images (21)

OVIDIU LIPAN TANDARICA s-a nascut la Iasi, in ianuarie 1953, unde a urmat Liceul Negruzzi, in paralel cu Scoala de muzica. A debutat in lumea muzicii la 9 ani, impreuna cu propriul sau grup – Crystal, dupa care a urmat colaborarea cu Dragons.

Participa la Festivalul de muzica pop-rock in 1969, unde castiga premiul I alaturi de una din cele mai elevate trupe ale momentului – Rosu & Negru. Ovidiu, in varsta de doar 14 ani, este remarcat drept un instrumentist de exceptie. Din 1970 se stabileste in Bucuresti, unde are ocazia sa colaboreze cu nume de marca precum Richard Oshanitski, Peter Werthaimer, Marius Teicu, Radu Goldish si Orchestra Radiodifuziunii Romane condusa de Sile Dinicu.

In 1974 se alatura grupului Phoenix in cadrul caruia are o prestatie remarcabila. Primul album scos alaturi de Phoenix este „Cantafabule”.

Din 1978 isi continua activitatea muzicala colaborind cu artisti internationali: Eruption, Yloi, Herman Rabble de la Scorpions, Ginger Baker si editeaza albumul „From the East – Mad House”. Impreuna cu vechii membri ai grupului Phoenix, editeaza albumul „Transilvania” si in formula Rated X lanseaza albumele „Rock Bolded” si „Forbidden for the Youth”. In acest timp concerteaza in Germania si in toata lumea.

Dupa Revolutie, isi reia activitatea muzicala in Romania, printr-un mega-turneu Phoenix prin cele mai mari orase ale tarii. Surpriza vine atunci cand alaturi de audienta de aceeasi virsta cu a sa, isi aude numele scandat de tineri, care nu traisera marile concerte Phoenix din anii ’70.

In 1992 si 1994, ia parte la Festivalul International de Muzica Cerbul de Aur cu albumele grupului Lipan Connection, „Waiting for you” si „Excalibur”, care au concurat atat la discografie cat si la videoclip. Cotat drept cel mai bun baterist roman al tuturor timpurilor, Ovidiu se bucura de o popularitate in crestere in randul generatiilor de la 17 la 50 de ani.

Ovidiu Lipan lanseaza in 2000 un proiect de anvergura – „Visul Tobosarului”, album produs de Roton si Modus Production. Lucrarea, definitivata catre sfarsit de mileniu II pune in valoare bateria si percutiile, instrumentele de suflet ale artistului. Asa cum spune singur, „lucrarea a venit de la sine, din adancul sufletului meu, din dorul de muzica, de aerul si spiritul romanesc”.

„Visul Tobosarului” exprima cum nu se poate mai bine chintesenta spiritului romanesc si se doreste a fi o punte de legatura, un mesaj care ia forma muzicii transmis de pe „Planeta Romania”, asa cum isi numeste Ovidiu tara, catre restul universului. Opera este o muzica de sinteza, cu radacini foarte adanci in folclorul romanesc, o muzica simpla, pe intelesul tuturor dar finisata pana la cel mai mic detaliu, ca o sculptura de Brancusi.

La acest proiect contribuie o serie de artisti din medii muzicale destul de diferite: Dumitru Farcas la taragot, Nicolae Voiculet la nai, Corneliu Stroe – percutie, Orchestra de camera Camerata Valahica a Radiodifuziunii Romane, Corul Preludiu al Ansambului Tinerimea Romana, dirijor Voicu Enachescu, Fanfara taraneasca din Zece Prajini si nu in ultimul rand, orchestratorul George Natsis. Ovidiu, care a scris in totalitate muzica si care a stiut de la inceput ce instrumente doreste sa includa in aceasta opera, a beneficiat de influentele de gen si origine geografica ale artistilor cu care a colaborat, artisti care au inteles pe deplin acest proiect si s-au integrat perfect in opera.

Dupa peregrinarile si stradaniile Tobosarului, sugerate de titlurile pieselor, acesta ajunge sa-si afle rostul, exprimat in finalul albumului printr-o explozie muzicala de bucurie si in vorbele lui Ovidiu Lipan-Tandarica: „Visul Tobosarului s-a indeplinit, dar visul continua, pentru ca eu n-am sa pot sa nu visez”.

Lansarea pe piata a albumului a avut loc in decembrie 1999, dar proiectul a avut adevarata premiera nationala in cadrul unui concert desfasurat la inceputul anului 2000, la Opera Romana din Bucuresti. Albumul a fost prezentat in perioada 23-28 ianuarie la Cannes, in cadrul Targului international de muzica MIDEM 2000.

Pre?edintele Românie Ion Iliescu i-a conferit solistului vocal Ovidiu Lipan la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”,in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”

Sursa: http://www.musicmall.ro/artisti/ovidiu_lipan_tandarica/biografie

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *