
Doric, ionic si corintic. Sau stilurile arhitecturale specifice Greciei Antice – da, cele despre care invatam inca din gimnaziu.
De ce am decis sa vorbim despre acestea atat de abrupt? Pentru ca, in fascinatia pentru interioare – fascinatie care ni se activeaza atunci cand sapam pe Pinterest dupa inspiratie, am descoperit opt interioare absolut incantatoare al caror element central este…o coloana sau un pilastru.
Vi le lasam aici ca sa vedeti ca avem dreptate.
Dupa acest periplu arhitectural fascinant, am decis sa facem un scurt research si sa coboram in istoria lunga si complicata a coloanei grecesti, element arhitectural la fel de pretios precum rozeta, semineul sau accentul decorativ floral – fiecare atribuit cate unei epoci.

Astazi, coloana din marmura sau din semineul de piatra au fost inlocuite cu variante cu care lucram usor, la fel cum si romantica rozeta a fost inlocuita de rozeta de poliuretan. rozeta de poliuretan.
Insa, ca sa fim siguri ca prin tranzitia de-a lungul timpurilor, pastram maretia acestor elemente arhitecturale e firesc sa ne intoarcem asupra lor si sa le aflam istoria.
Pilastrii sau coloanele, mergand pe firul incalcit al povestii amenajarilor, se revendica fie de la Ordinele clasice de arhitectura ale Greciei Antice, fie de la constructiile maure sau asiatice, modernizate de la rotund la patrat. Formate din partea superioara numita capitel, arbore (partea lunga, subtire) si baza (soclul), coloanele sunt punctul-cheie al templelor, palatelor sau moscheilor. Pot avea atat rol decorativ cat si functional.

Stilul doric se caracterizeaza prin forme sobre, viguroase, expresia plastica fiind de stabilitate si echilibru, iar decoratia este ponderata. Coloanele sunt destul de robuste, iar partea lor superioara (capitelul) este deosebit de simpla. Acest stil a fost folosit in Grecia continentala si coloniile din sudul Italiei si Sicilia.
Stilul ionic se defineste prin forme gratioase, cu influente orientale, iar decoratia este mai bogata. Coloanele sunt subtiri si elegante. Capitelul lor este decorat cu o voluta (asemanatoare plantei de papirus). Stilul a aparut in coloniile de pe litoralul mediteranean al Asiei Mici si in insule.
Stilul corintic este rareori folosit in lumea greaca, dar adesea vazut in templele romane. Deriva din ordinul ionic, dar la un nivel ridicat de delicatete. Capitelul sau este foarte elaborat si decorat cu frunze de acant.
Fiecare ordin arhitectonic implica urmatoarele elemente: antablament sau antablatura (piesa orizontala ce sustine acoperisul, asezata deasupra coloanelor), coloana si piedestal.
Antablamentul se compune din cornisa, friza si arhitrava, iar coloana este alcatuita din capitel, fus si baza. Piedestalul (absent la stilul doric) e format din cornisa, dado si plinta.
Friza corespunde capetelor grinzilor transversale, decorate cu triglife (caneluri verticale, avand deasupra o plinta usor iesita): spatiul dintre triglife este mascat cu metope (placi de piatra decorate cu sculpturi figurative).
Fusul este partea centrala a unei coloane, aparent tronconica. Insa, prin procedeul denumit galbare (corectie optica pentru a accentua ideea de stabilitate), treimea inferioara este cilindrica, in timp ce celelalte doua superioare sunt tronconice, lin racordate (locul de trecere se numeste entasis).
Daca vrei sa la incluzi in amenajarea casei tale sau a biroului, alege formele simple, aerodinamice si la scara adecvata.