19824_439852102761904_1560847986_n

Coalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE (OSVD) lanseaza astazi, 11 martie, campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate”. Campania isi propune sa creeze premisele necesare schimb?rii cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilit??i în România si sa atraga atentia asupra abuzurilor si discriminarii copiilor cu dizabilitati din Romania.
Coalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE este o initiativa a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si, pana in prezent, s-au raliat acestui demers 42 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.
Prin intermediul acestei campanii Coalitia OSVD isi propune sa colecteze 100.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati.Mai multe detalii despre Mandatul si Platforma Coalitiei, precum si despre modalitatea in care fiecare cetatean roman poate sustine prin vot aceasta initiativa, puteti afla pe website-ul oficial al Coalitiei OSVD: www.osvd.ro.
Primele evenimente centrale ale Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor avea loc in data de 21 martie 2013, cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down, in Bucuresti, dupa cum urmeaza:
Simpozionul “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Fanfara PR, la Palatul Parlamentului, Sala I.G. Duca, sub egida Presedintiei Camerei Deputatilor – orele 10.00 – 14.00
Mars Public “O Singura Voce pentru Dizabilitate”in Bucuresti, organizat de CEDCD si partenerii de Coalitie, pe traseul Piata Romana – B-dul Lascar Catargiu – Aviatorilor – Charles de Caulles – Herastrau, in intervalul 15.00 – 17.00.
„Lansarea Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” reprezinta pentru noi un pas important din perspectiva promovarii drepturilor copiilor cu dizabilitati si, totodata, concretizarea unui amplu efort realizat de CEDCD in ultimul an de activitate. Pe aceasta cale, imi exprim speranta ca vocile zecilor de mii de copii cu dizabilitati, aflati la marginea sperantei si a uitarii vor fi auzite, iar problematica respectarii drepturilor lor va dobandi atentia necesara din partea autoritatilor si a factorilor de decizie. De asemenea, imi exprim increderea ca vom gasi in mass-media un partener deschis si real care va da curs acestei initiative sociale de amploare, care militeaza pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilitati din Romania”, declara Madalina TURZA, presedinte CEDCD.
Simultan cu evenimentele din Bucuresti din data de 21 martie 2013, in mai multe orase din tara (Campina, Constanta, Petrosani, Deva, Baia Mare, Iasi etc) membrii Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice similare pentru a sustine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilitati si necesitatea modificarii cadrului legal existent.
De asemenea, in urmatoarea perioada, mai multi membri si parteneri strategici ai Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice destinate promovarii problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.
Campania de comunicare cuprinde website dedicat – www.osvd.ro, afise, video-afise, bannere, bannere online si 2 spoturi TV realizate de Casa de Productie Frame Film, regizor Dragos BULIGA. Pentru promovarea acestor materiale au fost realizate demersuri de partenriat cu RATB, Compania Spectacular (Metrorex) si doua trusturi media romanesti. De asmenea, Campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate” va fi sustinuta prin promovare online si PR.
Informatii de background
Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90.000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.
In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati,iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.
Ca raspuns la acest fenomen social, am inteles ca singura solutie viabila este schimbarea cadrului legal. Pentru acest scop am demarat proiectul “O Singura Voce pentru Dizabilitate” care presupune:
– elaboarea si propunerea unei noi legi pentru drepturile copiilor cu dizabilitati
– constituirea Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate”
– ampla campanie de sensibilizare a opiniei publice si a factorilor de decizie.
Persoana de contact:
Madalina TURZA – presedinte CEDCD
E-mail: madalina.turza@cedcd.ro
Mob: +40737545955
Tel/Fax: +40213110401

Sursa: http://www.osvd.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *