Pneumonia ? O situatie patologica care poate fi mai mult sau mai putin severa in functie de factori numerosi, cum sunt: agentul cauzal, gradul de extindere, contextul patologic, starea pacientului anterioara bolii. Poate fi o pneumonie interstitiala, de obicei virala (sau uneori determinata de alti germeni precum micoplama, chlamidia), poate fi pneumonie lobara sau segmentara, de obicei bacteriana. Putem vorbi despre o pneumonie per prima sau de o pneumonie secundara, care apare drept complicatie a unei alte afectiuni. De exemplu destul de frecvent gripele incorect ingrijite se pot complica cu pneumonii. Api-Fito-Terapia ne furnizeaza pentru aceste situatii diverse numeroase variante terapeutice, chiar folosind numai remedii autohtone.
Referindu-ne la agentul microbian, unul dintre principalele remedii, foarte simplu si eficient, este propolisul. El are efecte anticrobiene cu spectru larg, iar variabilitatea naturala in compozitia sa de la un an la altul sau de la o zona la alta este adaptata la variabilitatea germenilor, asadar sansele microbilor de a-i rezista sunt foarte mici. Exista studii de laborator facute pe animale (de ex. in Japonia ? Tomomi Shimizu, Akane Hino &colab.) care au demonstrat eficienta propolisului impotriva virusului gripal. Asadar, putem fi linistiti datorita prietenelor noastre albinele, chiar si in privinta virusului atat de temut in descrierile comeciale, AH1N1. In acelasi timp propolisul este un foarte bun reglator al imunitatii.
Intr-o pneumonie la un adult se poate administra pentru 7-10 zile tinctura de propolis (concentratie 30%) in doze de 2 ? 3 ml de cate 2 ? 3 ori pe zi, pe stomacul gol, desigur amestecata cu miere si consumind lichide in cantitati suficiente. Ulterior doza se scade la 2 x 0,5 -1 ml/zi, administraind-o pana la vindecarea completa. La copii mici se pot administra in faza acuta cate 2 ? 3 picaturi pe Kg corp si zi, in 2 ? 3 prize, apoi cate 1 -1,5 picaturi pe Kg corp si zi, in 2 prize.
Un alt remediu apicol cu excelente efecte antivirale este laptisorul de matca. In plus el ridica repede imunitatea si nivelul energetic general al organismului. Cel mai util este laptisorul crud, care in situatii acute severe se poate administra in doze de 2-4 g de 2-3 ori pe zi. In situatii mai simple ajung 2-3 g/zi, pentru cateva zile.
Uleiurile esentiale (sau uleiurile volatile) obtinute din plante sunt remedii considerate adevarate antibiotice naturale. Efectele lor antimicrobiene au fost de mult demonstrate atat clinic, cat si in laboratoare. Pentru pneumonii foarte eficace si mai usor disponibile sunt uleiul esential de cimbru sau cel de coriandru, dar se pot utiliza si altele in functie de tipul pneumoniei. Se administreaza la adulti cate 4-5 picaturi de 2 ori pe zi, obligatoriu amestecat cu miere, timp de 7-10 zile, pana la maxim 3 saptamani. La copii ajung 1-2 picaturi pe zi. La cei foarte mici de regula se evita administrarea de uleiuri esentiale.
Spre a intari in plus imunitatea putem folosi si Echinacea, de exemplu ca tinctura. La adulti putem administra 1-2 ml de 2-3 ori pe zi, iar la copii mici cate 1-2 picaturi pe Kg corp si zi, in doua prize.
Contra febrei si a inflamatiei este foarte eficienta ?aspirina naturala?, adica coaja de salcie. Se prepara un decoct, adica se fierb 3 ? 4 lingurite de plante la un litru de apa timp de 10 -15 minute, iar ceaiul rezultat se bea pe parcursul zilei. Ca terapie externa febrei, chiar daca este mare, se poate face frectie cu otet (la temperatura camerei) pe intreg corpul, dupa care pacientul trebuie sa stea intins in pat, bine acoperit cu patura.
Contra tusei si pentru eliminarea secretiilor, se pot face numeroase combinatii de plante pentru ceaiuri, intre care cimbrisorul de camp si patlagina sunt usor de cules de fiecare, spre a le avea in camara proprie; din acestea se prepara infuzie 15-20 minute spre a beneficia de o extractie mai puternica. O planta foarte eficienta contra tusei de orice fel, in special pentru cea rebela si de durata, este scaiul vanat, dar se gaseste mai greu; se fierb 2 linguri de plante la o cana de apa, timp de 5-10 minute la foc mic, iar cantitatea rezultata, indulcita cu miere se bea pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici. O alta reteta anti-tuse: se iau 10 nuci integi care se farama si o ceapa cu tot cu coaja, se pun toate intr-un litru de apa si se fierb impreuna pana cand ceapa se inmoaie; ceaiul se indulceste cu miere si se bea pe parcursul zilei. Siropul din muguri de pin, disponibil pe piata dar si multe camari proprii, calmeaza bine tusea si curata caile respiratorii, avind in plus un gust care copiilor le place mult.
Pentru o tuse seaca suparatoare se poate face si aplicatie externa de comprese cu ulei cald (preferabil ricin) pe piept. Compresa trebuie acoperita cu un strat izoterm si mentinuta calda pentru minim 20-30 minute.
Atunci cand situatia este mai complicata, cu tulburari respiratorii si respiratie zgomotoasa (cu suieraturi adica wheesing in termeni medicali), care denota o blocare a cailor respiratorii prin compresarea acestora de catre zona pneumonica, sau prin asocierea de secretii prea abundente si stagnante, se poate aplica o cataplama fierbinte pe piept, care poate fi o banala mamaliga pripita, sau una pregatita din faina de mustar ori chiar din radacina de hrean. O asemenea cataplasma poate avea efecte spectaculoase, caci dilata caile respiratorii, le degajeaza prin lichefierea si mobilizarea secretiilor, dezinflameaza zona, elimina frigul cantonat in piept.
Acestea sunt doar cateva exemple de remedii, dintre cele aflate mai la indemana. Administrarea lor se poate face combinata, in functie de gravitatea situatiei si de starea pacientului. Remediile potrivite, administrate in asociere actioneaza ca o echipa, avind eficienta mai mare decat fiecare remediu in parte.
De exemplu intr-o pneumonie interstitiala as administra in primul rand tinctura de propolis, impreuna cu ceai de scai vanat. Laptisorul de matca, puternic antiviral, poate grabi mult vindecarea, mai ales in cazuri mai grave. Daca pacientul are febra, este bun ceaiul de coaja de salcie. Eventual se aplica cataplasme calde pe piept, mai probabil cu ulei, caci de obicei tusea este seaca in aceste pneumonii.
Intr-o pneumonie bacteriana mai severa, cu tuse intensa, febra, stare generala alterata, tulburari respiratorii, este necesara o asociere mai puternica de remedii. Ca antimicrobiene, tinctura de propolis si ulei esential, ambele in dozele mai mari. Imunitatea se poate sustine in plus cu laptisor de matca crud sau Echinacea. Pe langa acestea trebuie antiinflamatoare si febrifuge orale (decoct din coaja de salcie), antitusive chiar combinate (ceai de cimbrisor si patlagina plus sirop de muguri de pin, sau ceai de scai vanat plus ceai de cimbrisor cu patlagina, sau decoct de nuci si ceapa plus ceai de scai vanat sau sirop de muguri de pin, dupa caz; ceaiurile sa fie calde bine si indulcite cu miere); cataplasme calde pe piept (una sau chiar doua pe zi).
Desigur ca in functie de necesitatile fiecarui pacient se pot administra remedii revigorante (polen, laptisor de matca, decoct in lapte din radacina de sparanghel), se aplica si masuri dietetice sau de igiena. Mai bine este insa daca ne straduim sa fim suficient de puternici imunitar si general, inca dinainte de inceputul sezonului rece, prin administrare de remedii imuno-reglatoare (propolis, Echinacea), dar si printr-o alimentatie adecvata, care sa contina suficiente fructe si legume (in special ceapa sau usturoi ? aliatii nostri contra bolilor).
Exista o vorba ca Dumnezeu a lasat pe Pamant cate o planta pentru fiecare suferinta. Haina verde care imbraca globul pamantesc de la un capat la altul, este mama noastra a tuturor. Din florile pamantului vine mierea, din mugurii copacilor vine propolisul, din seva lor care urca spre cer vin toate. Adica si sanatatea. Noi putem culege plantele pe fiecare in parte, iar albinele recolteaza principii de la numeroase dintre ele, oferinduni-le apoi cu darnicie, daca si noi le aratam lor iubirea de care are nevoie orice fiinta.
Sursa: http://www.melidava.ro
Ramona Lengyel