session_ama_optimex_2012-52584-533x4002
Cea mai moderna metoda de a scapa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractiva cu ajutorul laserului. Operatia consta in corectarea dioptriilor, ce apar prin modificari ale corneei si/sau cristalinului. Viciile de refractie corectate prin aceste metode sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul. Corectia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scaderea cu varsta a posibilitatii de a citi de aproape) nu a luat inca o mare amploare si chiar daca se face in anumite centre oftalmologice din lume, corectia nu este permanenta.
Miopia de pana la -7, -8 dioptrii se poate reduce prin operatii cu laser (Lasek, Prk, Lasik, Femtolasik). Hipermetropia si astigmatismele de pana la 3 dioptrii se pot corecta deasemenea cu ajutorul laserului cu excimeri.
In cazurile in care dioptriile prea mari nu se pot corecta cu laser, avem la indemana alte tehnici moderne de reducere a acestora. Una dintre metodele ultramoderne de reducere a dioptriilor extreme consta in implantarea de cristalin artificial, multifocal, personalizat. In acest caz se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrica necesara.
Pentru a beneficia de oricare din aceste operatii trebuie ca varsta pacientului sa fie de peste 18 ani, refractia oculara sa fie stabila, adica sa fim siguri ca dioptriile nu mai cresc (mai ales in cazul miopiilor). Operatia se adreseaza celor care nu mai doresc fie dependenti de ochelari sau lentile de contact.
Pacientii nu trebuie sa aiba afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.)
Persoanele care poarta lentile de contact, vor intrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile inainte de consult, masuratori si operatie. Preoperator, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana, pahimetrie, examen de camp vizual).
Operatia se realizeaza fara internare, fara durere, cu anestezie topica (picaturi).
Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.
Tipuri de operatie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) si LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) – Tehnicile sunt asemanatoare, nu necesita taierea corneei si se bazeaza pe fotoablatia (polisarea) tesutului corneean in zona optica; se realizeaza o remodelare a suprafetei de ordinul micronilor. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de cateva zeci de secunde. Aceaste doua metode (LASEK si PRK) sunt considerate cele mai sigure. Complicatiile ce pot aparea sunt rare, cu o incidenta de sub 1 % si pot consta in: vindecare lenta a epiteliului corneean, “haze” (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica, regresia corectiei refractive.
FemtoLASIK (laser in situ keratomileusis) si LASIK – Tehnicile constau in efectuarea unui flap (capac) din partea anterioara a corneei prin taiere acesteia in grosime cu ajutorul femtolaserului sau a microkeratomul cu lama, se executa fotoablatia (polisarea), apoi grefonul (capacul) se repune la loc. Aceste tehnici prezinta mai multe riscuri decat LASEK si PRK. Complicatiile pot fi grave si permanente: amputari sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforatie corneeana, defecte epiteliale, keratita lamelara difuza, vindecari vicioase, etc.
In primele 24-72 ore, postoperator, apare senzatia de corp strain, lacrimare, fotofobie, chiar durere care cedeaza la administrarea de antialgice in cateva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.
In prima luna pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. In cazul tuturor tehnicilor, infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient.
Postoperator controalele obligatorii se fac la 24 ore si 7 zile, apoi in functie de caz si nevoi la 30 zile sau 3 luni.
Recuperarea totala, postoperatorie este variabila, putand dura pana la cateva luni.
Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila.
In concluzie operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, iar vindecarea este rapida.
Clinica noastra este dotata cu cel mai performant si sigur laser al momentului: MEL 80, produs de catre Carl Zeiss Meditec din Germania. Tehnicile folosite de catre medicii nostri sunt exclusiv PRK si Lasek.
Dr.Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Doctor in Stiinte Medicale
www.lasek.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *