1.Cum ar trebui sa priveasca crestinul ortodox retelele de socializare yahoo mesenger,twiter si facebook fara a fi afectat duhovniceste?
Pr.Eugen Tanasescu:Ca pe simple mijloace de comunicare, asa cum sunt si telefonul, masina de scris sau demodata scrisoare de mâna. Adica facilitati tehnice prin care mesajele noastre pot ajunge la alti oameni.
Acestea, ca toate uneltele pe care omul le foloseste în activitatea sa, sunt neutre din punct de vedere moral, valoarea lor morala apare dupa ce omul le utilizeaza, functie de scopurile la care sunt utilizate. Ele ajung sa afecteze duhovniceste, în rau, asa cum ati întrebat, în momentul în care sunt folosite pentru scopuri sau actiuni necrestine sau anti-crestine.
2.Cum ar putea sa faca misiune preotul si crestinul ortodox pe aceste retele de socializare?
Pr.Eugen Tanasescu: Asa cum face si în activiatea sa pastorala : prin cuvânt. Puterea cuvântului sta în duhul pe care îl transmite. Iata un paradox: desi Evangheliile nu contin nici o imagine statica, sau în miscare, ele cuprin totusi cele mai puternice cuvinte rostite vreodata : cuvintele Mântuitorului. De aceea, crestinii si preoti se pot folosi de aceste mijloace tehnice
Astazi, re?elele acestea de comunicare (zis socializare, un termen cu care nu sunt personal de acord) au facititati care în vremea Sfintilor Apostoli erau de neimaginat : poti transmite imagini, videoclipuri, sunete, la distante impresionante, cu viteze ametitoare. Aceste facilitati pot deveni foarte utile în misiunea actuala a Bisericii, cu singura conditie sa fie utilizate cu întelepciunea necesara unei vestiri a lui Hristos.
Câteva modalitati se observa imediat :
-lansarea unor mesaje cu caracter general informativ despre învataturile de credinta ale Bisericii precum si despre activitatea Bisericii( sa nu uitam ca stiri sunt si evenimentele bisericesti sau legate de viata duhovniceasca)
– lansarea unor dezbateri cu impact asupra vietii duhovnicesti.
– elaborarea unor proiecte cu tematici bine stabilite, care sa aduca în atentia publicului diverse aspecte ale vie?tii crestine : prezentari de obiective religioase (biserici, manastiri, locuri de pelerinaj, etc), semnalarea unor publicatii sau mijloace mediatice crestine, etc.
Cu alte cuvinte, folosim aceste mijloace de comunicare pentru a ajunge la ce spunea Sf Ap Pavel : « tuturor toate m-am facut, ca, în orice chip, sa mântuiesc pe unii.» (1 Cor. 9, 22)
Sunt însa si câteva situatii în care aceste retele nu au nici un folos : savârsirea Sfintelor taine, participarea credinciosului la viata Bisericii sau practicarea personala a virtutilor si a vietii crestine
3.Cum ar trebui sa raspundem persoanelor care critica si batjocoresc Biserica Ortodoxa pe diferite site-uri si retele de socializare?
Pr.Eugen Tanasescu: Nu întotdeauna este bine sa raspunzi. Depinde de la caz la caz. Unii pot fi în înselare, si atunci au nevoie de lamurire, de luminare asura unor probleme. Altii însa sunt mai greu de lamurit, deoarece ei singuri sunt proprii lor dusmani la mântuire. Oricum ar fi, tot Sf. Pavel sesizeaza ca importanta este vestirea chiar si prin rele numele Mântuitorului, (Filipeni 1, 18) iar acolo unde se poate face o dezbatere, lucrurile pot fi lamurite chiar prin intermediul acestor mijloace de comunicare.
4.Cum trebuie privite unele site-uri care provoaca panica în rândul crestinilor?
Pr.Eugen Tanasescu: Rodul unor minti misionare nedesavarsite sau, mai rau, ratacite. Adica râvna fara pricepere. Ele vad numai o parte a unor probleme contemporane, dar uita alte parti esentiale ale Evangheliei. Problema acestor situri este ca vor doar sa strige, nu ofera însa si solutiile cele mai potrivite. Mai rau, observ la unele o acuta nevoie de anonimat, ceea ce este total deplasat în contextul crestin, deoarece crestinu este chema ss îsi afirme identitatea, si odata cu ea si pe Hristos. Din nevoia de anonimat însa se vede clar apele tulburi în care se scalda acesti asa-zisi misionari sau «marturisitori».
Panica nu are de-a face cu viata crestina. Primele cuvinte ale Mântuitorului, dupa Înviere, sunt: «Pace voua!» , sau, în alta parte «Nu va temeti». Scriptura întreaga ne vorbeste de un Dumenzeu al pacii si blândetii. Asa ca panica nu are loc decât în mintile ratacite sau nedesavârsite.
5.Cât de mult ajuta aceste retele de socializare în misiunea preotului de a propovadui Evanghelia lui Hristos.
Pr.Eugen Tanasescu: Depinde. Nu se poate da un procent pentru ca pastoratia implica diverse persoane în diverse situatii . Cert este însa ca ele pot ajuta, prin simplul fapt ca faciliteaza transmiterea unor informatii. Cu cât aceste informatii sunt mai folositoare, cu atât ajutorul mijloacelor de comunicare este mai mare.
Atentie însa. Desi pot fi ajutatoare, aceste mijloace de comunicare nu sunt indispensabile. Cu alte cuvinte, ele nu constituie elemente neaparat necesare în procesul de pastoratie al preotului, sau, mai evident, în cadrul trairii efective a vietii religioase. Mai mult, nu trebuie sa ajungem sa ne ducem viata prin intermediul calculatorului, deoarece de destule ori s-au aratat si efectele nefaste ale dependentei de aceste retele de socializare : izolare sociala, alienare mintala sau chiar distrugerea simultana a sanatatii sufletesti si trupesti.
A consemnat Placinta Vlad.
Interviu realizat impreuna cu Parintele Eugen Tanasescu-Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopie Tomisului si Director Media Radio Dobrogea