Asa cum moda sufera perpetuu transformari, de la sezon la sezon, de-a lungul vremii si design-ul verighetelor a fost modificat, imbunatatit si infrumusetat, fiind incununarea talentului si ravnei cu care au lucrat nenumarati bijutieri si maistri tintuitori pentru a realiza perechi de inele care starnesc admiratia oricui.
In timpul perioadei victoriene – care coincide cu domnia reginei Victoria (1837-1901), domeniul fabricarii de inele de casatorie a cunoscut o ampla inflorire, aceasta perioada putand fi impartita in mai multe etape: cea estetica, cea mareata si cea romantica.
Istoria ne infatiseaza o regina a Angliei sobra, care promova tendintele austere, in comparatie cu mai tanara sa nora, printesa Alexandria. Aceasta din urma si-a impus propriile preferinte in materie de moda. Astfel, la acea vreme, familiile bogate aspirau sa isi completeze garderoba cu accesorii pretioase precum inele incrustate cu pietre in culori felurite, care erau tintuite cu migala pe benzi din aur, dar si din argint. Cele mai intalnite modele erau bazate pe design-uri de inspiratie mitologica, din natura, si adesea includeau motive precum luna, fluturasi, creaturi fantastice (dragoni inaripati etc.), sirene si multe altele. Nu este de mirare ca verighetele s-au transformat in adevarate bijuterii cu ornamente bogate si dantelarii spectaculoase.
Obiceiul vremii presupunea ca doar viitoarea sotie sa primeasca un inel. In epoca Victoriana, inelele de casatorie trebuiau sa fie fabricate ori din aur de culoare galbena, ori din aur roz. Mai exista si practica transmiterii verighetei, mirele oferind viitoarei neveste o verigheta mostenire de familie. Bineinteles, cu cat aceasta era mai veche, cu atat si valoarea sa era mai mare.
Motivele romantice folosite pentru a infrumuseta inelele erau constituite de: flori, aripi de ingeri, mai puteau contine data casatoriei, initialele viitorilor parteneri de viata (dar gravate pe interior, nu la exterior, ca in ziua de astazi).
Tot atunci au intrat in voga si inelele tintuite cu diamante. Istoria ne arata ca regele Germaniei, Maximilian I, i-a daruit Mariei de Burgundia prima verigheta cu diamant, in anul 1477.
In zilele noastre, tot mai multi barbati incep sa poarte verighete, iar cei mai curajosi pot opta si pentru un model de verigheta cu diamant pentru barbati. In fabrica ATCOM, realizam verighete incrustate cu diamante si pentru domni, acestia putand alege un diamant negru, pentru un aer mai rafinat.