Prof. Dr. med. Rudolf Fahlbusch
Director al Centrului de Neurochirurgie endocrina in cadrul Institutului International de Neurostiinta (INI) din Hannover
Scurt profil
Intre anii 1982 si 2005, dl. Fahlbusch a fost profesor si presedinte al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Clinicii Universitare din Erlangen si, in aceeasi perioada, a condus si Clinica de Neurochirurgie – una dintre cele mai mari clinici de acest gen din Germania—si o institutie recunoscuta international. Specialitatile sale clinice si de cercetare sunt operarea la nivelul hipofizei prin introducerea endocrinologiei in neurochirurgie si monitorizarea neurofiziologica intra-chirurgicala. In ultimii zece ani, Prof. Fahlbusch s-a dedicat introducerii ingineriei si informaticii in operatia pe creier. Infiintarea unuia dintre cele mai moderne centre chirurgicale din lume cu neuronavigatie functionala si tomografie cu rezonanta magnetica intraoperativa precum si un neurocentru unic, interdisciplinar in cadrul Head Clinic din Erlangen i-au adus recunoastere internationala.
Profesorul Fahlbusch este membru si membru de onoare al multor asociatii internationale din Marea Britanie, SUA si Japonia, prin alte tari. In prezent este Presedinte de onoare al Academiei Germane de Neurochirurgie si “Academia Eurasiana Neurochirurgica”.
Nascut in Hanover, Fahlbusch a studiat medicina in Göttingen si Munich unde si-a luat si doctoratul in 1966 si specializarea in 1977. In 1980 a devenit profesor agregat de neurochirurgie la Universitatea Ludwig Maximlians din Munich. In 1982 s-a alaturat Universitatii din Erlangen-Nuremberg.
Din Octombrie 2005, Prof. Fahlbusch este director al Centrului de Neurochirurgie Endocrina din cadrul Institutului International de Neurostiinte din Hanover. Specialitati
Pacientii cu procese intercraniene suspecte cum ar fi tumori pe creier (ex. gliom, meningiom, tumori la baza craniului), malformatii vasculare intracraniene si hemoragii craniene, rani la nivelul craniului, malformatii ale creierului sau hidrocefalie (apa pe creier) primesc recomandari in vederea tratamentului.
Aceste procese sunt clarificate folosind ultimele tehnici de examinare in materie pentru a putea programa tratamentul chirurgic sau initierea altor tratamente. Si rudele pacientilor sunt consultate, acordandu-li-se asistenta preliminara si post-operativa.
Tumori ale glandei hipofize
Dintre toate specialitatile Profesorului Fahlbusch, tumorile glandei hipofize (ex. adenom hipofizar, craniofaringiom) sunt calificarea sa de baza. A operat peste 4000 de pacienti cu astfel de probleme si a acordat asistenta preliminara si post-operativa. Prof. Fahlbusch este unul dintre cei mai experimentati experti din acest domeniu (Pentru publicatii, a se vedea PubMed). Este membru de onoare al Societatii de Endocrinologie din Germania, membru al consiliului de consultanta “Reteaua Glandei Hipofize” (Pituitary Gland Network) si membru al consiliului Forumului Craniofaringiom (Craniopharyngioma Forum).
Asistenta acordata acestor pacientii necesita cunostinte speciale de endocrinologie, oftalmologie, diagnosticare radiologica si tratament chirurgical al tumorilor in zona hipotalamusului si a glandei hipofize.
Consultatiile initiale se concentreaza in primul rand pe diagnosticul initial dupa care urmeaza o discutie in privinta optiunilor terapeutice. Tratamentul poate presupune interventie chirurgicala, tratament medical sau radioterapie. In unele cazuri, oricum, poate fi recomandat un tratament mai conservative, observational.
Acestea sunt operatii specializate (minim agresive/endoscopice) care necesita calificarea in special in ceea ce priveste glanda hipofiza datorita tratamentului riscant in anumite situatii.
Scopul neuronavigatiei, impreuna cu folosirea tomografiei cu rezonanta magnetica intr-un camp intens pentru imagistica intra-operativa este acela de a face posibile anumite operatii si de a reduce rata mortalitatii si a asistentei post-operative sporind precizia operatiei si imbunatatind intelegerea anatomiei individuale prin implementarea mai multor metode functionale.
Neuronavigatia este folosita in operatii ale tumorilor si angioamelor din zonele semnificative ale creierului, in timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau interventiilor chirurgicale la baza craniului si saua turceasca (sella) precum si pentru biopsii si terapie de interventie. MRI intra-operativ ofera posibilitatea de a controla rezectia tumorii precum si folosirea metodelor de interventie. Imaginile intra-operative si neuronavigatia compenseaza deplasarea creierului care apare in timpul unei operatii.
Incepand din luna februarie 2007 una din salile de oepratii ale Institutului International de Nurostiinte este dotata cu Open-RMN ul de 1.5T Siemens Espree
Informatii pentru pacienti
Sub conducerea dlui. Profesor Dr. Dr. h.c. Madjid Samii, Institutul International de neurostiinta (INI) pune la dispozitia doctorilor de renume international toate avantajele unei medicini neurologice moderne, in special in domeniul neurochirurgiei, terapiei prin radiere si neuroradiologiei pentru diagnosticare si terapie.
Specialitatea INI este tratamentul radiologic chirurgical si interventional interdisciplinar al deformatiilor vasculare si tumorilor sistemului nervos. De la caz la caz, pacientii pot fi tratati fie suplimentar sau exclusiv cu ajutorul terapiei prin radiere (Gamma Knife).
In colaborare cu expertii din cadrul Colegiului Medical din Hanover, Universitatea din Magdeburg si centrelor speciale din afara, echipe de tratament specializate pot conlucra in cazul bolilor grave.
Tratamente si competente
Toate tumorile pe creier, in special tumorile de la baza craniului si cele care necesita tratament prin radiere cu Gamma Knife si cele care necesita operatie.
Hemoragiile si anevrismele cerebrale precum si malformatiile vasculare arteriale si venoase pot fi tratate cu ajutorul terapiei neuroradiologice si/sau, in plus, prin interventie chirurgicala si Gamma Knife.
Bolile maduvei spinarii, precum si bolile sistemului nervos si ale coloanei vertebrale (ex. boli ale discului intervertebral, hernie).
La INI, sunt efectuate operatii foarte speciale (ex. implant de celule stem in creier pentru tratarea defectelor auditive sau stimularea creierului pentru tratarea bolii Parkinson).
Prof. Rudolf Fahlbusch – scurt istoric al activitatii sale
1960 – 1966
Studiul medicinii, Universitatea din Göttingen si Munich
1966
M.D., Universitatea Ludwig Maximilians, Munich
1967
Training in neurochirurgie, Profesor Dr. Marguth, LMU Munich
1976
Neurochirurg
1977
Lector particular si Dr. med. habil.
1980
Profesor de neurochirurgie, LMU Munich, si Extraordinarius
1982
Profesor si Presedinte, Departamentul de Chirurgie Neurologica, Universitatea din Erlangen-Nuremberg
2005
Director al Centrului de Neurochirurgie endocrina in cadrul Institutului International de Neurostiinte (INI) din Hanover
Pacientii operati de prof. Fahlbusch care au ajuns la INI prin intermediul acestui blog:
Dan Santimbreanu, Sergiu V, Stefania Badescu, Eduard Paulovici, Ana-Maria Taicutoiu, Lucian Buzduga, Andreea Cretu, Andreea Mirela Solovastru, Mihai Popescu, Maria Holhos, Marinela Macovei, Romulus Ioan, Andreea Popescu, Geo Pacea, Vasile Vartolomei, Gabriela Maria Urucatu, Ana Papuc, Rada Dan, Robert Nenita, Raluca Tetiu, Teodora Bad, Catalina Hostinar, Maria Benu, Petrisor X., Rozalia Tiut
Multi dintre acestia dar si multi altii care nu sunt mentionati aici au ajuns la profesor direct prin Narcisa Tancu de la www.vipmed.ro
Vlad Placinta