Supranumit si “fructul ingerilor”, Papaya a devenit foarte cautat atunci cand s-au aflat beneficiile si puterea sa de a mentine frumusetea si tineretea. Originar din America Centrala si nordul Americii de Sud, fructul de Papaya a inceput sa fie cultivat in majoritatea zonelor tropicale, fiind apreciat atat din punct de vedere al calitatilor sale privin sanatatea cat si datorita gustului sau de caise si pepene galben.
Supranumit si “fructul ingerilor”, Papaya a devenit foarte cautat atunci cand s-au aflat beneficiile si puterea sa de a mentine frumusetea si tineretea. Originar din America Centrala si nordul Americii de Sud, fructul de Papaya a inceput sa fie cultivat in majoritatea zonelor tropicale, fiind apreciat atat din punct de vedere al calitatilor sale privin sanatatea cat si datorita gustului sau de caise si pepene galben.
Bogat in magneziu, potasiu, fier, calciu si alte minerale precum si vitamine (contine mai multa vitamina C decat kiwi) A, C, E si cu un continut de beta-caroten mai mare decat morcovul, fructul de Papaya prezinta numeroase beneficii asupra organismului iar unele enzime pe care le contine au roluri digestive si antiinflamatoare.
Care sunt beneficiile fructului de Papaya?
Foarte apreciate in cosmetica datorita continutului de vitamina A, extractele de Papaya sunt folosite pentru produsele destinate frumusetii si mentinerii tineretii, imbunatatind calitatea pielii (atat datorita vitameni C si A precum si datorita continutului de beta-caroten), reducand ridurile si conferind rezistenta parului si unghiilor.
Prin continutul sau de antioxidanti papaya arebeneficii anticanceroase, antiimbatranire si detoxifiante, fiind totodata un bun energizant.
De asemenea suprima secretia de progesteron la femei, avand in felul acesta proprietati contraceptive. Femeile din India, Pakistan, Sri Lanka si din alte tari folosesc din timpuri vechi fructul de Papaya pentru a inlatura posibilitatea unei sarcini.
Semintele nergre ale fructului sunt de asemenea comestibile, avand un gust usor iute. De aceea ele se folosesc pisate inlocuind piperul si au proprietati antiinflamatoare (reduc infectiile) si analgetice (reduc durerea).
Prin continutul de vitamina C si alte enzime, Papaya accelereaza cicatrizarea plagilor si vindecarea postoperatorie.
De asemenea imbunatateste fucntiile vizuale si totodata previne arsurile solare si cancerul de piele datorita continutului de beta-caroten, substanta care se depune la nivelul pielii si are rol protector, inlaturand efectele negative ale razelor solare.
Prin continutul sau de fier, papaya poate fi folosit si in tratarea anemiei feriprive
Consumul de papaya a scos in evidenta stimularea regenerarii celulelor hepatice, osoase si musculare.
Un alt beneficiu al consumului de Papaya este acela ca scade glicemia, fiind indicat unor diabetici.
Papaya poseda si insusiri calmante, avand actiune antibacteriana, cardiotonica, stimuleaza secretia bilei, este antipiretica (reduce febra), antihipertensiva, purgativa si antiparazitara.
Papaina, enzima din fructul de Papaya
Papaina este cea mai importanta enzima continuta in fructele si frunzele plantei tropicale de papaya. Aceasta enzima are puternice proprietati proteolitice (ajuta la digestia proteinelor), avand efecte asemanatoare pepsinei (enzima produsa de organismul uman cu un important rol in digestia alimentelor). Datorita continutului de papaina, consumul fructului de papaya este recomandat dupa mesele copioase bogate in proteine dar si lipide (papaya stimuleaza si secretia biliara cu rol primordial in digestia lipidelor), cum ar fi dupa consumul preparatelor din carne (fripturi, mici, carnati), lactate grase (smantana, cascaval), sosuri etc.
De asemenea s-a demontrat ca papaina are rezultate foarte bune in recuperarea bolnavilor operati la coloana vertebrala, avand actiune regenerativa.
Sursa: http://healthy.kudika.ro
Ramona Lengyel