Acum cateva saptamani o matusa cu care ma inteleg foarte bine, a vandut apartamentul pe care il avea in oras si s-a mutat la casa la 25 de km. Aceasta decizie a luat-o repede fara sa stea prea mult pe ganduri, isi dorea de multi ani sa se mute. Nu a gasit niciodata momentul potrivit pana acum. I-a placut casa pe care a gasit-o intamplator intr-o zi cand pierdea timpul pe internet. A considerat ca e un semn de la Dumnezeu faptul ca a dat peste ea. Din acest motiv s-a decis atat de repede sa faca aceasta schimbare majora din viata ei.

Casa are tot ce-i trebuie matusii pentru a trai asa cum isi doreste, adica doua camere, baie, bucatarie, centrala cu lemne pentru incalzire, o mica gradina in spatele casei unde matusa are posibilitatea sa-si puna in pamant cateva legume.

Necazul este ca apa ce-i vine la robinet nu era potabila, trebuia facut ceva. Eu habar nu aveam ce se poate face, am vorbit cu mai multi prieteni, i-am intrebat ce pot sa fac.Un prieten a avut si el aceeasi problema si a rezolvat-o cumparand o lampa UV. Acest amic mi-a explicat si despre ce e vorba. Aceasta lumina UV sunt razele ultraviolete care se gasesc in spectrul electromagnetic intre lumina vizibila si razele X. Ea poate fi denumita ca radiatie invizibila. Pentru a elimina microorganismele din apa, razele UV trebuie sa loveasca celula. Energia UV sparge invelisul exterior al celulei, trecand prin corpul celulei, distruge DNA-ul, evitand astfel reproducerea microorganismelor.

Rata de eradicare a microorganismelor poate fi asigurata in procent de 99% cu conditia respectarii anumitor conditii.

Prima conditie este calitatea apei.Transmisia luminii UV in apa poate fi impiedicat de prezenta a anumite substante daunatoare, astfel incat doza de UV sa fie micsorata simtitor.

Aceste substante sunt: turbiditate marita, prezenta fierului peste 0.3mg/l, mangan peste 0.05mg/l, apa dura mai mare de 6 grade germane, articole in suspensie care este ca un scut in jurul microorganismelor nelasand sa treaca razele UV.

A doua conditie este debitul apei. Toate sistemele UV au un debit maxim si un debit minim constructiv. Daca debitul este prea mare, apa va trece prin sistem fara a avea timp suficient sa fie curatata de microbi. Daca debitul este prea mic, se produce un bulgare de caldura care poate strica lampa UV.

Dupa ce mi-a explicat toate aceste lucruri, prietenul meu mi-a recomandat un site de unde sa-i iau matusii o lampa UV pentru purificarea apei. Mi-a zis ca si el tot de acolo si-a luat lampa UV pentru casa lui.

Avand incredere totala in el nu am ezitat nicio clipa sa intru pe site si sa dau comanda matusii de o lampa UV pentru rezolvarea problemei apei potabile de la noua sa locuinta.

Matusa s-a bucurat tare mult cand i-am dat vestea cea buna ca va avea apa potabila. Ea are multe probleme de sanatate si nu poate sa mearga la magazine sa care prea multe, mai ales bidoane de apa. Mai este si o persoana mandra careia nu-i place sa ceara ajutorul nimanui. Eu o cunosc bine si stiu cum sa ma comport cu ea. Sper ca a luat decizia cea buna in ceea ce priveste mutatul la casa.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *