Astazi, copiii invata geografia bazandu-se pe niste date cat se poate de stricte. Existe atlase Geografia Romaniei, foarte multe informatii despre tot ceea ce se intampla atat pe uscat, cat si in mare si exista Google Maps, care iti permite sa te plimbi prin toata lumea in timp real, sau aproape real.

Cartografia a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, insa, de la simple insemne pe peretii pesterilor pana la atlase complexe. Astazi, oricine doreste sa afle mai multe detalii despre lumea care il inconjoara poate sa cumpere Atlase Octavian Mandrut pret mic si sa aprofundeze. Ce faceam stramosii nostri, insa?

Istoria cartografiei

Nu se stie cu exactitate originea hartilor. Multi cred ca harta are o origine urbana, fiind folosita pentru a controla modul de dezvoltare a unor localitati.

Altii considera ca harta a aparut pentru delimitarea spatiului de vanatoare si spatiului cultivat. O buna parte dintre istorici cred ca harta precede inclusiv scrisul, iar dovada stau numeroasele incizii rupestre descoperite in toata lumea. Ceea ce este cert insa, este ca o multime de societati s-au folosit de cartografie pentru a-si prezenta propriile lumi, incepand de la populatiile amazoniene si terminand cu vechile civilizatii egipene.

Cea mai veche harta din lume este considerata a fi o tablita de argila originara din Babilonia, care dateaza de mai bine de 4500 de ani. Exista si anumite dovezi ale unor harti mai vechi, cum ar fi planul orasului Catalhoyuk din Anatolia, Turcia, ce pare ca dateaza din anul 6200 inainte de Hristos.

Primele reprezentari cartografice asemanatoare cu cele de astazi dateaza insa din secolul IX inaintea erei noastre, iar grecii antici au fost primii care au lasat harti reale catre stramosii lor. Anaximandru din Milet a reprezentat pentru prima data Pamantul pe o harta, insa opera sa este distrusa in intregime. Totusi, este prezenta in importante marturii ale lui Herodot, Aristotel, Eratostene sau Diogene.

Initial, hartile se bazau pe ideea ca Pamantul este plat, insa Pitagora si Herodot au sustinut contrariul iar Aristotel l-a demonstrat.

De-a lungul timpului au fost o multime de oameni care au contribuit in mod serios la evolutia hartii, cum ar fi Ptolomeu, sau Agrippa. Grecii au dezvoltat un sistem matematic de redactare a hartilor, care erau destul de precise. Romanii au preluat si ei o multime de sisteme grecesti, insa din pacate au pierdut din precizia matematica.

Dupa secolul XVI, cartografia are un mare avant, incepand sa fie extrem de importanta pentru navigatie si calatorii.

Asa cum era de asteptat insa, secolul XX a venit cu cea mai mare revolutie in domeniul cartografiei, prin aparitia cartografiei digitale.  Astazi, privim hartile ca pe ceva aproape banal si ne bucuram de ele peste tot: pe telefon, tablete, laptop sau in atlasele geografice. Acestea sunt cat se poate de exacte si ne ajuta sa calatorim si sa cunoastem lumea. Istoria lor insa, este una presarata cu o multime de intamplari interesante si numara foarte multi oameni dedicati, care si-au pierdut viata incercand sa cartografieze.

Daca vrei sa te bucuri de o harta de buna calitate, poti cumpara Atlas Octavian Mandrut la pret mic. Evident, te poti bucura si de Google Maps, unde nu doar ca poti descoperi harta, ci poti sa te si plimbi in mod virtual pe strazile din intreaga lume.

Ceea ce este cert este ca trebuie sa fim recunoscatori tuturor celor care au ajutat la evolutia hartii, pentru ca datorita cartografierii am ajuns sa fim atat de dezvoltati.

 

Distribuie

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *