata este suficienta pentru a te satura fara sa mai fie nevoie sa consumi si alte preparate.
Verdeata confera energie organismului, protejeaza ficatul si ajuta in circulatia sangelui.
Rucola este o sursa foarte buna de vitamina C, A si K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulatia sangelui, sistemul osos si cel cardiovascular. Rucola contine si calciu, magneziu, fier si potasiu, care ajuta la tensiunea arteriala, in sanatatea sistemului osos, precum si la functionarea globulelor rosii din sange.
Vitamina C previne infectiile, reduce efectul radicalilor liberi si intareste sistemul imunitar. Totodata, vitamina C este eficienta in productia de colagen, care este esential pentru piele si oase. Vitamina K reduce riscul de fracturi, mareste masa osoasa si previne formarea cheagurilor de sange. Magneziul si calciul mineralizeaza sistemul osos.
Rucola este recomandata in alimentatie pentru eliminarea toxinelor din organism si a radicalilor liberi. Aceasta verdeata mai contine si fitochimicale care imbunatatesc sanatatea pielii si a ochilor, stimuland, in acelasi timp, sistemul imunitar. Fitochimicalele reduc efectele cancerigene ale hormonilor estrogeni, avand un rol important in prevenirea cancerului de prostata, cervical si ovarian.
Rucola contine acid folic, recomandat in special in cazul femeilor insarcinate pentru prevenirea defectelor la nastere.
Unul dintre cele mai importante avantaje il reprezinta faptul ca rucola poate fi servita cu aproape orice fel de mancare, de la salate la pizza.
Rucola – dezavantaje
Frunzele de rucola tind sa retina multe impuritati, resturi de sol etc. De aceea, rucola trebuie sa fie foarte bine spalata si apoi uscata pentru a impiedica ingalbenirea si putrezirea. Rucola este un aliment cu o durata scurta de viata. Este preferabil sa o cumperi proaspata si sa folosesti toata cantitatea imediat, deoarece nu rezista in frigider mai mult de doua zile in stare optima. Dupa 3 zile, frunzele absorb umezeala si nu mai pot fi consumate.
Sursa: http://www.ele.ro
Ramona Lengyel