Inecarea cu alimente este o urgenta medicala. Nu incerca sa conduci sau sa faci altceva in acest timp pentru ca riscul sufocarii este extrem de mare.

Daca persoana de langa tine s-a inecat cu un os de peste sau putina paine, dar inca poate vorbi, ajuta-o sa inghita mancarea, indreptandu-i spatele si batand cu palma in zona plamanilor.

Un pahar cu apa nu te ajuta sa inghiti mai bine, ba dimpotriva, iti va optura singura cale de respiratie, iar sufocarea poate fi iminenta. Evita deci sa bei apa ca masura de prim ajutor in caz de inecare cu alimente, informeaza webmd.com.

Primele masuri de ajutor pentru persoanele care se invinetesc si nu mai au aer, fiind inecate cu vreun aliment, difera in functie de varsta.

Pentru adulti si copii mai mari de un an, manevra Heimlich este cea mai indicata. Persoana care executa manevra se aseaza in spatele celei cu probleme si isi strange mainile in jurul mijlocului sau ridicand-o de la sol brusc si de mai multe ori.

Cu pumnul asezat in zona sternului, se apasa brusc si tare, in timp ce victima se ridica pentru a elimina restul de mancare. In cazul copilului, manevra va fi facuta la o putere mai mica, dar la adult, este foarte important sa apesi cu putere si sa ridici victima brusc.

Daca accidentul s-a produs in timpul mesei, iar persoana afectata este asezata, poti face manevra si din aceasta pozitie. Mai mult, daca persoana care s-a inecat este mai corpolenta, o poti aseza pe podea si de aici poti executa manevra.

In cazul in care esti singur acasa si te-ai inecat, poti sa iei aceste masuri de prim ajutor si singur, apasand pe zona abdomenului. Poti sa te apleci peste un scaun, asezat pe abdomen, daca nu mai ai putere sa executi manevrele de prim ajutor.

Pot interveni complicatii daca persoana care se ineaca este insarcinata sau obeza. In aceste cazuri, cel mai indicat este sa apesi in zona pieptului si nu a abdomenului, brusc, pana elimina restul de mancare.

In toate cazurile, este absolut necesar sa suni la numarul unic de urgenta, pentru ca si tratamentul de dupa inecare este foarte important. Persoana care s-a inecat va fi ajutata sa respire prin intubare, iar caile respiratorii vor fi verificate pentru a nu aparea complicatii.

Sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/ce-faci-daca-te-ai-inecat-cu-mancare-1017506

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *