download

Johnny Cash s-a nascut pe 26 februarie 1932, in Nashville, Tennesse, Statele Unite ale Americii. El este un solist vocal, chitarist si compozitor de muzica country.

Acesta a devenit cunoscut prin intermediul trupei sale, Tennessee Three, dar si datorita vocii distinctive si stilului vestimentar neobisnuit pentru un interpret de muzica country.

Majoritatea temelor evocate in muzica lui Cash sunt cele referitoare la suferinta morala si de salvare, iar piesele precum “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Get Rhythm”, “That Old Wheel” (un duet cu Hank Williams Jr.), “Cocaine Blues” si “Man in Black” evoca cel mai bine acest aspect.

Intr-o cariera de aproape 50 de ani, Cash a vandut peste 90 de milioane de albume, ocupand unul din locurile fruntase in istoria muzicii.

Cariera lui Johnny Cash a inceput sa ia avant in anul 1960, dar odata cu aceasta evolutie profesionala a venit si dependenta de droguri. Asa cum insusi Cash declara, „ar fi incercat orice drog care ar fi fost de incercat”.

La jumatatea anilor ’60, cantaretul lanseaza cateva albume conceptuale, printre care „Ballads of the true west” (1965) si „Bitter tears” (1964). In 1967, piesa”Jackson”, un duet alaturi de June Carter castiga premiul Grammy.

In afara carierei muzicale, Cash a avut si un specatcol propriu de televiziune, intitulat „The Johnny Cash TV Show”, emis de reteaua ABC. In fata publicului, artistul si-a cristalizat imaginea de „man in black”, deoarece el interpreta imbracat in negru, purtand o haina lunga pana la genunchi. Acest lucru contrasta cu imaginea clasica a formatiilor de muzica country din acea perioada, Cash avand propriul cod vestimentar.

In 1975 apare o carte autobiografica a lui Cash, intitulata chiar „Man in black”, iar aceasta se va vinde in circa 1,3 milioane de copii. Urmeaza in 1977 a doua carte de biografie, numita „Cash, The Autobiography”.

In 1980, Johnny Cash este cel mai tanar artist aparut in Country Music Hall of Fame, avand doar 48 de ani.

Pe 12 septembrie 2003, la varsta de 71 de ani, Johnny Cash se stinge din viata. Post-mortem, a aparut albumul “American V: A Hundred Highways”, scos pe piata pe 4 iulie 2006. Albumul a debutat pe prima pozitie in Top 200 Billboard Magazines, pe 22 iulie 2006.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *