Potrivit unui studiu efectuat recent, peste jumatate dintre romani intentioneaza sa-si schimbe jobul anul acesta. Printre motivele principale, se numara: stresul la locul de munca, lipsa de motivatie financiara, incapacitatea de a evolua in cadrul firmei si inexistenta beneficiilor suplimentare.
Studiul releva cateva criterii esentiale in functie de care romanii isi aleg locul de munca. Iata ce asteptari au acestia de la angajatori si care sunt principalele aspecte pe care le vizeaza la un job:
- Beneficiile.Ati fi surprinsi, insa in topul criteriilor de selectie a unui job se afla beneficiile extra, si nu salariul, care ocupa un loc secundar. Se pare ca, in timpul unui interviu de angajare, romanii aduc in discutie posibilitatea de a primi tichete de masa, prime si bonusuri. Totodata, ei se asteapta ca angajatorul sa le ofere asigurare medicala privata, dar si beneficii precum abonamente la sala de fitness, acces la sala de relaxare din cadrul firmei, fructe proaspete aduse zilnic la birou si alte avantaje similare. Realitatea este ca nu toate companiile ofera acest set de privilegii, motiv pentru care o mare parte dintre romani reusesc sa-si gaseasca jobul dorit abia dupa ce parcurg un proces de recrutare lung si obositor. In vreme ce barbatii se orienteaza catre joburi in corporatii internationale, din ce in ce mai multe femei aleg joburile care le ofera posibilitatea de a dobandi rapid independenta financiara. Cele interesate de un job satisfacator, cu program flexibil, pot lua in considerare beneficiile angajarii la studioul de videochat Beyou, unde vor avea posibilitatea de a lucra in ture si de a fi rasplatite corespunzator pentru munca depusa.
- Salariul. Alaturi de beneficii, salariul este printre cele mai importante aspecte vizate de candidati. In mod normal, fiecare persoana care isi schimba jobul isi doreste sa castige o suma net superioara celei pe care o primea la jobul anterior. De aceea, majoritatea candidatilor refuza oferte care par tentante din alte puncte de vedere (echipa tanara si comunicativa, sediu localizat in proximitatea casei etc.), dar care nu vin la pachet cu un salariu competitiv. In pofida majorarilor salariilor de anul acesta, romanii sunt in continuare nemultumiti. Preturile se ridica la standardele europene, taxele si impozitele sunt enorme, in vreme ce salariile raman mici prin comparatie. Romanii care lucreaza la privat sunt cei mai dezavantajati, urmati de cei care lucreaza la stat. Se pare ca in tara noastra, doar antreprenorii duc o viata decenta, in timp ce restul cetatenilor se straduiesc sa traiasca de pe o zi pe alta.
- Posibilitatea de a creste profesional. Un alt criteriu pe care candidatii il iau in calcul este posibilitatea de a promova in cadrul firmei. De aceea, majoritatea romanilor prefera sa lucreze pentru angajatori care organizeaza training-uri interne si care acorda o atentie speciala formarii profesionale. In plus, sunt apreciate companiile care incurajeaza angajatii sa urmeze cursuri externe si sa obtina diplome si certificate recunoscute la nivel international, pentru care compania acopera toate costurile. In spatele acestei intentii se afla dorinta conducerii de a pastra acei angajati, motiv pentru care investesc in formarea si cresterea lor profesionala. Companiile isi doresc angajati loiali, care sa capete vechime in firma, insa la fel de importanta este si loialitatea firmei fata de angajati, insa nu toate firmele iau in considerare acest aspect. Mai mult decat atat, lipsa oportunitatilor de promovare duc la plafonare si la dorinta angajatilor de a se orienta catre un alt loc de munca. De aceea, ascensiunea profesionala joaca un rol-cheie in retentia de personal si ar fi bine daca toti angajatorii ar constientiza si ar respecta lucrul acesta.
- Programul de lucru. Din ce in ce mai multe persoane sunt in cautarea unui loc de munca ce le poate oferi posibilitatea de a lucra de acasa, sau daca nu, macar sa le puna la dispozitie un program flexibil. Motivul este acela ca in Capitala, cel putin, traficul si aglomeratia sunt foarte intense la orele de varf, cu precadere dimineata, in jurul orei 8-9, iar oamenii pierd foarte mult timp pe drum. Munca de acasa permite o mai buna organizare a task-urilor si o eficientizare a intregului proces. Astfel, angajatii vor fi mai productivi, avand un nivel de performanta mai ridicat. In plus, multe persoane au familii si duc o viata destul de ocupata, motiv pentru care acestea vizeaza un job cu program de lucru flexibil.
- Mediul de lucru si echipa. Un factor aparent lipsit de importanta, mediul de lucru se dovedeste a fi printre criteriile importante de selectie a joburilor. Multe persoane aleg sa isi schimbe locul de munca tocmai din cauza colegilor, a mediului de lucru sau a relatiei defectuoase cu superiorul. Se pare ca lipsa de profesionalism a colegilor, comportamentele inadecvate la birou sau agresivitatea sefilor sunt factori de stres care duc la suprasolicitare si in cele din urma, la burnout. Persoanele care petrec o perioada indelungata intr-o astfel de companie ajung sa se desconsidere pe sine, sa nu se mai perceapa la adevarata valoare si incearca adesea un sentiment de inutilitate. Se cauta firmele care pot oferi un mediu de lucru placut si relaxat, igienic si confortabil, dar si echipe tinere, formate din oameni pozitivi si dornici de a inova.
Iata, asadar, care sunt cei mai importanti factori pe care romanii ii iau in considerare atunci cand sunt in cautarea unui loc de munca.
Nu toate firmele ofera un pachet complet de avantaje, motiv pentru care va recomandam sa fiti precauti atunci cand schimbati locul de munca, sa faceti o selectie riguroasa si, in final, sa luati decizii informate, pentru a nu regreta mai tarziu.
Este normal, pana la urma cu totii ne dorim sa avem cat mai multa experienta si sa castigam mai multi bani.