Cresterea orhideelor in conditii casnice solicita foarte multa implicare si atentie. Aceasta ocupatie nu este deloc pentru cei lenesi, deoarece necesita o ingrijire speciala.

 

Orhideele sunt plante epifite. In conditii naturale orhideele cresc pe alte plante, de regula pe arbori, de aceea ea nu se sadeste in pamant ca alte flori, dar intr-un amestec de substrat special care poate fi procurat gata preparat sau poate fi pregatit si desinestatator. Spre exemplu poate fi luata o bucata de scoarta uscata de copac (de ex. pin) si se fierbe bine. Dupa ce se usuca peste 2-3 zile se fierbe din nou. Astfel se vor nimici toate insectele daunatoare. Scoarta se taie bucati cu dimensiuni de circa 2 cm si se amesteca cu muschi „Sfagnum” uscat maruntit.

download (82)

Ghiveciul care trebuie sa fie obligatoriu de plastic este preferabil sa fie de culoare alba sau transparent. Aceasta va proteja radacinile de la supraincalzire la soare. In ghiveci de lut radacinile orhideei vor concreste pe peretii ghiveciului iar aceasta va trauma considerabil floarea la momentul mutarii intr-un alt ghiveci (se muta odata la 3 ani).

Ghiveciul trebuie sa fie neaparat gaurit pentru a permite o ventilare eficienta si inlaturare a surplusului de apa, ceea ce prezinta o conditie principala pentru sanatatea orhideei. Se uda orhideea cu apa calda, vara odata la 2-3 zile, iarna 1-2 ori pe saptamana si doar atunci cand substratul este uscat. In fiecare dimineata orhideea trebuie stropita/ pulverizata cu apa calda. Unii amatori de orhidee le organizeaza acestor flori „bai calde” tinandu-le pentru cateva minute sub dus cu apa calda cu temperatura de circa +40 grade. Dupa aceasta baie se lasa sa se racoreasca si sa se scurga apa si se absoarbe apa de la varful plantei cu un servetel uscat.

Atentie: Excesul de umezeala poate provoca putrezirea radacinilor.

Orhideele au nevoe si de ingraseminte. Exista ingraseminte speciale pentru orhidee cu care se fertilizeaza o data pe saptamana in perioada infloririi si o data in luna in cealalta perioada.

Desi orhideea este o planta iubitoare de lumina totusi trebuie ferita de soarele puternic. De aceea se recomanda sa fie tinuta la fereastra dinspre est sau vest. Daca nu exista aceasta posibilitate atunci necesita o sursa suplimentara de lumina. Orhideele iubesc caldura, iar temperatura optimala pentru intretinere este de +20 – +25 grade.

Orhideele infloresc la varsta de 1,5-2,5 ani. Uneori devine plictisitor de ingrijit aceasta floare, deoarece pare ca nu va mai inflori. Se poate incerca provocarea orhideei sa grabeasca inflorirea. Poate fi tinuta toata noaptea la o temperatura de +18 grade, iar dimineata se pune la cald. De asemenea poate stimula inceperea infloririi udarea mai redusa.

Sursa: http://www.gradinomania.net

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *