images (13)

Paul Leonard Newman s-a nascut in 26 ianuarie 1925. Fiu al unui tata de origine iudeo-germana si al unei mame catolice cu radacini unguresti, a facut cursurile elementare la „Malven Grammar School” si la „Shaker Heights School”. In 1942 se inscrie in Kenyon College iar in anul urmator se inscrie in marina.

A servit Marina militara a SUA in timpul celui de al doilea razboi monmdial. S-a intors la Kenyon unde si-a luat licenta in stiinte economice si a facut parte din echipa de fotbal american.

Atras de actorie s-a integrat intr-o companie teatrala din Ilinois Woodstock Player’s unde lucra cea care ii va fi prima sotie Jacky Witte, mama a celor 3 copii Scott, Susan y Stephanie si de care se va divorta in 1958 dupa noua ani de casnicie.

Newman a studiat actoria la la prestigioasa Universidad de Yale si in nu mai putin legendarul Actor’s Studio a lui Lee Strasberg in New York. In 1953 a debutat in Broadway cu piesa de William Inge Picnic.

Mai multe roluri de figuratie, episodice si secundare in diverse seriale TV („Suspense” in 1949, „The web” in 1952).
Primul film a fost The Silver Chalice 1954 de Víctor Saville. Primul success il va avea intr-un film ce a avut un puternic impact international “Somebody Up There Likes Me1956) de Robert Wise (Cineva acolo sus ma iubeste ) unde a interpretat rolul lui Rocky Graziano, rol pentru care a dat proba si Steve McQueen.Tot in acelasi an joaca intr-o ecranizarea lui Billy Wilder Stalag 17.

In 1957 joaca tot in regia lui Robert Wise intr-o melodrama politista unde imparte distributia cu alte doua “frumuseti“ Joan Fontaine si Jean Simmons: Until They Sail.

Anul 1958 ii da posibilitatea sa joace intr-o foarte buna ecranizare a piesei lui Tennessee Williams Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperisul incins) de Richard Brooks, alaturi de Elizabeth Taylor si de asemeni in The Left Handed Gun de Arthur Penn, unde joaca un demitizator Billy The Kid.

The Long, Hot Summer este filmul in care Paul Newman lucreaza pentru prima oara cu Martin Ritt –unul din regizorii sai preferati si “complice “in mare parte la cariera sa profesionala, de asemenea joaca pentru prima data cu Joanne Woodward care abia castigase Oscar-ul pentru cea mai buna interpretare feminina, de care se indragosteste. In anul urmator joaca intr-o melodrama conventionala putin vizionata dar demna de atentie “The Young Philadelphians” de Vincent Sherman iar in anul urmator incepe sa lucreze din nou cu Joanne Woodward in melodrama From the Terrace de Mark Robson. Tot in acelasi an joaca in Exodus in regia lui Otto Preminger.

Anul 1961 ii adduce un rol in The Hustler de Robert Rossen, alaturi de Piper Laurie, George C. Scott y Jackie Gleason si un alt rol in al doilea film regizat de Martin Ritt Paris Blues unde interpreteaza un tanar cantaret de jazz ce ajunge la París cu un prieten ( interpretat de Sidney Poitier ) si se intalneste cu insusi Louis Armstrong
Dar incepand cu 1962, Newman va avea succes dupa succes in filme ca: Sweet Bird of Youth, noua adaptare a piesei lui Tennessee Williams care ii adduce prilejul lui Newman sa se intalneasca cu marele regizor si producator Richard Brooks, Hemingway’s Adventures of a Young Man- regizor Martin Ritt, Hud 1963, regizor –din nou Martin Ritt, A new kind of love in regia lui Melville Shavelson, The Prize -Mark Robson alaturi de Elke Sommer, The Outrage din nou Martin Ritt.

Se consacra definitiv in 1966 in filmul lui Jack Smight Harper alaturi de Lauren Bacall.

In acelasi an joaca unicul film in regia lui Alfred Hitchcock Torn Curtain alaturi de Julie Andrews.

Astfel, cariera i se consolideaza cu filme ca Hombre de Martin Ritt western psihologic unde Newman face un duel interpretativ de neuitat cu Fredric March si Richard Boone.

In 1968 in care-si face debutul ca regizor, Rachel dadandu-i posibilitatea lui Joanne Woodward sa faca unul din cele mai bune roluri ale ei.

In 1969 Butch Cassidy and the Sundance Kid, primul film in care-l are partener pe actorul Robert Redford. Si tot in acest an Winning in regia lui James Goldstone si The Secret War of Harry Frigg in regia lui Jack Smight.

The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds cel de-al treilea film in calitate de regizor cu Joanne Woodward in rolul principal ii aduce consacrarea ca regizor.

Maturitatea ca actor o dovedeste in filme ca The Towering Inferno: (1974), de Irwin Allen si John Guillermin, alaturi de alte stele ca Steve McQueen, Faye Dunaway sau Richard Chamberlain.

Proiectul urmator The Drowning Pool de Stuart Rosenberg,fara indoiala este filmul care indica un declin in cariera artistului.

Buffalo Bill and the Indians (1976), in regia lui de Robert Altman, Slap shot (1977), de George Roy Hill, facut doar pentru a atrage publicul iubitor de hockey, 1980 When Time Ran Out. de James Goldstone, Fort Apache, the Bronx de Daniel Petrie), si filmul pentru televiziune The Shadow box, in regia sa,in care continua tematica comportamentului prsoanelor care sufera de tulburari nervoase si Absence of Malice (1981), de Sydney Pollack, drama política unde Newman o are ca partenera pe Sally Field.

In 1982 ofera una din cele mai bune interpretari ale sale fiind nominalizat la Oscar The Verdict de Sidney Lumet. Alaturi de Charlotte Rampling, Jack Warden, James Mason si Milo O´Shea. Ca regizor in 1994 regizeaza Harry and Son,film in care si joaca, film facut in memoria fiului sau Scott, mort din cauza unei supradoze in 1978.
1986 ii adduce un rol in filmul lui Martin Scorsese The Color of Money. De atunci a mai jucat in filme ca :  Mr. and Mrs. Bridge regizat de James Ivory, Where the Money Is in 2000 film regizat de Marek Kanievska, Road to Perditionn regizat de Sam Mendes si unde-l are alaturi pe Tom Hanks.

Pe 25.05. 2007, la 82 ani isi anunta retragerea din lumea filmului.

Pasionat de automobilism participa la prima sa cursa oficiala in 1972, la Thompson, Connecticut. Participa in cursa de 24 ore de la Le Mans in 1979, terminand al doilea cu un Porsche 935, avandu-l copilot pe germanul Rolf Stommelen.
Dragostea pentru masini al facut sa-si imprumute vocea in filmul realizat de Pixar :Cars – Doc Hudson.

Om de o mare constiinta politica si sociala a infiintat fundatia Scott Newman, destinata ajutorarii si apararii persoanelor victime ale drogurilor. In 1978 reprezinta USA la ONU in conferinta pentru dezarmare. In 1990 a fost declarat „parintele anului” de catre UNICEF si propus ca sa candideze ca guvernator de Connecticut. In acelasi timp a infiintat o serie de tabere de vara pentru copii cu infirmitati grave. Gratie taberelor sale 15.000 de copii pe an se bucura gratuit de binefacerile oferite de aceste tabere. Castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun rol masculin din “Culoarea banilor” in 1986, a unui Oscar onorific in 1985 si a premiului umanitar Jean Hersholt in 1993.

Sursa: http://www.cinemagia.ro/actori/paul-newman-2310/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *