Am primit ieri o informatie de la cineva din ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale ; este institutia care autorizeaza medicamentele si dispozitivele medicale pentru a putea fi comercializate in Romania si care, de asemenea autorizeaza si depozitele si fabricile care produc medicamente), conform careia, Arafat, care nici nu s-a asezat bine in scaunul de ministru al sanatatii vrea sa-si subordoneze aceasta institutie (care in toate tarile membre UE este independenta si nepolitizata) si sa o oblige sa nu mai accepte medicamente « scumpe » din spatiul UE sau SUA in favoarea medicamentelor « ieftine » din tarile arabe si Romania.
Pentru a intelege ce inseamna asta, in calitate de farmacist, as vrea sa dau niste explicatii : fiecare medicament are doua denumiri (uneori acestea pot coincide)
-denumirea comuna internationala DCI care corespunde cu denumirea substantei active si
-denumirea comerciala data de producator ;
De exemplu : Losec este denumirea comerciala pentru medicamentul care are ca DCI Omeprazolum sau pe romaneste Omeprazol ;
Legat de productia lor, exista doua categorii de medicamente : princeps (medicamentele originale si a caror punere pe piata –inventie, cercetare, studii, etc- costa ~ 20 miliarde $) si medicamente generice care sunt copia originalelor si care pot fi produse de oricine doreste dupa 10 ani de la aparitia medicamentelor princeps .
Cred ca, oricine a fost vreodata intr-o farmacie si a avut o reteta cu un medicament princeps, a auzit farmacista (sau mai bine spus asistenta de farmacie, deoarece, ea sta in fata) spunandu-i ca are si un produs mai ieftin (un generic) cu aceeasi substanta activa. Ce inseamna asta ? Medicamentele generice pot fi produse si de firme consacrate si care respecta intocmai reteta medicamentului princeps, inclusiv Drug Master File (deci substanta activa in ceea ce priveste provenienta si calitatile ei) dar si de firme romanesti, arabesti, chinezesti, indiene, etc care folosesc ca substanta activa una care nu are calitatile substantei active din produsul original si nici aceeasi stabilitate (care se reflecta in termenul de valabilitate), proprietati, etc si care, de cele mai multe ori provine din China, India, etc si nu respecta intocmai nici reteta. Produsul generic respectiv este mult mai ieftin decat genericul facut in UE si mult, mult mai ieftin decat originalul. Am sa dau ca exemplu Omeprazolum (DCI) si denumirile comerciale : Losec (produsul princeps al lui Astra-Zeneca), Omez (genericul indian produs de Dr. Reddy) si Omeran (produs de Europharm Holding Brasov). Cele doua generice, nu numai ca nu au respectat reteta medicamentului princeps, dar nu folosesc nici aceeasi substanta activa ; Losec capsule este constituit din microcapsule (incorporate in capsula) care elibereaza substanta activa in stomac si duoden, Omeprazolul fiind inactiv deci in afara acestor microcapsule ; la Omez si Omeran, substanta activa de provenienta dubioasa nu este incorporata in microcapsule ci doar in capsule si astfel nu reuseste sa indeplineasca functia de vindecare a ulcerului gastro-duodenal.
Am lucrat pana de curand, la o firma, care a comercializat si substante farmaceutice (atat substante active cat si excipienti) aduse din China si India ; absolut toate fabricile din Romania au cumparat aceste substante pentru a produce medicamente, deci produse finite. Asa se explica si pretul mult mai mic al medicamentelor romanesti sau provenite din tari non-UE in comparatie cu medicamentele produse in Occident.
Se stie ca sistemul sanitar este sub-finantat ; de ce l-a numit Ponta pe Arafat in functia de ministru al sanatatii ? Tocmai pentru a-l putea folosi in campania electorala a USL , aratand ca acesta a gasit solutia pentru ca toti pacientii sa beneficieze de tratament « ieftin si bun ». Nu s-a inventat pana acum asa ceva ; « ieftin si bun » nu exista niciunde, mai ales in acest domeniu. Antibioticele romanesti sunt atat de proaste, incat, daca s-ar face o analiza corecta, niciunul nu ar primi bulletin de analiza care sa-i permita sa fie comercializat.
Referitor la preturi si la compensarea medicamentelor, as vrea sa mentionez, ca se compenseaza DCI-l si deci, toate produsele care au acelasi DCI (desi, denumiri comerciale diferite) sunt compensate, dar la pretul « medicamentului de referinta » ; ce inseamna asta ? Medicamentele care se elibereaza pe baza de « prescriptie medicala » (reteta de la medic dar a nu se confunda cu reteta compensata pe care se pot gasi si OTC cum sunt vitaminele) au prêt impus de Ministerul Sanatatii ; « pretul de referinta » este pretul medicamentului celui mai ieftin cu acelasi DCI ; in cazul exemplului de mai sus, pretul de referinta al DCI-lui Omeprazol ar fi pretul produsului Omeprazol 20 mg facut de Labormed-Pharma Romania si anume de 6,49 lei prêt cu amanuntul ; daca produsul este compensat sa zicem cu 75%, iar Losec 20 mg costa 24,96 lei prêt cu amanuntul, atunci, pacientul va scoate din buzunar pentru a plati diferenta, 1,62 lei pentru Omeprazolul romanesc si 6,24 lei pentru Losec.
Este o diferenta motivanta pentru pacientul roman de a consemna binefacerea adusa de Arafat exprimand-o electoral in favoarea USL.
Cred ca in curand, Arafat va aparea pe diverse posturi TV ca sa-si expuna ideea.
Eu cred ca, poporul roman este mult prea bolnav pentru a se trata ieftin ; investitia intr-un produs farmaceutic ieftin inseamna prelungirea bolii ; eficienta terapeutica este, in multe cazuri direct proportionala cu costul medicamentului. Personal, nu m-as trata vreodata (daca as fi bolnava) decat cu medicamente princeps sau cel mult, cu genericele facute in UE, Israel si SUA.
Atentie la retetele, respectiv prescriptiile medicilor : nu intotdeauna, cand medicul va spune sa nu luati decat medicamentul (denumirea comerciala prescrisa de el) aveti de-a face cu un medicament princeps sau generic bun ; medicul, in general prescrie produsul pentru care primeste comision de la firmele de medicamente. In farmacie, nu cereti sfatul asistentei de farmacie care habar nu stie nimic si nici pe cel al farmacistei daca vi se pare ca ar fi facut facultatea dupa ’95 (sunt f prost pregatite).
M-am obisnuit sa vad cum, toti esuatii ajung ministrii in sanatate. Cred ca Arafat, daca USL va castiga alegerile si va fi ministru al sanatatii si din Decembrie 2012, va ingropa definitiv sanatatea romanilor, nepermitandu-le acestora accesul la medicamente eficiente si care, facand raportul calitate – prêt au un cost mai mic pentru terapie decat utilizarea unui medicament ieftin timp indelungat.
Galea Gabriela