images (20)

Marin Moraru s-a nascut la Bucuresti pe 31 ianuarie 1937, intr-o familie modesta. Nu a fost pasionat de mic de teatrul si filmul romanesc, fiind atras de abia mai tarziu de acestea. Prima data a dat examen la Politehnica vrand sa se faca ingienr sau aviator, dar si-a dat seama ca nu este ceea ce isi dorea, astfeel ca in 1957 a incercat apoi la teatru, unde nu a reusit sa intre din prima., fiind admis doar ca audient.

Din a doua incercare a intrat, si in 1961 a absolvit IATC. Dupa ce a absolvit, a fost actor pe scenele de la Teatrul Tineretului, intre 1961-1964, apoi la Teatrul de Comedie intre 1965-1968, intre 1968-1971 la Teatrul Lucia S Bulandra iar intre 1971-1974 la Teatrul National I.L. Caragiale. Cativa ani, intre 1974-1980 a fost conferentiar universitar la IATC, iar in 1980 s-a reintors la Teatrul National I.L. Caragiale, unde este si in prezent. Din 2002 este Societar de onoare al Teatrului National din Bucuresti, iar in 2009 a celebrat 52 de ani de teatru.

A jucat in spectacole ca “D’ale carnavalului”, “Leunce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venetieni”, iar dupa Revolutie, in „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant”, roluri cu care a uluit lumea teatrului. S-a consacrat in film pe parcursul anilor 1970-1980 cand a fost distrivuit in roluri importante din filme-cult ale vremii “Actorul si salbaticii”, “Operatiunea Monstrul”, “Filip cel Bun”, “Cuibul de viespi”.

Pe 2 martie 2009 a fost premiat pentru intreaga cariera la Gala Premiilor Gopo, recunoscandu-i-se de catre lumea filmului de la noi, contributia importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din Romania. A jucat si in seriale romanesti de la postul de televiziune Acasa tv, printre care “Inima de tigan”, “Regina”, “Aniela”.

Marin Moraru este unul dintre cei mai talentati actori romani, care a impresionat cu fiecare rol pe care l-a interpretat, jucand in numeroase filme si piese de teatru. A demonstrat ca este unul dintre cei mai buni actori, prin interpretarile sale de exceptie, devenind cunoscut datorita filmelor in care a jucat. De-a lungul anilor s-a remarcat ca fiind printre cei care au contribuit foarte mult la istoria cinematografica din tara.


Marin Moraru a reusit de foarte multe ori sa ridice publicul in picioare cu rolurile sale, fiind unul dintre cei mai iubiti actori romani care a reusit de-a lungul carierei sale sa se faca foarte apreciat. Datorita interpretarilor sale a cucerit publicul roman, avand interpretari magistrale, atat in filme cat si in piese de teatru. Are numerosi fani care il sustin si ii urmaresc in continuare filmele.

Sursa: http://biografii.famouswhy.ro/marin_moraru/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *