images (33)

Ioan Ovidiu Sabau s–a nascut la Campia Turzii in data de 12 februarie 1968. El este un fost fotbalist, in prezent antrenor, care a evoluat pentru mai multe echipe din tara, dar si in strainatate si a facut parte din Generatia de Aur a nationalei Roamniei.

Si-a inceput cariera de profesionist la Universitatea Cluj, pe cand avea 17 ani si a jucat pentru ardeleni timp de trei ani. A mai evoluat in Romania la echipe precum Dinamo, Rapid Bucuresti sau Gaz Metan Medias, dar si in strainatate, la echipe precum Brescia sau Feyenoord Rotterdam.

Ioan Ovidiu Sabau este un fost fotbalist care a activat la echipe precum Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, insa si in campionate din Europa precum cel al Olandei la Feyenoord Rotterdam sau Italiei la echipa Brescia.

Este un fost component al Generatiei de Aur care impreuna cu nume mari a fotbalului romanesc precum Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Dorinel Munteanu si altii, au dus echipa Romaniei la numeroase turnee finale. Evolutiile sale din primii ani petrecuti pe prima scena fotbalistica a tarii, l-au propulsat in topul celor mai promitatori tineri de la vremea aceea starnind interesul „granzilor” capitalei, echipa care a reusit sa-l achizitioneze fiind Dinamo Bucuresti, cu care a reusit sa castige si primul sau trofeu din cariera.

Datorita evolutiilor bune de la Campionatul Mondial din anul 1990, organizat in Italia, Ovidiu Sabau starneste interesul marilor echipe ale Europei si se transfera la Feyenord Rotterdam unde reuseste sa castige de doua ori Cupa Olandei. Dupa doi ani petrecuti la Rotterdam, Sabau accepta sa lucreze cu fostul sau antrenor de la Dinamo Bucuresti, Mircea Lucescu la echipa italiana Brescia Calcio in Serie A. Fidel antrenorului roman, Ovidiu Sabau, il insoteste pe acesta si la Reggiana si dupa o intoarcere la Brescia revine in tara natala la Rapid Bucuresti cu care izbuteste castigarea titlului de campion al Romaniei.

Dupa o cariera de aproape doua decenii, Sabau merge la echipa care l-a promovat in prima divizie, Universitatea Cluj, cu care promoveaza in liga secunda in calitate de antrenor-jucator dupa care se intoarce la Rapid de unde se retrage. Urmeaza o perioada in care antreneaza echipa din Medias, Gaz Metan si isi organizeaza un meci de retragere.

Sursa: http://biografii.famouswhy.ro/ioan_ovidiu_sabau/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *