images (30)

James Byron Dean  s-a nascut la 08.02.1931 in Marion (Indiana), SUA.. Parintii au fost :  Mildred Winslow siWinton Dean. Supa moartea mamei sale –  Dean avea  9 ani -tatal l-a trimis la ferma unor unchi in  Fairmount pentru a avea grija de el.La acea ferma si-a petrecut intreaga copilarie .

Si-a facut studiile la Universidad de California (UCLA), Los Ángeles, unde a interpretat numeroase roluri cum ar fi cel al lui  Malcom din Macbeth. Curand se muta  a New York pentru a studia actoria  la Actors Studio.

Dupa numeroase cautari pe la diverse agentii teatrale in 1952 i se ofera rolulunui adolescent care si-a petrecut majoritatea vietii in puscarie , in piesa See the Jaguar. de asemeni are numeroase aparitii la televiziune In 1953i se ofera un alt rol pe Broadway in  The Immoralist, piesa ce a avut o critica favorabila

In sfarsit , Jimmy, cum era cunoscut reuseste sa se transforme in axtor de cinema  cand in 1954 regizorul Elia Kazan, care abia terminase A Streetcar Named Desire cu Marlon Brando, ii ofera rolul principal ,cel al lui  Cal Trask in East of Eden. Regizorul l-a ales pe  Dean pentru asemanarea sa cu personajul : introvertit,badaran,melancolic si pasionat .pe timpul sederii sale la Hollywood, Dean  a iesit cu mai multe fete ,dar dragostea vietii lui a fost actrita Pier Angeli, pe care a cunoscut-o in timpul filmarilor.In afara faptului ca mama actritei nu era de acord cu aceasta relatie  si actrita a iesit cu Dean pana cand l-a anuntat ca se marita cu cantaretul  Vic Damone. Dean nu a acceptat aceasta veste si toata durata ceremoniei de casatorie ,Dean a rodat la maximum motocicleta in fata bisericii reusind sa strice ceremonia .Mariajul actritei avea insa sa dureze putin timp aceasta murind in 1971.

La putin timp dupa aceast film ,Nicholas Ray l-a cautat pentru rolul lui  Jim Stark din  Rebel Without a Cause alaturi de actrita Natalie Wood. In contract i se interzicea lui  Dean sa concureze la curse automobi;istice pe urata filmarii .

In acest timp a dat proba pentru Giant a lui George Stevens, alaturi de Rock Hudson si Elizabeth Taylor

personajul sau , Jett Rink, avea si el trasaturi asemanatoare lui  Dean, amandoi fiind niste singuratici  solitarias. Si pe parcursul filmarilor la acest film i-a fost interzisa participarea la curse . Filmul s-a realizat in apropierea granitei cu  México.

In timp ce lucra la film  Dean si-a cumparat un Porsche 550 Spyder, pe care l-a botezat  The little bastard («Micul bastard»). Cu cateva zile inaintea mortii sale a aparut un  anunt publicitar care ii avertiza pe tineri sa conduca cu prudenta . Imediat cum a terminat filmarile , Dean s-a dus la un concurs in  Salinas, in apropiere de San Francisco. Cu o noapte inainte si-a incredintat pisica lui  Elizabeth Taylor ca sa aina grija de ea in cazul in care i s-ar fi intamplat ceva .

In timp ce  Dean conducea  Porsche sau cu o viteza moderata pentru o curda de masini (acompaniat fiind de mecanicul sau )s-a apropiat taindu-i calea in dreptul localitatii Cholame (California), un Ford ce avea o viteza foarte mare , condus se un student . Dean a incercat sa  eschiveze  dar nu a putut . In urma impactului James Dean si-a pierdut viata imediat .Aceasta se intampla in ziua de  30 de septembrie 1955, la varsta de 24 ani. Celalalt sofer si mecanicul au fost salvati .

Ramona Lengyel

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *