muzica-mai-eficienta-ca-algocalminul-2455767

A  fi Relaxat

Semnificatia notiunii de a fi relaxat comporta trei aspecte. Primul se refera la cortexul cerebral tensionat; gandurile si starile noastre de spirit au nevoie de relaxare. Al doilea aspect se refera la articulatiile corpului; in special talia, ceafa si umerii au nevoie de relaxare. Cel de-al treia aspect se refera la organele interne; si ele au nevoie de relaxare. A fi relaxat inseamna starea de a nu fi incordat, dar aceasta stare nu trebuie considerata drept a fi fara viata (vlaga), lipsit de energie.
Senzatia de relaxare nu trebuie urmarita in mod constient, subiectiv, ea va aparea mai curand in virtutea meditatiei de relaxare.
Pentru ca gandurile, starile sufletesti si spiritul sa fie relaxate, trebuie sa ne cultivam virtutea. Cultivandu-ne virtutea, gandurile vor fi mai usoare, mai putin impovarate si va fi mai usor sa intram in starea de relaxare.
Pentru ca toate incheieturile si toti muschii sa se poata relaxa, este bine sa ne eliberam de imbracamintea prea stramta si sa nu ne angajam in activitati sau exercitii fizice prea solicitante imediat inainte de a incepe practica de qigong.
Pentru ca organele interne sa fie relaxate, trebuie sa fim atenti la regimul alimentar. Nu trebuie sa mancam sau sa bem prea mult la o singura masa si este bine sa nu fumam. Cand cineva fumeaza, nicotina si alte substante ii solicita in mod constant plamanii. Cand cineva bea prea mult, intra intr-o stare de amorteala. Cand cineva mananca prea mult sau mananca adesea mancare nesanatoasa, stomacul si intestinele se afla intr-o permanenta miscare si, prin urmare, nu se pot relaxa.
Ce putem face, pentru a permite organelor interne sa se relaxeze? Depinde de noi insine, sa invatam din propria noastra experienta. Sa mancam mai putin – iata cheia acestei probleme. Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa mancati foarte putin. Odata ce ati atins un anumit nivel, veti manca mai putin in mod natural., cu de la sine putere. Unii vechi maestri spun: cei care practica doar artele martiale vor manca foarte mult si vor dormi mult, dar cei care practica qigong-ul intern vor manca si vor dormi mai putin. Veti intelege cheia acestui fenomen prin prisma propriei experiente, in mod natural, atunci cand veti practica noaptea.

A fi Calm

Semnificatia notiunii de a fi calm comporta, de asemenea, trei aspecte.
– in primul rand, mediul ambiant trebuie sa fie relativ calm, linistit;
– in al doilea rand, corpul nostru trebuie sa fie curat si linistit;
– iar in al treilea rand, gandurile noastre, in practica qigong, trebuie sa fie linistite, senine.

Practica qigong trebuie sa beneficieze de un mediu de desfasurare suficient de linistit si, in plus, trebuie sa stiti sa va alegeti locul de practica. De exemplu, daca practicati acasa, cel mai bine este sa va aflati singur in camera sau sa asteptati pana cand ceilalti au adormit si abia apoi sa practicati qigong. (Nota: acest lucru se refera la situatia in care numai un singur membru al familiei practica qigong).
Corpul trebuie sa fie curat si linistit. Acest lucru inseamna sa va debarasati de orice “impuritate” a corpului. Aceasta implica eliminarea, pe cat de mult posibil, a bioxidul de carbon din plamani, eliminarea substantelor uzate, nefolositoare din stomacul si intestinele noastre, mergand la baie, cat si eliminarea rezultatelor metabolice ale oboselii, cum ar fi durerile musculare. Majoritatea oamenilor nu dau atentie decat calmului relativ al mediului ambiant si calmului gandurilor, neglijand linistea propriului corp. Acesta este pericolul de care trebuie sa ne ferim. Daca din aceste trei stari de liniste lipseste una singura, oricare ar fi aceasta, atunci persoana respectiva nu poate fi cu adevarat calma, linistita.
Si, in sfarsit, gandurile trebuie sa fie linistite. Multi, atunci cand incep practica de qigong, nu reusesc sa intre in aceasta stare de calm si liniste; acestia pot folosi tehnica “unui singur gand care reprezinta mai multe ganduri”. De exemplu, ganditi-va la un eveniment, un scop, un sunet, un tablou, un cuvant, o fraza, un eveniment fericit, iar acest lucru va va ajuta sa va linistiti.
Cei care sunt mai experimentati in practica qigong-ului se pot linisti intr-un timp foarte scurt.

A fi Natural

Semnificatia notiunii de natural cuprinde patru aspecte. In primul rand, este vorba de mediul natural in care se practica qigong-ul; in al doilea rand, este vorba de pozitia fireasca, naturala a corpului; in al treilea rand, de respiratia naturala; iar in al patrulea rand, de succesiunea naturala a gandurilor. Cand practicati qigong, nu trebuie sa fortati nimic. Totul trebuie sa fie natural. Trebuie sa atingeti o stare de naturalete in care sa va simtiti contopiti cu universul.
Ce inseamna a fi contopit cu universul? De exemplu, cand vremea se raceste, nu ai nici un fel de probleme nu ai nevoie de haine mai groase. Daca ninge in timpul iernii, poti purta doar o singura haina si te simti foarte bine. Daca vara este foarte cald, nu ai nevoie de ventilator. Pe apa sau pe inaltimi, te simti in largul tau. Acest lucru inseamna sa te contopesti cu natura. Cu toate acestea, nu este usor sa atingi acest nivel. Atunci cand practicam qigong, suntem concentrati asupra pozitiei naturale a corpului, asupra respiratiei naturale si a succesiunii naturale a gandurilor.
Astfel, relaxarea, calmul si naturaletea, sunt cele trei conditii pentru practicarea qigong-ului. Daca nu va puteti relaxa, aduceti in mintea voastra un gand. Ganditi-va ca intreg corpul va este relaxat. Partea superioara, mijlocul, partea inferioara a corpului, sunt relaxate; partea din fata, de la mijloc, spatele, sunt relaxate; relaxati-va toate partile corpului, pe rand. Mai intai ganditi-va la relaxare, apoi veti putea fi relaxati. Practic, aceasta etapa se poate realiza intr-o singura clipa. Iar in ceea ce priveste calmul, principalele puncte asupra carora trebuie sa ne concentram sunt mediul ambiant linistit, corpul calm, linistit, gandurile calme si cele noua etape ale starii de calm, de liniste. Naturaletea sau firescul se refera la mediul ambiant, la pozitia corpului, la starea sufleteasca si la respiratie. Daca puteti face aceste lucruri, atunci puteti incepe practicarea qigong-ului de baza sau a qigong-ului pregatitor. Cand spunem qigong pregatitor, inseamna ca aceasta nu este o practica de qigong propriu-zisa, in adevaratul sens al cuvantului. Aceasta inseamna doar adaptarea, ajustarea qi-ului din qigong, eliminarea bolii, curatarea de impuritati si toxine. Persoanele bolnave practica de obicei qigong-ul pregatitor.

Constanta Vasile

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *