download

Portocalele, sau mai precis, portocalele dulci, sunt citricele numite Citrus sinensis (syn. Citrus aurantium L. var. dulcis L., sau Citrus aurantium Risso) si fructele lor.

 

Portocala este un hibrid cultivat inca din vremurile antice, o combinaite intre pomelo (Citrus maxima) si mandarina  (Citrus reticulata). Este un copac de dimensiuni medii, crescand in conditii optime si pana la 13 m in inaltime. Florile sunt albe parfumate, care apar izolat sau in buchet. Fructul este portocala dulce.

 

Portocalele sunt cunoscute mai ales pentru continutul mare de vitamina C (100 de grame de portocala contine 75% vitamina C), unul dintre multii nutrienti care ofera protectie antioxidanta si creste imunitatea organismului.

 

In afara de faptul ca este o sursa foarte buna de fibre, portocala este si o sursa foarte buna de: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu,zinc si vitamina A.

 

Consumul regulat al fructului portocala protejeaza impotriva bolilor cardiace, regleaza colesterolul, stabilizeaza presiunea arteriala, previne aparitia pietrelor la rinichi, ajuta la arderea grasimilor, este un tratament eficient impotriva constipatiei, este bun pentru problemele cu dintii si gingiile, este un „pansament gastric”, trateaza setea acuta, ajuta la combaterea racelii si gripei si poate chiar ajuta la tratarea depresiei usoare!

 

Portocala este recomandata ca un tratament al infertilitatii pentru ca fructul contine cantitati importante de folati (acid folic). 100 de grame de portocala contine 4% folat.

 

Acidul folic, cunoscut si drept vitamina B9, este recunoscut pentru scaderea riscului de a avea un copil cu un defect neural sever. In ultimii ani s-a descoperit faptul ca acidul folic este bun si pentru barbati pentru ca imbunatateste calitatea spermei, asa ca incurajeaza-l si pe partenerul tau sa manance portocale.

 

Mod de preparare

Portocalele se pot manca proaspete, ca atare, sau in salate de fructe sau le poti consuma sub forma de suc de portocale proaspat (facut din portocale adevarate, evita sucurile produse in comert).

 

Administrare

Poti bea in fiecare dimineata un pahar de suc de portocale proaspat stors. Este usor de preparat si este modul perfect de a incepe ziua: iti da energie si face bine si la digestie. Un pahar de suc de potocale iti va oferi jumatate din aportul zilnic recomandat de acid folic.

 

Este important ca sucul sa fie baut imediat dupa ce a fost preparat pentru a fi sigura ca profiti din plin de vitamina C. Trebuie sa indepartezi intotdeauna coaja potrocalei pentru ca ea nu poate fi digerata foarte bine de corpul uman. Lasa membrana alba care acopera pulpa, pentru ca ea contine bioflavonoide. Bioflavonoidele ajuta corpul sa absoarba vitamina C.

 

Contraindicatii

Fructele citrice, atunci cand sunt consumate in exces, sunt cunoscute pentru faptul ca pot produce carente de calciu in organism. Toate fructele citrice au acid citric si de aceea este o idee buna sa faci cateva exercitii fizice usoare dupa ce ai baut suc de portocale.

Sursa: http://www.copilul.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *