Descriere reactie alergica:
Reactia organismului la contactul cu anumite substante percepute drept periculoase, numite alergeni, care se gasesc in aer, in alimente, medicamente, praf, constituie reactie alergica. Reactiile alergice cele mai frecvente se produc la nivelul cailor respiratorii, ale pielii si ale mucoaselor.
Cauzele in reactia alergica:
Printre cauzele care provoaca reactii alergice se numara si:
– acarienii care se dezvolta bine la caldura si umiditate, in locuri fara curenti de aer si care declanseaza astmul, rinitele sau eczemele,
– polenul care poate determina aparitia rinitei alergice caraterizata prin stranut si lacrimare precum si secretie nazala abundenta,
– parul de pisica, veninul provenit din muscaturi de animale, intepaturi de albine sau paianjeni,
– sporii de mucegai, alimente, poluarea atmosferica, produse cosmetic, medicamente sau vaccinuri, detergent.
Simptomele in reactia alergica:
Reactiile alergice se produc la nivelul cailor respiratorii sub forma de rinite si astm bronsic, sau la nivelul mucoaselor si a pielii , sub forma de urticarie, eczema si edeme.
Reactia alergica se dezvolta in doua etape: la primul contact cu substanta alergenica organismul este sensibilizat iar la urmatorul contact, sistemul imunitar reactioneaza si apar manifestarile clinice ale reactiei alergice.
Dificultatea de respiratie ce poate apare in reactiile alergice, ca rezultat al inflamatiei bruste a limbii si a tesuturilor din gat, poate fi asociata si cu alte simptome ca: spasme bronsice, tuse, tumefiere locala (la locul muscaturii sau intepaturii) sau in alta regiune a corpului (ochi, buze, limba, urechi ), urticare cu mancarimi puternice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului etc
Toate aceste simptome ale unei reactii alergice acute impun chemarea de urgenta a medicului, caci viata persoanei este pusa in pericol.
Tratamentul in reactia alergica: se face la spital unde, pentru a reduce mancarimile sunt prescrise medicamente antihistaminice, iar pentru reducerea inflamatiei sunt prescrise medicamente de tip cortizonic.
Medicul specialist poate prescrie si un tratament de imunoterapie specifica, care consta in administrarea pe o durata de cativa ani a unor doze de alergeni care sa desensibilizeze organismul si sa echilibreze sistemul imunitar hipersensibil la anumiti alergeni.
Prevenirea reactiei alergice:
Cea mai buna metoda de a preveni reactia alergica este identificarea si evitarea alergenului care este cauza aparitiei semnelor si simptomelor.
Dr. Mirela Wagner