scolioza

Scolioza reprezinta o curbura laterala, in linie verticala, a coloanei vertebrale. Atunci cand este privita dintr-o parte, coloana vertebrala ar trebui sa prezinte o rotunjire usoara in partea superioara si o curbura spre interior in partea inferioara a spatelui. Atunci cand privim o persoana cu coloana vertebrala normala observam ca spatele acesteia este drept. In cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele apare curbat.

Care sunt cauzele scoliozei?

Exista mai multe tipuri de scolioza:

Scolioza congenitala- este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta la nastere.

Scolioza neuromusculara- un rezultat al muschilor si nervilor anormali. De obicei, este prezenta la oamenii cu spina bifida sau paralizie cerebrala.

Scolioza idiopatica-cel mai frecvent tip de scolioza. Nu are o cauza specifica. Exista mai multe teorii, dar nici una nu s-a dovedit a fi concludenta. Cu toate acestea, cele mai multe cercetari demonstreaza ca scolioza idiopatica este genetica.

Cine este afectat de scolioza?

Aproximativ 2-3% din americanii cu varsta de 16 ani au scolioza. Mai putin de 0,1%au curburile mai mari de 40 de grade, punct in care interventia chirurgicala trebuie luata in considerare. In general, fetele sunt mai susceptibile acestei afectiuni decat baietii. Scolioza idiopatica poate progresa in perioada de crestere, dar, in mod normal, nu va evolua in timpul maturitatii.

Cum se diagnosticheaza scolioza?

Majoritatea curbelor cauzate de scolioza sunt depistate la examenele de screening. Primele indicii ca un copil are scolioza sunt umerii inegali, talia inegala sau inclinarea spre o parte a corpului. Diagnosticul scoliozei si stabilirea tipului acesteia sunt realizate cu ajutorul unei radiografii.

Tratament

Majoritatea adolescentilor care au un tip de scolioza ce nu are o cauza clara, sunt monitorizati la intervale regulate (la fiecare 6 luni).

Corsetul. Corsetul reprezinta tratamentul standard pentru adolescentii care au o curbura spinala intre 25 si 40 de grade. Scopul este de rigidizare si de corectare temporara.

Interventia chirurgicala. Cei care au curba coloanei intre 40 si 50 de grade trebuie sa ia in considerare interventia chirurgicala. Scopul medicului este de a se asigura ca acea curbura nu se va agrava. Cu toate acestea, operatia nu indreapta in totalitate coloana. In timpul procedurii, se utilizeaza implanturi metalice pentru a corecta curbura si pentru a mentine o pozitie corecta pana cand este plasata o grefa osoasa. Operatia pentru scolioza implica unirea vertebrelor, proces numit fuziune spinala.

Multe studii au aratat ca stimularea electrica si programele de exercitii fizice nu pot preveni progresia scoliozei. Cu toate acestea, persoanele afectate de aceasta boala trebuie sa ramana activi.

Sursa: MedLife

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *