download (30)

Philip David Charles Collins s-a nascut pe 30 ianuarie 1951 in Chiswick, Londra este un cantaret, compozitor , baterist , pianist si actor . Este unul din personajele cele mai active si mai de succes ale muzicii rock.

Collins a debutat de foarte tanar , ca actor copil si model 1968/1969 cu prietenul si complicele sau Ronnie Caryl , a format grupul numit Hickory, care a devenit mai tarziu Flaming Youth. Grupul va s emna cu Fontana Records pentru albumul Ark II in 1969, care va fi catalogat drept albumul lunii de celebrul Melody Maker.

Are un frate Clive si o sora , Carol . In 1970 facea parte din grupul de rock sinfónic Genesis si pana in 1981 desfasura si o cariera de solist , in paralel cu munca cu formatia . In 1975, atunci cand solistul grupului , Peter Gabriel paraseste grupul , Collins ii i-a locul atat ca solist cat si ca sef de formatie . In aceasta perioada Genesis a cunoscut cel mai mare succes , iar in 1986, le titlul Invisible Touch va fi varful vanzarilor grupului.

Capacitatea sa ca actor si-a folosit-o din nou in interpretarea rolului principal in filmul Buster (1988, David Green), in aceast film a castigat un Grammy pentru melodia “Two Hearts”. Mai tarziu si-a canalizat activitatea cinematografica in creerea de benzi musicale pentru filme , cum ar fi muzica pentru filmul de animatie Tarzán (1999) si de asemeni la filmul la banda sonora de la película Brother Bear (2003), ambele produse de studiourile Disney. Ultimul sau album de studio a fost Testify, in anul 2002. In acest an il intalnim reunite cu ex colegii din Genesis, Tony Banks si Mike Rutheford, dupa 15 de despartire , si incercand sa faca un turneu prin Europa si SUA .

In timpul anilor 1980 , a cantat si cu Robert Plant si formatia Tears for Fears, a colaborat si cu alti muzicieni ca George Harrison, Paul McCartney, Philip Bailey, Robert Plant, Eric Clapton, Mike Oldfield, Mark Knopfler . Primul sau album singur , Face Value (1981), reflecta ruptura din prima sa casatorie , in melodii ca “If Leaving Me is Easy” si “In the Air Tonight”.

Hello, I Must Be Going (1982) a fost alt album ce si-a castigat popularitatea si din care s-a extras un single , “You Can’t Hurry Love”, care s-a clasat pe primul loc in topul vnzarilor din Marea Britanie .De asemeni un succes international a castigat si cu albumul No Jacket Required (1985). Alte titluri care se se dovedesc succese in cariera sa sunt : …But Seriously (1989), Both Sides (1993), Dance Into the Light (1996) si Testify (2002). In Brand X, celalat grup al lui, paralel, de Rock Fusión, a stiut sa-si dovedeasca cele mai bune virtuti de baterist , scotand cu aceasta formatie noua discuri trei dintre ele , inregistrate pe viu, in concert , din 1976 si pana in 1983. Melodia sa , tema principala a filmului Against all Odds (1983, Taylor Hackford) a fost numarul unu in SUA . En 1996, Collins a anuntat ca paraseste Genesis.

Cu melodia In The Air Tonight, a inventat un nou sunet incorporand atat bateria traditionala cat si o preinregistrare cu o alta baterie (Drum Machine). Aceasta tehnica a fost apoi copiata si de alti compozitori . In 1985, este una din figurile marcante ale concertului Live Aid in timpul caruia va traversa Atlanticul in Concorde pentru a participa la doua concerte din program , in marea Britanie si SUA .

Uneori asigura bateria in diverse cantece si inregistrari ale lui Eric Clapton . In 1999, Collins colaboreaza cu Mark Mancina si celebrul Nicolas Faramia pentru muzica filmului Tarzan. Phil Collins a cantata in cinci limbi numeroase piese din aceasta banda Sonora si a obtinut un Oscar pentru melodia You’ll Be In My Heart.

In 2001, a aparut un album omagial Phil Collins. Este un album cu parti facute pentru artistii de R’n’B si Hip-Hop. Albumul se numeste Urban Renewal. Phil Collins nu citeste si nu scrie notele de o maniera conventionala , utilizand propriul sau sistem de notare .

A recunoscut ca in ultimii ani a pierdut partial auzul la una din urechi si de aceea in 2003, si-a exprimat dorinta de a face un turneu de adio . In 2006, a dublat vocea propriului au personaj in jocul video Grand Theft Auto: Vice City Stories. Din cele trei casatorii el are cinci copii. Fiul sau cel mai mare , Simon Collins, este de asemenea muzician si si-a lansat doua albume . Are deasemeni o fata adoptiva, Joely, care este o actrita renumita in Canada;Lily, care este model , Nicolas si Matthew, sunt mezinii . Locuieste la Féchy, in cantonul Vaud,din Elvetia .

Sursa: http://www.cinemarx.ro/persoane/Phil-Collins-14927.html?biografie

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *