images (47)

John Michael Turturo este un actor, scenarist si regizor cunoscut cel mai bine pentru rolurile sale din Barton Fink, Quiz Show si The Big Lebowski. El a jucat in peste 60 de filme.

Turturo s-a nascut in Brooklyn, New York si este fiul lui Katherine, o cantareata amatoare de jazz care a lucrat intr-un bar al marinei in tipul celui de-al doilea razboi mondial, si al lui Nicholas Turturo, un tamplar care a imigrat din Giovinazzo, Italia la varsta de 6 ani si a luptat de partea marinei militare la debarcarea din Normandia.

John a fost crescut catolic si s-a mutat impreuna cu familia sa in sectiunea Rosandale din Queens, New York la varsta de 6 ani. A absolvit Universitatea New York la New Paltz si a primit diploma de ‘Master of Fine Arts’ la Scoala de Drama Yale.

A aparut pentru prima oara intr-un film in Raging Bull al lui Martin Scorsese, unde a avut un rol foarte mic.

In 1987 a jucat alaturi Tim Robbins si Jodie Foster in ‘Five Corners’, rol care i-a atras atentia lui Spike Lee care l-a distribuit in filmul ‘Do the right thing’. Acest film este primul dintr-o serie foarte lunga de colaborari intre faimosul regizor si Turturo, serie din care fac parte si urmatoarele filme: Mo Better Blues (1990), Jungle Fever (1991), Clockers (1995), Girl 6 (1996), He Got Game (1998), She Hate Me (2004) si Miracle at St. Anna (2008).

Un actor versatil care poate juca atat in comedii cat si in drame, Turturo a avut de asemenea o colaborare de lunga durata si cu Fratii Coen, jucand in filme precum: Miller’s Crossing (1990), Barton Fink (1991), The Big Lebowski (1998), O Brother, Where are Thou? (2000). El a aparut si in cateva filme ale lui Adam Sandler: Mr Deeds(2002), You Don’t Mess With The Zohan (2008).

A jucat rolul unui pacient tulburat mental al lui Jack Nicholson in filmul Anger Management si a jucat rolul antagonistului lui Johnny Depp in filmul Secret Window. Turturo a jucat ocazional si in serialul Monk, avand rolul Ambrose Monk, fratele excentric al lui Adrian. Inainte sa devina un actor bine cunoscut, acesta a avut si un cameo in filmul lui Woodey Allen ‘Hannah and Her Sisters’.

A castigat premiul Emmy pentru rolul sau din Monk si a fost nominalizat si a si castigat multe premii din diferite organizatii precum:’Screen Actor Guild’, ‘Festivalul de la Cannes’, ‘Globul de Aur’ si altele.

Turturo a produs si regizat si a si jucat in filmul Iluminata (1999), alaturi de sotia sa Katherine Borowitz. De asemenea el a fost scenaristul si regizorul filmului ‘Romance and Cigaretts’. A jucat recent alaturi de Robert DeNiro in ‘The Good Spehard’ si in filmul lui Michal Bay ‘Transformers’ avand rolul unui agent al Sectorului 7, rol pe care il va juca si in continuarea ‘Revenge of the Fallen’.

Turturo are 2 frati: actorul Nicholas Turturo si profesorul gimnazial de arta Ralph Turturo. Actrita Aida Turturo este verisoara lui. El are 2 copii, Amedeo si Diego Turturo , cu sotia sa actrita Katherine Borowitz care este evreica, el fiind catolic.

Turturo continua sa fie unul dintre cei mai buni actori actuali, cunoscut pentru abilitatea sa de a se adapta oricarui rol.

Sursa: http://www.cinemagia.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *