download (46)

John Towner Williams s-a nascut la data de 8 februarie 1932, este un compozitor si pianist american. Intr-o cariera de aproape 6 decenii, Williams a compus multe soundtrack-uri faimoase din istoria Holywood-ului, cum ar fi cele din ” Star Wars „, ” Superman „, ” Home Alone „, primele trei filme ” Harry Potter ” si aproape in toate filmele lui Steven Spielberg, ” Indiana Jones „, ” Schindler’s List ” ,  ” Jurassic Park ” si ” Jaws „. El de asemenea a mai compus si melodiiledin serialul aniilor 1960, ” Lost in Space „, cat si pentru fanfara, ” DreamWorks Pictures’ Iogo „.

John Williams a compus Teme muzicale pentru patru ” Olympic Games „, ” NBC Nightly News ” si pentru multe seriale, dar si diferite concerte. Williams a fost nominalizat la 45 de nominalizari la Oscar dintre care a castigat cinci. John a mai castigat si patru premii Golden Globes, sapte premii BAFTA si 21 de premii Grammy. John Williams a fost inclus in ” Hoolywod Walk of Fame „, in 2000.

John Williams s-a nascut in Flushing, Queens, New York, fiul lui Esther si al lui John Williams Sr. Tatal lui era bateristul unei trupe de jazz, a cantat alaturi de Raymond Scott. In 1948 s-a mutat in Los Angeles, cu familia. John a invatat la ” North Hollywood High School ” si a absolvit in 1950. Mai tarziu a invatat la ” University of California, Los Angeles ” si a facut meditatie cu compozitorul Mario Castelnuovo- Tedesco.

In 1955, s-a mutat in New York si a invatat la ” Juilliard School „, unde a studiat pianul cu Rosina Lhevinne. Pe timpul studiilor aici, a cantat la ian in diferite studiouri si cluburi. El de asemenea a mai cantat si pentru Henry Mancini. Williams a inregistrat alaturi de Henry soundtrack-uri diferite pentru filme precum:” Peter Gunn (1959 ) „, ” Charade (1963 ) ” si ” Days of Wine and Roses (1962 )”. Era cunoscut in anii 1950 ca, ” Little Johnny Love ” si a compus pentru o serie de albume ale lui Franckie Laine.

Williams a fost maritat cu actrita Barbara Ruick, din 1956 pana la moartea ei, la data de 3 martie 1974. John cu Barbara au avut trei copii impreuna: Jennifer ( s-a nascut in 1956 ), Mark ( s-a nascut in 1958 ) si Joseph ( s-a nascut in 1960 ). Cel mai mic fiu al lui, Joseph Williams, este cantaretul si liderul trupei ” Toto „. Fiica lui Jenny Williams este si ea cantareata. S-a casatorit cu cea de-a doua lui sotie, Samantha Winslow, in 21 iulie 1980. Williams este membru a ” Kappa Kappa Psi „, o fratie nationala pentru mambrii a trupelor din colegii.

Dupa ce a studiat pianul la Juilliard, s-a mutat inapoi in Los Angeles si a inceput sa lucreze ca orchestrator intr-un studio de film. John a lucrat cu compozitori ca, Franz Waxman, Bernard Herrmann si Alfred Newman si orchestratorii, Conrad Salinger si Bob Franklyn. Williams a incaput sa compuna muzica de film la sfarsitulaniilor ’50. Primul lui film important, Daddy-O, a fost in anul 1958. La inceputul aniilor 1970, Williams era cunoscut ca si compozitor, pentru o scara larga de filme,cum ar fi, ” The Poseidon Adventure „, ” Earthquake „, ” The Towering Inferno „.

In 1974, a fost ” cerut ” de Steven Spielberg pentru coloana sonora din filmul, primul lui film ca director, ” The Sugarland Express „. Tanarul director a fost impresionat de compozitarul Williams, din filmul ” The Reivers „, din 1969. Williams si Spielberg au facut din nou echipa, dupa cel de-al doilea premiu castigat de Williams entru coloana sonora, pentru filmul, ” Close Encounters of the Third Kind „, care s-a lansat in 1977. In aceeasi perioada Spielberg la recomandat pe John Williams, prietenului lui si directorului, George Lucas, care avea nevoie de un compozitor pe Star Wars. John Williams a compus si pentru filmele: ” Jaws „, ” Jaws 2 „, ” Dracula „, ” Indiana Jones „, ” Empire of the Sun „, ” Hook „, ” JFK „, ” Sbrina „, ” Schindler’s List „, ” Saving Private Ryan „, ” War of the Worlds „, ” Memoirs of a Geisha” si ” Munich „.

A fost de curand declarat ca John Williams a fost ales pentru coloana sonora din filmul ” The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn „, primul film din trilogia Tintin, bazata pe benzile desenate ale lui Herge.

Sursa: http://www.cinemarx.ro/persoane/John-Williams-99003.html?biografie

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *