download (55)

Joaquín Ramón Martínez Sabina s-a nascut in Úbeda, Jaén, 12 februarie de 1949, este cunoscut sub numele de Joaquín Sabina, este un cantautor si poet spaniol de mare success in tarile de limba spaniola .

A scos 14 albume in studio , 4 in direct si 3 reeditari . A colaborat cu o multime de mari artisti cantand in duo sau realizand alte tipuri de ciolaborari . De asemeni compune pentru alti artist ca Ana Belén sau Miguel Ríos ( printre altii ) . Albumele in direct sunt de la concerte in care a evoluat singur sau alaturi de alti artisti : La mandrágora (1981), alaturi de Javier Krahe si Alberto Pérez; Joaquín Sabina y Viceversa en directo (1986), junto a la alaturi de grupul Viceversa; Nos sobran los motivos (2000); si Dos pájaros de un tiro (2007), alaturi de Joan Manuel Serrat. Din punct de vedere al activitatii literare a publicat 9 carti cu textele cantecelor sale sau poemele publicate in saptamanalul Interviú.
Datorita vederilor sale de stanga , in 1970 este nevoit –pentru a nu fi arestat – sa se exileze la Londra , dupa o escala de cateva luni la Paris . Sta cateva luni si in Edimburg . La Londra colaboreaza cu Club Antonio Machado, unul din centrele frecventate de exilanti si emigranti . Tot acolo scrie primele cantece si organizeaza un cineclub unde se vor proiecta filmele lui Luis Buñuel, interzis in Spania franchista .Reconstruieste grupul de teatru Juan Panadero unde va monta piese polemice ca acelea a lui Bertolt Brecht, si Jorge Díaz.

Isi castiga traiul cantand in metrou si la cafenele .Se povesteste ca in 1974, se produce in fata lui George Harrison, care-si sarbatorea in acel local ziua de nastere . In 1976 publica textul cantecului Memorias del exilio si incepe sa organizeze concerte pentru colonia de exilanti din care faceau parte Paco Ibáñez, Lluís Llach, Francesc Pi de la Serra sau Elisa Serna . In Spania se intoarce in 1977 , dupa moartea lui Franco , cu un pasaport legal a carui obtinere i-a fost facilitata de Fernando Morán, cónsulul spaniol din Londra In acelasi an se casatoreste cu Lucía Inés Correa Martínez, o argentinianca pe care o cunoscuse la Londra in timpul exilului .

In anul 2001 a suferit un atac cerebral care a pus viata sa in pericol. Si-a revenit cateva saptamani mai tarziu fara a suferi de vreo urmare fizica , dar incidentul a influentat forma sa de a gandi si l-a adancit intr-o imensa depresie , care l-a facut sa-si abandoneze un timp proiectele .Dupa ce a depasit aceasta etapa si-a lansat albumul , Alivio de luto (2005). Pe 17 noiembrie 2009 a fost lansat ultimul sau album Vinagre y rosas .

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *