miere

In vremurile stravechi, mierea era folosita nu numai ca indulcitor natural, dar si ca substanta vindecatoare. Picturile din epoca de piatra demonstreaza ca omul foloseste mierea de cel putin 8000 de ani. Inca de acum 2000 de ani, era folosita pentru a trata ranile infectate, cu mult inainte sa se descopere ca bacteriile sunt cauza infectiilor. Mierea a fost folosita de veacuri pentru ingrijirea pielii. Era mentionata in scrierile din tablitele sumeriene si babiloniene si in papirusurile egiptene.

De fapt, istoria indica faptul ca frumusetile antice, precum Cleopatra, aplicau cu regularitate un amestec de miere si lapte pe fata, pentru a pastra aspectul tanar, radios si neted al pielii. Hipocrate amesteca mierea cu ierburi, cu seminte si alte plante locale, in retetele vindecatoare. Dioscoride, medicul grec, a calatorit mult pe tot cuprinsul imperiilor grec si roman, cautand substante medicinale si folosea mierea in scopuri diverse: ca laxativ, ca tratament pentru afectiunile de stomac, pentru tuse si dureri de gat, pentru vindecarea ranilor si pentru infectii oculare. Aristotel scria ca mierea deschisa la culoare era un bun remediu pentru durerile de ochi si pentru rani. Mierii ii sunt atribuite numeroase proprietati curative ce stau la baza tratamentelor medicale traditionale practicate in intreaga lume in zilele noastre.

Mierea de manuka, cunoscuta si sub denumirea de „miere vindecatoare”, este produsa in stupi liberi, de albinele care culeg nectarul din florile arborelui manuka (Leptospermum Scoparium). Acesta creste in special in regiunea East Cape din North Island, Noua Zeelanda. Mierea de manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Populatia Maori (populatia autohtona din Noua Zeelanda) era o mare sustinatoare a folosirii plantelor locale pentru hrana si pentru combaterea multor boli care le afectau comunitatile. In cultura tribala straveche, cunoasterea plantelor medicinale era detinuta exclusiv de Tohunga (doctor Maori), in zilele noastre insa, cunostintele se transmit din generatie in generatie de catre batranii triburilor, astfel incat se continua folosirea acestor remedii traditionale.

Are proprietati speciale de vindecare

Arborele manuka este important in medicina populara traditionala Maori de veacuri intregi si este recunoscut ca planta cu proprietati speciale de vindecare. Infuziile cu frunze de manuka sunt folosite ca ceaiuri aromate pentru tratarea febrei, racelii si ca diuretic. Preparatele facute din coaja arborelui manuka sunt considerate sedative, iar frunzele strivite sunt folosite pentru a produce un ulei antiseptic; fiertura din coaja este folosita pentru gargara si pentru spalarea ochilor, in cazul durerilor de ochi; crusta semintei de manuka este folosita uneori pentru pansarea ranilor. Mierea de manuka are culoare bruna, aroma distincta, puternica si miros caracteristic, de planta lemnoasa.

Mierea de manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic

Datorita proprietatilor ei remarcabile, mierea de manuka este un ingredient puternic si eficient al produselor de ingrijire a pielii; vindeca, reface si hidrateaza pielea uscata, crapata si deteriorata, intensificand regenerarea naturala a celulelor si imbunatatindu-i tonusul, dandu-i un aspect mai tanar si mai moale. De asemenea, mierea de manuka hraneste si revitalizeaza scalpul si ajuta la mentinerea aspectului sanatos al parului.

Mierea de manuka in ingrijirea corpului

Proprietati benefice

Puternicele proprietati benefice ale mierii de manuka provin din substantele naturale antibacteriene puternice si din continutul mineral ridicat. Desi orice miere are o anumita actiune antibacteriana, datorita activitatii peroxidului de hidrogen, mierea de manuka are o actiune exceptional de ridicata si un component antibacterian suplimentar, identificat ca Factor unic de manuka. Acest component activ nu se regaseste in toata mierea manuka, ci numai intr-o mica proportie din mierea manuka de cea mai buna calitate. Prezenta acestei activitati este detectata prin teste de laborator concepute initial la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda.

Valoarea activitatii factorului unic de manuka indica puterea antibacteriana a mierii. Spre deosebire de mierea obisnuita, proprietatile vindecatoare ale mierii de manuka sunt stabile si nu isi pierd eficacitatea atunci cand sunt expuse la anumite conditii, cum ar fi caldura, lumina sau diluarea in lichide. Proprietatile vindecatoare sunt atat de puternice incat oamenii de stiinta considera ca este mai eficienta in tratarea anumitor probleme decat multe solutii ale medicinei moderne. S-a constatat ca mierea de manuka este valoroasa pentru tratarea ranilor,arsurilor, acneei, cicatricelor, intepaturilor de insecte si ridurilor.
In ultimii ani mierea de manuka este des folosita in pansamentele medicale de catre autoritatile de sanatate din toata lumea.

Datorita proprietatilor ei impresionante de vindecare a pielii, mierea de manuka este folosita pe scara larga ca ingredient functional in produsele de ingrijire. Multe studii au identificat beneficiile aplicarii mierii de manuka pe piele. Proprietatile ei antibacteriene ajuta la vindecarea ranilor, si calitatile ei antioxidante si nutritive sunt folosite pentru a hrani, a hidrata si a repara pielea. Aceste proprietati antioxidante naturale ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor produse de soare, care sunt considerate a fi una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature, si sprijina capacitatea acesteia de reintinerire. Mierea de manuka are un efect puternic de hidratare, catifelare si hranire si face pielea mai neteda, hidratata si proaspata, imbunatatindu-i textura, luminozitatea si supletea.
Calmeaza, reface si repara pielea uscata, iritata si deteriorata; reface starea naturala a parului, penetrand firele de par, pentru a le hrani si a le regenera. Mierea de manuka are capacitatea de a absorbi impuritatile din piele, ceea ce o face o substanta ideala de curatare, potrivita pentru problemele cauzate de acnee.

… calmeaza, reface si repara pielea uscata,iritata si deteriorata …

Mierea de manuka este deosebit de eficienta in asigurarea unei bariere hidrice, care permite regenerarea celulelor pielii, ceea ce imbunatateste procesul de vindecare si reduce cicatricele. Se considera ca stimuleaza formarea de noi vase capilare si furnizeaza substante nutritive, cum ar fi aminoacizii, vitaminele, mineralele si glucidele necesare pentru reinnoirea sanatoasa a tesuturilor, ajutand cresterea fibroblastelor si producerea de colagen si elastina. Mierea de manuka ajuta la reducerea aparitiei ridurilor si imbunatateste elasticitatea cutanata, conferind un tonus mai bun pielii. In plus, pH-ul mierii ajuta la crearea si mentinerea conditiilor optime pentru activitatea fibroblastelor; vascozitatea ei asigura o bariera protectoare care previne infectarea ranilor; actiunea antiinflamatoare naturala a mierii de manuka poate reduce tumefierea si poate atenua durerile.

Gama de ingrijre cu miere de manuka Dr. Organic este o gama exclusiva de produse naturale de ingrijire corporala, menite sa ajute la pastrarea sanatatii, hidratarii si aspectului tanar al pielii; hranesc si regenereaza parul, cu ajutorul proprietatilor active excelente ale mierii de manuka. Mierea de manuka organica are o multitudine de proprietati de hidratare si de reparare a pielii; are efect de intinerire a pielii uscate si mature, ajuta la diminuarea aparitiei liniilor fine; restabileste nivelul natural de hidratare a corpului si ajuta la regenerare, stimuland producerea de colagen, prin care reda pielii un aspect mai catifelat, mai ferm si mai tanar.
Reface starea naturala a parului, penetrand firele de par, hranind, fortificand parul tern, uscat si deteriorat, pe care il mentine lucios si moale. Toate produsele Dr. Organic folosesc doar cele mai fine materii prime naturale si organice. Provenite din intrega lume, toate ingredientele sunt testate individual, cu rigurozitate, pentru a asigura conformitatea cu principiile noastre stricte de calitate. Prin folosirea celor mai noi metode stiintifice de extragere, Dr. Organic se asigura ca sunt retinuti toti compusii activi, pentru a crea produse care sunt intr-adevar functionale. Produsele Dr. Organic nu sunt testate pe animale si nu contin substante chimice dure, ingrediente animale, ingrediente modificate genetic, uleiuri minerale sau parabeni.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro
Ramona Lengyel
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *