082_thumb[6]

Te-ai intrebat vreodata care este prima leguma cultivata de om? Originara din Orientul Apropiat, lintea a fost consumata inca de la inceputul dezvoltarii societatii omenesti, urme de seminte de linte fiind descoperite in grote din Turcia ce dateaza din anii 5500 i.e.n. Din Biblie (Geneza) aflam ca Esau si-a vandut primul copil fratelui sau Iacov „pentru o farfurie de linte”.

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, dupa cum indica frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Se pare ca lintea era cultivata de asirieni in vestitele gradini suspendate ale Babilonului, in secolul al VIII-lea i.H. Vechii greci si romani laudau constant beneficiile aceastei legume devenite alimentul de baza al popoarelor antice, iar in Evul Mediu semintele de linte erau consumate in zilele de post.

Nici nu este de mirare, avand in vedere beneficiile extraordinare ale acestei legume reflectate in starea noastra de sanatate. Lintea este cea mai ieftina sursa de proteine de calitate: o portie de 100 de grame contine 26 de grame de proteine. De asemenea, lintea ne ofera multa energie, avand in vedere ca este un aliment foarte concentrat ce contine doar 11% apa. Lintea reprezinta si o sursa excelenta de fier, furnizand 9 mg/100 g, in timp ce carnea contine 2 mg/100 g, iar oul 1,44 mg/100 g.

Cu un continut redus de grasimi, lintea ofera o substanta fitochimica puternica – folatul (vitamina B9) care este util in prevenirea defectelor genetice, cancerului si bolilor de inima. Lintea ne furnizeaza si o cantitate impresionanta de fibre, din care mai mult de un sfert sunt de tip solubil, sanatos pentru inima, in timp ce fibrele insolubile ajuta la eliminarea foamei si la ameliorarea constipatiei. Pectina solubila si fibrele de guma din linte ajuta la micsorarea colesterolului si la stabilizarea zaharului din sange.

Lintea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia vegetarienilor si a veganilor, fiind foarte usor de digerat, iar alaturi de orez si legume formeaza un meniu bogat in proteine, sarac in grasimi si cu un continut exceptional de fibre. Astfel, 100 grame de linte cruda indeplinesc nevoile nutritionale ale unui adult.

Fierul din linte este considerat vital pentru imunitate, sarcina sanatoasa si prevenirea anemiei. Pentru a obtine beneficii maxime, va recomandam sa mancati lintea alaturi de alimente bogate in vitamina C (ardei, rosii, castraveti, conopida, broccoli) pentru a intensifica absorbtia fierului si a zincului. Daca doriti sa pregatiti termic lintea, nu o fierbeti in prea multa apa pentru a nu pierde vitamina B, iar daca ramane lichid de la fiert, incercati sa il folositi in mancarea respectiva, in supe sau sosuri.

Extrem de versatila, lintea poate fi gatita in nenumarate feluri. Fiarta, ea poate fi pasata si amestecata cu usturoi, iaurt si suc proaspat de lamaie si apoi folosita ca sos sau intinsa pe paine. Puteti adauga linte fiarta in aluatul de clatite cu putin praf de curry pentru un fel principal vegetarian in stil indian. Supa de linte este extrem de hranitoare daca folositi suc de morcovi in loc de apa, iar sosurile cu linte, lamaie, rosii si ardei ofera savoare si prospetime pastelor.

Sursa: http://www.rawdia.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *