defimage1

Neil Leslie Diamond este nascut pe 24 ianuarie 194 la, Brooklyn, New York, el este  un cantaret, compozitor, chitarrist , actor si  productor din SUA , foarte charismatic  si faimos pentru vocea sa modulata care ii permite sa interpreteze numeroase genuri de muzica , iar  textele simple dar pline de poezie  , au facut ca muzica sa sa fie usor de inteles , chiar daca trata teme foarte profunde  . Este unul dintre cei mai de  succes artisti din genul “adult contemporan “ din toate timpurile  si compozitiile sale  din diversele genuri musicale (rock, R&B, folk, pop, country, gospel, jazz, funk, regaee, balada, sinfónic, etc.)  au influentat artisti  cum ar fi :  The Monkees, Elvis Presley, U2, Frank Sinatra, The Ventures, UB40, Julio Iglesias, Johnny Cash  si  pe multi alti artisti care i-au interpretat cantecele in jurul lumii .Are de asemeni multi imitatori . 

A inceput compunand melodii inca de la varsta de 16 ani , intai pentru a-si putea cumpara o chitara, inspirat fiind de o vizita la o scoala de muzica  a canatretului si compozitorului de muzica folk Pete Seeger,.Asa a scris  „Hear Them Bells” primul sau cantec. In 1960  si-a inregistrat  compozitiile  cu ajutorul lui  Duel,  fiind acompaniat de un coleg de colegiu   Jack Packer. Si-au  luat  numele :  Neil & Jack   lansand singl-urile  „What Will I Do” si  „I’m Afraid”,  cu un sound asemanator cu  Everly Brothers, dar fara succes ,  motiv pentru care isi urmeaza cursurile universitare  de medicina   pana in 1962 cand primeste oferta de a semna un contract  cu  Sunbean Music,  pemtru industria muzicala de la Brill Building din  Broadway. 

Anul urmator  ii se ofera un contract cu  CBS  pentru a inregistra  2 single „At Night” y „Clown Town”,  produse de  Tom Catalano,  care mai tarziu va fi producatorul sau la casa de discuri  UNI,  dar acela nu era stilul sau muzical ,incercand sa combine  stulul muzical al lui   Neil Sedaka cu cel al lui  Paul Anka. 

Nimic deosebit nu se petrece , compune cantece pentru  diversi artisti  , culminand  in 1965  cu succesul avut de grupul  Jay & The Americans cu melodia  „Sunday And Me” compusa de Neil .  Colegii compozitori ii recunosc talemtul si-l ajuta obtinandu-I o intrevedere  cu directorii de la  Atlantic Records. 

Acestia raman impresionati de Neil dar nu sunt siguri de stilul lui  si se decid sa-l recomande lui   Bert Berns, recunoscut pentru formarea artistilor “clasici “. Acesta  recunoaste in  Diamond  viitoarea stea , si semneaza imediat un contract  pentru Bang Records, unde deasemeni inregistrau   The McCoys  si grupul lui  Van Morrison si  Them. Intre  1965 si  1968  inregistra si compuse pentru casa de discuri Bang Records,  cantece ca  “Cherry Cherry” , „Solitary man” , „You got to me” , „Red, Red Wine” (1966), “Girl, You’ll Be a Woman Soon”, „I Got The Feeling”, „Thank The Lord For The Night Time”, „Kentucky Woman”(1967) sau  „I’m a believer”, care a popularizat grupul  The Monkees  si care a vandut mai mult de 1000000 de copii  si a ramas in pe locul intai in TOP  timp de 7 saptamani depasind recordul de vanzari  stabilit de  Elvis Presley  si de asemeni incluzand  si  The Beatles. 

De altfel   The Monkees  au reusit mari succese  cu inca 2 compozitii  : „Look Out Here Come’s Tomorrow” si  ” A Little Bit of Me A Little Bit of You „. In afara de asta   Cliff Richard  cu  „I’ll Come Running” si  Lulu cu  „The Boat That I Row” confirmara reputatia  sa de compozitor  de succes  si in Marea Britanie. 

In  1967, dupa   Cashbox,  a existat o  disputa  intre   Neil Diamond si  Frank Sinatra, pentru nominalizarea  “Interpretului nr 1 al  acelui an  “. In acest an  Diamond  a vrut sa lanseze o melodie introspectiva  pe care a numit-o „Shilo” ca single ,dar  Bang  l-a refuzat  argumentand ca nu avea  stilul melodiilor  anterioare.Din aceasta cauza Neil  a cerut casei de discuri anularea  comtractului pentru a putea avea drepturi  asupra inregistrarilor melodiilor sale (procesul asupra drepturilor de autor a durat  10 ani ,in final Diamond fiind castigator ). 

In 1968, a avut success cu cantecul  „New Orleans”, si s-a dedicat compozitiei pentru el insusi . Contracteaza o alta casa de discuri   UNI (mai tarziu  MCA) si   semneaza  un contract pentru  250.000 dolari pentru 8 albume . Insusi  Diamond  a recunoscut   cativa ani mai tarziu ca  CBS, Capitol Records si  Warner Brothers  i-au facut oferte mai  bune ,dar a ales  UNI  pentru ca era singura care-I lasa libertate  in a compune si a inregistra  . Ajutat de  Tom Catalano, Tommy Cogbill, Chip Taylor, si cu aranjamentele lui  Marti Paich  si  Lee Holdridge,  a incorporat  aranjamentele orchestrale a inregistrat albume  care contrastau cu simplitatea discurilor inregistrate la  Bang. Albumele acestei perioade sunt considerate inovatoare si avangardiste pentru acea epoca , in opinia numerosi critici muzicali  ai revistelor de specialitate . Asa au aparut succese in serie ca  ” Two Bit Man-child”, „Sunday Sun”,¨”Brookyln Roads” (1968), „Sweet Caroline” , „Brother’s Love Travelling Salvation Show”, „Holly Holy” , „Until It’s Time For You To Go” (1969),”He Ain’t Heavy He’s My Brother” , „Done to Soon ” , „Soolaimon”, „Cracklin’ Rosie” (1970), care a ocupat locul intai in  Billboard  si s-a vandut in mai mult de  de 3 milioane de sigles  , „I am I said”, „Stones/Crunchy Granola Suite” (1971), „Play me”, „Walk on Water”, si  „Song Sung Blue” (1972), care de asemeni a stat pe locul intai pe lista de vanzari in SUA . 

In afara de asta , prima sa casa de discuri  Bang, a reluat primele sale inregistrari lansand diverse single-uri . De asemeni in 1968 alte melodii  compuse pentru el insusi ” My Babe” si  „The Boy With The Green Eyes” altfel  aranjate musical devin mari succese.

Faimos de asemeni si pentru ca era charismatic  si ca aparea adesea life  au facut ca  albumul  „Hot August Night” (1972),sa fie primul album dublu care detine recordul de a obtine vanzari  superioare pragului de  2 milioane de dolari , ramanand in lista timp de  243 saptamani consecutiv , pentru  1996 vanzarile mondiale ale albumului depasind  17 milioane de copii . Din acest album melodia  „Cherry Cherry” este in top  30  a lui Billboard. 

In acelasi an  Diamond  semneaza  cu  Columbia Records/CBS pentru o cifra niciodata oferita vreunui alt artist :  5 milioane de dolari . Cu aceasta  companie , Diamond  a obtinut un nou success  in 1973  cu banda sonora a filmului   Juan Salvador Gaviota (de Hall Bartlett), pentru care a obtinut  Grammy . 

In 1974 inregistra  albumul „Serenade” cu un slagar ca  „Longfellow Serenade” si  „I’ve been this way before” cantece care initial trebuiat sa fie incluse in coloana Sonora a filmului   Juan Salvador Gaviota, dar nu au fost gata la timp . De asemeni   MCA  a editat albumul de succese  „And His 12 Greatest Hits”, care a castigat numeroase discuri de paltina . 

In 1976 a lansat impecabilul album  „Beautiful Noise”  produs de   Robbie Robertson (membru al grupului  „The Band”) cuprinzand succese ca   „If You Know What I Mean”, „Don’t Think…Feel”  si  „Dry Your Eyes”,  pe care il va interpreta  Diamond in istorica despartire  de  The Band, si este inclusa in filmul documentar  al lui  Martin Scorsese, The Last Waltz. 

De asemeni in acest an  MCA  a editat albumul „And The Singer Sing His Songs”  care in mod curios includea material  obisnuit si nu hit-uri   , dar si acest album si-a gasit bresa sa de public si a castigat un disc de aur . In 1977  a realizat doua speciale pentru televiziune , „Love At The Greek”, care reunea cele mai bune   din concertele sale date  in LA  pe parcursul anului  1976,  dupa aproape 4 ani  in care nu a aparut in public  si la sfarsitul lui  1977 „I’m Glad Your Here With Me Tonight”, In 1978 a compus si a inregistrat  material pentru albumul   „The American Popular Song”, dar melodia din albumul anterior   „You Don’t Bring Me Flowers”, a fost numarul 1  in topurile cu muzica adulta , iar versiunea  inregistrata de  Barbra Streisand,  fu aleasa de un DJ  ca melodia unei intregi stagiuni radiofonice  , iar la cererea ascultatorilor s-a inregistrat si lansat si versiunea cantata de amandoi artistii formand un  duet  „oficial” . Sub aceasta forma  si cu acest titlu  albumul fu reeditat .

„You Don’t Bring Me Flowers” (1978), versiunea inregistrata  in duet cu  Barbra Streisand,  a reusit sa ocupe locul 1 in lista vanzarilor din SUA si a fost nominalizata si a castigat ca melodia nr 1 a anului   1979 premiul  Grammy. De asemeni in  1978 edita albumul  „Early Classics”,  care includea marile succese  care le obtinuse la casa de discuri  Bang, acum cand a castigat procesul  si detine drepturile de autor.Dar nu are timp pentru a administra si o casa discografica, asa ca decide sa comtinue colaborarea cu  Columbia CBS. 

De asemeni a lansat melodii care au devenit slagare : „Desiree” (1977), „Forever in Blue Jeans” ( ce a fost de asemeni succes pe lista de cantece country) , „Say Maybe” (1978) ” The Good Lord Love’s You”  si  „September Morn” (1979). Cantecele : „Sunflower” cu Glenn Campbell  si  „Let Me take You In My Arms Again” (mare  hit de  música country) cu James Darren ambele in  1977 l-au confirmat ca un compopzitor de success . 

In 1980 participa la realizarea unei noi adaptari a filmului  The Jazz Singer de Richard Fleischer, primind 4 milioane de dolari  , aceasta fiind cea mai mare suma oferita  unui  actor debutant. Pentru aceast film  a realizat si coloana  Sonora ,de aici au iesit  succese ca  „Love on the Rocks”, „Hello Again” si  „America”. Albumul original a fost editat de Capitol Records, tinand cont ca se terminase contractul cu   CBS  . 

In 1981 semneaza din nou cu  Columbia Records,   de data asta pentru  30 milioane de dolari .In aceasta perioada apar albumele de success :  „On The Way To The Sky” (1981), „Heartlight”, „12 Greatest Hits Vol 2” (1982), „Classics The Early Years” (1983)  si  „Primitive”(1984),  din nou intre cele mai vandute discuri .

In 1984 Neil Diamond intra in  Songwriter’s Hall of Fame , „Headed For The Future”(1986). In  década anilor  ‘ 80 cantece  ca  „Yesterday’s Songs” ,”Be Mine Tonight”, „On The Way To The Sky”, „Heartlight” (inspirit de filmul lui  Steven Spielberg, E.T.), „I’m Alive”, „Turn Around” y „Headed for the Future” sunt pe listele  Billboard. 

In  1987  a lansat albumul dublu  „Hot August Night 2” recopiind  sucesele  turnelor din 1986-1987. Plecand de la acest album   Diamond se focalizeaza pe piata adulta . Dara a-i  afecta invre-un fel vanzarea , reusii sa compuna si succesul „I Dreamed A Dream” din comedia muzicala. Mizerabilii 

In 1988 , la sfarsitul anului lansa  „The Best Years Of Our Lives”, produsa de  David Foster, si care a fost considerat de multi dintre critici,dar si  de multi dintre fani ca fiind unul din cele mai bune albume din acea perioada. 1988 este de asemeni si  anul unuia dintre succesele sale  „Red, Red Wine”  , care ajunge nr 1 in  Billboard cu grupul  UB40,confirmand, vigoarea de care da dovada in ale compozitiei . 

In 1991 lansa  „Lovescape”, produsa de  Peter Asher, in 1992 album de succese cu material inedit , „The Greatest Hits 1966-1992”, aduce aminte si-l   prezinta generatiilor mai tinere de fani . De asemeni la sfarsitul anului  lanseaza  „The Christmas Álbum” care ajunge in  top ten al lui  Billboard, si incepe  „In The round Tour”,unul din cele mai de succes turnee .

Anul 1995 este unul din cei mai dificili ani pentru  Diamond,atat in cariera cat si in viata personala , despartirea dupa 25 de ani de casatorie de Marcia Murphy. Divortul de aceasta  fiind considerat unul  dintre cele mai costisitoare divorturi . 

In perioada anilor 1990-2000 au fost lansate succese ca  „Girl You’ll Be A Woman Soon” cu Urge Overkill, tema filmului  Pulp Fiction, „You Are My Number One” si  „I’m A Believer” din  filmul  Shrek cu Smash Mouth, ii reconfirma calitatea de compozitor .

A lansat  „As time goes by” (1998) si  „Three Chord Opera” (2001).  Albumul sau  „12 Songs” (2005) produs de Rick Rubin  a primit critici bune si a debutat din pozitiza   4ª  ca vanzari in  Billboard ceea ce demonstreaza vigoarea sa componistica pe parcursul a 5 decenii . Din acest album  , cantecul  „Delirious Love”, cu colaborarea lui  Brian Wilson de la  The Beach Boys, a ajuns in  top ten  si  in topurile  din numeroase tari ale lumii . Multe din cantecele sale sunt clasice ale radiofoniei mondiale. 

En 2005 ocupa pozitia  47 dupa  revista Forbes dedicata  celor  mai “rentabili “artisti  si in acelasi an , turneul sau  atinse cifra de peste  de $73 milioane de dólari , fiind turneul solistic cel mai profitabil . 

Pe  9 decembrie  2006 aparu intr-o editie  a revistei  Billboard  cu mai mult de 50 de pagini ce i-au  fost dedicate lui si a celor peste 40 de ani de cariera muzicala  . In 12 decembrie  a lansat  o editie de 2 CD  din  aclamatul sau album „12 Songs”. 

In anul  2007, apare in revista  Forbes  intre primii 25 cei mai bine platiti  artisti . In principiu pentru  2008  a anuntat un nou turneu mondial  si lansarea unui nou album de melodii , intitulat  „Home Before Dark”. De asemeni in  2008 a participat la programul  popular  de TV American Idol ca unul dintre mentorii sezonului , la fel ca si  Dolly Parton si Mariah Carey.

Sursa: http://www.cinemarx.ro/persoane/Neil-Diamond-18700.html?biografie

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *