download

Oana Pellea s-a nascut la Bucuresti, pe 29 ianuarie 1962, este fiica unica a actorului roman, Amza Pelea si este o actrita foarte apreciata, atat in teatru cat si in film.
Actrita spune ca nu familia a indemnat-o sa devina actrita, desi tatal sau era un monstru sacru al cinematografiei romanesti si ea a inceput sa joace teatru in limba franceza, inca din clasa clasa a XII-a; „Tata nu a vrut sa fac asta, dimpotriva, el nu m-a directionat deloc! Si-ar fi dorit sa fiu farmacista!”, explica ea.

Registrul sau interpretativ cuprinde o vasta paleta de roluri de la Caragiale pana la Shakespeare. In filmografia ei sunt incluse filme regizate de Bogdan Dreyer, Alexandru Tatos, Dan Pita si Stere Gulea.

In perioada 1984-1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. A jucat Teatrul Bulandra din 1987 pana in 1999 si a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia si Europa. Din 1999, Oana Pelea este liber profesionista.

A obtinut numeroase premii, atat in tara, cat si peste hotare (Festivalul de film de la Geneva, Festivalul filmului politic din San Marino, Premiul Criticilor Internationali de teatru, etc).

A participat la numeroase productii internationale, cum ar fi productia franco-italiana „Jeanne d’Arc” si productia francofona a lui Marc Dore -„Je m’en vais” in Canada.

I s-a decernat de doua ori premiul Uniunii Teatrelor din Romania pentru cea mai buna actrita, precum si premiul Fundatiei Culturale Romane pentru Cariera Internationala Remarcabila.

In 2010, la Premiile Oscar, Romania a fostreprezentata si de actrita Oana Pelea, alaturi de Andi Vasluianu. Ei fac parte din distributia filmului „Bibliotheque Pascal”, propus de Ungaria pentru Oscar, la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina”.

Sursa: http://biografii.famouswhy.ro/oana_pellea/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *