download

Saxofonistul  de jazz  Jan Garbarek s-a nascut in Mysen, Norvegia, la 4 martie 1947.

Tatal sau – polonez la origine – s-a insurat cu o fata de fermier norvegiana, iar  Jan este singurul lor copil. S-a casatorit la 21 de ani si fata lui, Anja Garbarek i-a urmat cariera de muzician.

Sunetul lul Garbarek – rece, aerisit, cu sunete prelungi – este unul din cele mai reprezentative pentru casa de discuri ECM, care a lansat aproape toate discurile sale.

Muzicianul si-a inceput cariera la sfarsitul anilor 60, aparand pe imprimarile americanului George Russell. Daca initial Garbarek s-a aratat interesat de muzica de avangarda, din 1973 incoace nu a retinut din aceasta miscare decat tonurile.

Compozitiile sale se inspira puternic din folclorul scandinav si este considerat unul din pionierii jazzului de ambianta. (discul sau din 76 „Dis” e un bun exemplu in acest sens).

Improvizatiile sale mai putin specifice jazzului au fost descrise ca fiind “sculpturale”, si-au generat opinii din cele mai diverse. Multe din imprimarile lui Garbarek sunt catalogate drept muzica New Age.

Dupa o serie de discuri de avangarda, Garbarek a ajuns faimos alaturi de Keith Jarrett in formula de la mijolocul anilor ’70 “European Quartet”.

Succesul comercial a venit cu mai sus mentionatul “Dis”, pe care apare stralucitul chitarist Ralph Towner.

In anii 80 muzica lui Garbarek s-a imbogatit cu sintetizatoare si elemente de World Music.

In 1993 a imprimat intr-o biserica alaturi de corul renascentist Hilliard Ensemble un album cu muzica veche – „Officium” devenind unul din cele mai bine vandute materiale ale casei ECM.

Garbarek a fos nominalizat la Grammy in 2005 cu albumul „In Praise of Dreams”. A scris si muzica de film – the Insider are pe colana sonora hitul “Rites”.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *