Aseara am citit un articol interesant despre compania de foraj petrolier maritim Grup Servicii Petroliere (GSP), detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu. Articolul doreste sa evidente ca afacerea lui Gabriel Comanescu merge din ce in ce mai bine. Se prezinta ultimele masurate de companie.

Grup Servicii Petroliere doreste sa imprumute 12 milioane de dolari de la BCR. Luna trecuta, a reusit sa semneze un contract important de furnizare de servicii de foraj offshore pe platforma continentala a Tunisiei cu compania Joint-Venture-ul Numhyd, condusa in procente egale de firmele petroliere de stat ale Tunisiei si Algeriei.

Operatiunile de foraj din Tunisia vor fi facute de GSP Jupiter, care este o platforma mobila de foraj cu patru picioare, de tip cantilever.

In anul 2011, compania condusa de Gabriel Valentin Comanescu a mai luat un credit de la BCR in valoare de 37 milioane dolari, tot dupa ce reusise sa semneze un alt contract de foraj offshore cu Numhyd.

In aceasta perioada AGA de la GSP a aprobat inceperea negocierilor pentru modificarea si consolidarea contractului incheiat in 2011. Scopul acestor negocieri este obtinerea unei noi facilitati de credit in numerar la termen in valoare de pana la 12 milioane dolari.

Aceasta facilitate se doreste sa fie garantata, prin cesionarea catre BCR a politelor de asigurare a platformei GSP Jupiter, precum si a veniturilor si creantelor legate de aceasta.

O alta masura pe care se vrea sa se ia este sa fie ipotecata nava de suport pentru foraj GSP Granit.

In 2008, omul de afaceri Comanescu a transferat cele trei platforme petroliere detinute de GSP (GSP Jupiter, GSP Saturn si GSP Prometeu) unor societati inregistrate in Malta si conduse tot de el, cu scopul sa fie garantat creditului prin intermediul utilajelor respective.

Vanzarea celor trei platformelor catre firmele inregistrate in Malta a condus si la un litigiu intre GSP si ANAF, care se judeca in prezent in instanta.

In Codul Fiscal este scris ca vanzarile de nave sunt scutite de TVA, insa Fiscul ii cere lui Gabriel Comanescu sa plateasca TVA pentru vanzarea platformelor, sustinand ca nu pot fi clasificate ca nave.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *