Din ce in ce si la noi in tara se da tot mai mare importanta la hrana noastra cu care alimentam zihnic. In ultimele decade ale nutritiei un rol din ce in ce mai important se acorda relatiei alimentatie-boala, in speranta ca se vor putea elabora strategii precise pentru complexul alimentatie-sanatate. Problema a depasit limitele stiintei capatand valente politice, economice cu implicatii sociale care in cadrul unui concept alimentar unitar, care decid strategia nutritionala, starea de nutritie si de sanatate a unei natiuni.
In prezent se considera ca hrana este implicata in toata bolile umane, mai putin accidentele si bolile infectioase desi daca ne gandim bine, o serie de boli infectioase au drept etichita, o proasta igiena a alimentelor care duc la grave perturbari in starea de sanatate (boli diareice acute de diverse etiologii – salmonela, shigela, stafilococul,clostridium botulinum, toxiinfectii alimentare,etc).
Peste 90% din bolile cardiovasculare, metabolice, canceroase, alergice, aterosclroza, hipovitaminozele,denutritia energoproteica sunt cauzate de o alimentatie deficitara, fie ca este vorba de hrana in exces , fie ca este vorba de hrana deficitara.
Numeroase studii epidemiologice nationale si mondiale arata faptul ca intre alimentatie si boala este o stransa legatura care se evidentiaza tot mai pregnant in declansarea cancerului, determinand lumea stiintei sa indice o noua orientare dand prioritate programelor de studii privind rolul factorilor alimentari in incidenta cancerelor dar si a bolilor metabolice, cardiovasculare, etc.
Complexitatea relatiei om-aliment, se evidentiaza pe mai multe cai prin care hrana afecteaza fiinta umana. Ca este vorba de metabolism, homeostazie, imunocompetenta, echilibrul energetic si termic, dezvoltarea celulara, activitatea motorie si comportamentul, hrana are o mare influenta asupra acestora si in final modifica comportamentul. Dezechilibrul dintre aport si necesarul de substante biologic-active determina importante modificari metabolice care afecteza viata omului modern. Interactiunea complexa dintre alimentatie si starea de sanatate au determinat descoperirea unor aspecte deosebite si noi orientari in nutritie cu consecinte majore in cercetare, secolul XXI.
Ramona Lengyel