images

Principiul 90/10

Autor: Stephen Covey cel care a descoperit principul 90/10

Iti va schimba viata (sau cel putin modul in care reactionezi) daca ve-i gandi putin pe marginea acestui articol si iti vei insusi cateva lucruri din acest principiu.

10% din viata este formata din ceea ce ti se intampla…90% din viata este decisa de modul cum reactionezi…Cu alte cuvinte nu evenimentele in sine sunt importante ci atitudinea noastra fata de ele cat si modul in care reactionam sau actionam in legatura cu acestea.

Ce inseamna asta?

Nu avem control asupra a 10% din ceea ce ni se intampla in viata de zi cu zi. Nu putem opri ploaia. Avionul va pleca cu inatarziere si ne va afecta programul. Un sofer ne “taie fata” in trafic.

NU avem control asupra a 10%.

Diferenta este de 90%. Tu determini acest 90%.

Cum?… Prin reactia ta… Nu poti controla culoarea rosie la semafor. Totusi, poti controla reactia ta. Tu poti sa te enervezi sau la fel de bine poti sa nu te enervezi in legatura cu lumina rosie a semaforului.

Nu lasa oamenii sa te pacaleasca. TU poti controla cum reactionezi. Numeni altul in locul tau nu va face acest lucru chiar daca ar dori. Controlul reactiilor sau a actiunilor tale este munca ta interioara, este munca ta intima si private. Dar de produsul acestei munci depinde cele 90% din viata.

Sa folosim un exemplu… Iei micul dejun cu familia ta. Fiica ta varsa ceasca de cafea pe tine cand esti deja imbracat de servici… Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a intamplat. Ce urmeaza va fi determinat de reactia ta.

Injuri.

Iti certi fiica pentru ca a varsat cafeaua pe tine. Ea incepe sa planga. Dupa ce iti certi fiica te intorci spre sotia ta si o critici pentru ca a pus ceasca prea aproape de marginea mesei. Umeaza o scura cearta aparent nevinovata.

Te grabesti sa te schimbi. Cand te intorci vezi ca fiica ta a fost prea ocupata cu plansul

pentru a-si termina micul dejun si a se pregati de scoala. A pierdut autobuzul. Sotia trebuie sa plece la servici imediat. Tu te grabesti sa ajungi la masina pentr a-ti duce fiica la scoala. Pentru ca esti in intarziere, conduci cu 70km/h intr-o zona cu limita de 40km/h.

Dupa 15 minute interziere si plata unei amenzi, ajungi la scoala. Fiica ta fuge din masina la ore si nici macar nu te saluta la plecare.

Dupa ce ajungi la servici cu 20 minute intarziere, realizezi ca ti-ai uitat servieta acasa. Ziua a inceput ingrozitor si pare ca devine din ce in ce mai rea. Abia astepti sa ajungi acasa. Cand ajungi acasa, observi ca exista o tensinue in relatia cu sotia si cu fiica ta.

De ce?

Din cauza modului cum ai reactionat dimineata.

De ce ai avut o zi proasta?

A) Cafeaua a fost de vina?

B) Fiica ta a fost de vina?

C) Politistul care te-a amendat a fost de vina?

D) Tu ai fost de vina?

Raspunsul este “D”

Nu ai avut nici un control asupra a ceea ce s-a intamplat cu cafeaua.

Modul cum ai reactionat in urmatoarele 5 secunde dupa a fost cauza faptului ca ai avut o zi proasta.

Uite ce s-ar fi putut si ar trebui sa se fi intamplat. Cafeaua este varsata pe tine.

Fiica ta este pe punctul de a incepe sa planga.

Tu spui calm:

“Nu-i nici o problema draga mea. Trebuie doar

Sa fii mai atenta data viitoare.”

Te duci si te schimbi. Iti iei servieta, si revii la timp sa iti vezi fiica plecand la scoala cu autobuzul. Se intoarce si iti face cu mana. Ajungi cu 5 minute mai devreme la servici si saluti pe toata lumea. Colegii te ved bine dispus si iti trunca un alt gen de priviri. Te simti bine. Observi diferenta?

Doua scenarii diferite. Ambele au inceput la fel. Dar s-au terminat diferit. De ce? Datorita modului cum ai reactionat.

Chiar nu ai control asupra a 10% din ceea ce se intampla in viata ta. Celelalte 90 de procente sunt determinate de modul cum reactionezi. Iata cateva moduri de a aplica principiul 90/10.

Daca cineva spune ceva negativ despre tine, nu fi ca un burete. Lasa atacul sa se prelinga ca apa pe sticla. Nu lasa comentariile negative sa te afecteze.

Reactioneaza corect si nu iti vor strica ziua. O reactie gresita poate duce la pierderea unui prieten, la pierderea serviciului, sau poate produce stres. Apropo, stresul – boala secolului care omoara cel mai multi oameni se bazeaza anume pe asta. Cercetarile au aratat ca nu evenimentele in sine dauneaza omului, ci atitudinea pe care omul isi permite sa o aiba in legatura cu acele evenimente. Trairea interioara, atitudinea, poate sa duca la consumuri uriase de energie in moduri total neconstructive si inutile. Pentru un astfel de consum de energie dezastruos, omul trebuie sa plateasca cu suferinta, boala, chin, nefericire, boala.

Cum reactionezi daca cineva iti “taie fata” in trafic? Te enervezi? Lovesti volanul?

Injuri? Iti creste tensiunea? Nimanui nu ii pasa ca tu traiesti toate aceste stari tensionante si distructive, pentru ca ele se produc doar in tine sin u ii afecteaza pe ceilalti. Cui ii pasa daca ajungi cu 10 secunde mai tarziu la servici? De ce sa lasi masinile sa iti strice ziua?

Aminteste-ti de principiul 90/10 si nu iti mai face griji.

Ti se spune ca ti-ai perdut serviciul. De ce sa nu dormi si sa devii nervos?

Se va rezolva.

Foloseste energia si timpul pentru a gasi un alt job nu pentru a te ingrijora. Avionul are intarziere si iti va stria programul. De ce sa iti descarci frustrarea pe stewardesa?

Ea nu are nici un control asupra a ceea ce se intampla. Foloseste timpul pentru a studia, pentru a-l cunoaste pe ceilalti calatori… de ce sa te enervezi? Nervii vor face lucrurile si mai rele.

Acum stii principiul 90/10. Aplica-l si vei fi uimit de rezultate. Nu pierzi nimic daca incerci.

Pincipiul 90/10 este incredibil. Foarte putini il stiu si il folosesc.

Rezultatul?

Il vei vedea singur! Milioane de oameni sufera de stres nemeritat, incercari, probleme si dureri de cap. Toti trebuie sa intelegem si sa palicam principiul 90/10. Iti poate schimba viata!

…Bucura-te… Tot ce ne trebuie este vointa pentru a ne oferi posibilitatea de a face acest experiment. Absolut tot ce facem, oferim, spunem sau chiar gandim este ca un bumerang. Se va intoarce la noi… Daca vrem sa primim, trebuie mai intai sa invatam

sa oferim… Da si vei primi si ce vei da eceea vei primi. Cum iti vei asterne asa vei dormi. Ce vei semana, aceea vei recolta. Semeni vant, culegi ploaie, grindina, dezastru.

Doar invatand sa daruim, desi asta te poate face sa ramai cu mainele goale, insa doar asa inima ne va fi plina de dragoste…liniste si impacare.

Autor: Anatol Basarab

http://foto.ablog.ro/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *