Una dintre problemele majore datorate poluarii care pune stapanire pe planeta noastra, este aceea a contaminarii produselor alimetare, a aerului si a apei cu metale grele. Daca intoxicatiile acute produc catastrofe ecologice care duc la pierderea a mii de vieti omenesti, cum a fost otravirea apei cu arsenic din deceniul sapte, in Bangladesh, unde 445.000 de oameni si-au pierdut viata, asimilarea lenta a acestor substante produc modificari cronice ale diferitelor sisteme fiziologice.
Indiferent de arealul geografic, de nivelul de instruire, de sex sau oricare criteriu, cu totii suntem expusi acestui pericol datorat superficialitatii semenilor nostrii, fiind expusi unor tulburari fiziologice sau psihice din cele mai severe.
Iata in continuare cateva dintre efectele avute asupra psihicului uman datorate acestor metale grele:
Aluminiu
Conform Centrului Medical Universitar din New York, aluminiul poate produce grave tulmurari ale sanatatii mentale, enumerand aici stare de confuzie, tulburari de vorbire, aparitia de ticuri involuntare. Exista deasemenea pericolul ca aluminiul acumulat in timp sa conduca la aparitia Alzheimerului si al Parkinsonului.
Studii facute la Universitatea din California, Belgrad sau in Jiwaji in India arata ca aluminiul se depoziteaza in tiroida, ficat, plamani si creier, producand tulburari cognitive si pierderi de memorie.
Cupru
Pe langa simptome gen frisoane, convulsii, gust metalic in gura, slabiciune, supraexpunerea la cupru provoaca conform dr. Lawrence Wilson de la Institutul National de Sanatate din SUA, o serie de tulburari mintale cum sunt: oboseala, insomnia, depresia, spatialitatea, detasamentul, tulburari ale ritmului de invatare, sindrom premenstrual, Alzheimer.
Plumb
Plumbul este o neurotoxina cunoscuta ca fiind asociata depresiei si anxietatii. Odata cu cresterea nivelului de plumb din sange, apar tulburari cognitive si de dispozitie. Putem spune cu siguranta ca datorate intoxicatiilor cronice cu plumb, procesul de invatare este afectat, memoria scade, IQ-ul este mai redus, scade capacitatea verbala, auzul, apare hiparactivitatea, ADHD-ul, oboseala, iritabilitatea, dificultate in concentrare, dureri de cap, encefalopatie, se instaureaza starea de letargie.
Mercur
Expunerea la mercur metalic gazos pentru o perioada mai lunga de timp duce la iritabilitate, tulburari de somn, timiditate excesiva, probleme de coordonare, tremor,, disfunctionalitati ale memoriei. Continutul de mercur prezent in vaccinurile aplicate in copilarie sunt acuzate frecvent pentru deficitul de atentie, hiperactiviatea si autismul tot mai des intalnit.
Putem mentiona aici probleme ivite in comunicare, interelationare, dificultati de concentrare, vorbire intarziata, cognitie slaba, apetit redus, hipersensibilitate la stimulii din mediu ( lumina, zgomote, mirosuri), comportamente repetitive.
Cesiu
In ciuda fapului ca se considera ca fiind imposibila expunerea la cantitati toxice de cesiu in mod natural, tot mai multi specialisti trag un semnal de alarma asupra cantitatilor tot mai crescute din acest metal greu in alimente si bauturi. Din cauza cesiului apar tulburari gen ADHD, dificultati de concentrare si convulsii.
Cadmiu
Intoxicatiile cu cadmiu genereaza la randul lor simptome de anxietate si iritabilitate, concentrare slaba, depresie, oboseala, insomnie, pierderi de memorie sau uitare. Unii cercetatori exclud cadmiu din lista metalelor grele toxice, spunand ca efectele enumerate sunt datorate asocierii acestuia cu zincul sau mercurul, vinovate fiind acestea.
Arsenic
Intoxicatiile cu arsenic pot fi mortale, sursa acestora fiind gasita in alimentele si bauturile noastre. Apa potabila a marilor orase poate fi si ea contaminata cu arsenic.
Simptome de confuzie, somnolenta, dureri de cap, convulsii, sensibilitatea crescuta a ochilor pe timp de noapte sau chiar orbirea pot fi datorate arsenicului.
Netratata rapid, intoxicatia cu arsenic este letala.
Unul dintre pericolele majore ale contaminarii mediului cu metale grele este acela ca acestea sunt imposibil de detectat in lipsa unor testere specifice.
Studiile specialistilor releva prin identificarea acestor efecte negative, stransa legatura dintre psihicul si fizicul nostru, dovedind daca mai era nevoie stransa interdependenta dintre acetea.
Sursa: http://privireinviitor.ro
Ramona Lengyel