Gingasa lalea este una dintre cele mai iubite plante de si a treia cea mai populara planta din lume, dupa trandafir si . Forma de cupa, culorile vibrante si eleganta sunt doar cateva dintre trasaturile acestei plante. sunt plante cultivate de peste 500 de ani.
Laleaua este o planta perena care se inmulteste prin si este cultivata pentru frumusetea sa si pentru varietatea de culori. Se cunosc peste 100 de specii de lalele , de diverse forme, marimi si culori. Exista anumite specii de lalea care traiesc si in zonele de munte si rezista chiar pe tot parcursul iernii. Lalelele sunt plante cu o singura floare, insa exista si cateva specii care pot avea pana la patru flori. Floarea are de obicei trei petale si trei sepale, in culori vibrante.
Cu toate ca lalelele sunt asociate cu Olanda, ele nu sunt originare din aceasta tara. Lalelele au aparut in Asia si au fost cultivate in timpul Imperiului Otoman, unde au fost aduse de triburile nomade. In secolul XVI, un ambasador european a vizitat Turcia. La plecare demnitarul a primit drept cadou cativa bulbi de lalea. La randul sau, ambasadorul a daruit cativa bulbi imparatului Ferdinand I si botanistului Carolus Clusius. Lalelele au fost introduse in Olanda atunci cand Carolus a fost trimis ca profesor de botanica la Universitatea Leiden. De atunci, Olanda domina piata lalelelor.
Laleaua , “lale” in limba persana, a fost cultivata in tari precum Iran si Turcia, dar si in unele parti ale Asiei, Africii si in Europa. Numele “tulipa” vine tot din Turcia, de la cuvantul „turban”, care face referire la fasia de material pe care o poarta pe cap barbatii din tarile orientale.
Exista peste 150 de specii de lalea si peste 3000 de varietati sub diferite culori si forme. Lalele sunt cunoscute pentru florile lor in culori vibrante precum rosu, galben, portocaliu, mov, roz si multe altele.
Laleaua este o floare care are in jur de 2-6 frunze, insa exista si specii care pot avea si 12 frunze. Aceasta poate inflori si in lunile de iarna, insa in lunile de primvara sunt cele mai populare. Durata de viata a unui flori de lalea este de maxim o saptamana. Laleaua prefera primaverile lungi si racoaroase.
Lalelele sunt flori indragite in lumea intreaga datorita formei elegante si culorilor frumoase. Aceste flori se folosesc pentru buchete si aranjamente florale. In unele parti ale lumii, lalelele joaca un rol important in ceremonia nuntii.
De asemenea, laleaua este flaorea nationala a Turciei. La laleaua este si simbolul iubirii eterne, a dragostei, pasiunii si romantismului.
Pentru a planta lalele ai nevoie de:
- bulbi de lalea ;
- unelte de gradina;
- ingrasamant;
- flori ;
1 Atunci cand cumperi bulbii de lalea, ai grija sa fie de calitate. In general, cu cat este mai mare bulbul, cu atat laleaua va inflori mai frumos. Tine cont si de faptul ca exista mai multe varietati de lalele, care infloresc treptat, de la inceputul pana la sfarsitul primaverii.
2 Pregateste gradina pentru plantarea lelelelor inca din toamna. Sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie este cea mai buna perioada pentru a planta bulbii de lalea.
3 Fertilizeaza solul in care vei planta bulbii de lalea. Daca ai mai plantat lalele, atunci scoate din pamant bulbii mai vechi de trei ani si inlocuieste-i cu unii noi.
4 Planteaza bulbii de lalea in locuri insorite, la o adancime de 20-30 de centimentri in sol. Dupa plantare fertilizeaza solul.
5 Locul ales pentru plantarea bulbilor este foarte important. Alege locuri luminoase, cu multa caldura solara. Ai grija insa ca lalelele tale sa nu fie expuse direct la soare dupa-amiaza. Alege acele locuri din gradina ta unde soarele bate dimineata sau seara.
6 Atunci cand plantezi bulbii, ai grija ca acestia sa fie cu radacinile in jos. Pastreaza un spatiu de 10-15 centimetri dinstanta intre bulbii plantati.
7 Dupa plantare, aseaza peste bulbi si un strat de pamant de flori .
Lalelele sunt asadar plante usor de cultivat. Daca vrei sa ai o gradina frumoasa in primavara, planteaza mai multe soiuri de lalele, de diferite culori. Ai astfel sansa sa iti pui in practica ideile si imaginatia.
Cum ingrijesti lalelele
Daca plantezi bulbii de lalea chiar dupa ploaie, nu mai este nevoie sa uzi planta. Laleaua nu are nevoie de multa apa, insa, daca nu ploua, este indicat sa realizezi udari cel putin o data dupa plantare si apoi inainte de a inflori.
Daca vrei ca lalelele tale sa infloreasca si anul urmator, este bine sa le fertilizezi de doua ori pe an, toamna si primavara. Nu le fertiliza insa dupa ce au inflorit, pentru ca planta se poate imbolnavi. Fertilizarea de toamna este cea mai importanta pentru ca astfel radacina plantei devine puternica si favorizeaza cresterea si inflorirea in primavara.
Sursa: http://gradina.acasa.ro
Ramona Lengyel