Descriere Infectiile pleoapelor:
Datorita structurii lor anatomice, pleoapele pot prezenta aceleasi tipuri de infectii care se pot intalni si in alte regiuni ale organismului uman. Cu toate acestea, exista o serie de boli care se manifesta mai ales la nivel pelpabral. Etiologia infectiilor palpebrale poate fi multipla. Unele afectiuni au un mecanism de producere alergic, ce implica atat elemente ale imunitatii celulare, cat si elementele ale imunitatii umorale. Alte tipuri de infectii pot fi determinate de catre patogeni de origine bacterina sau virala, care cel mai adesea se cantoneaza la nivel palpebral prin intermediul unor leziuni tegumentare minime, abia sesizabile.
Cauze Infectiile pleoapelor:
Netratate corespunzator, infectiile palpebrale se pot croniciza; ele se pot manifesta precum o infectie strict localizata la nivelul globului ocular, sau pot evolua in cadrul unor boli cu afectare sistemica. In toate situatiile, se va acorda o atentie deosebita leziunilor palpebrale, avand in vedere importanta functionala a analizatorului vizual.
Simptome Infectiile pleoapelor:
Leziunile aparute la nivel palpebral pot imbraca diferite forme – de la simple modificari de culoare ale tegumentului pleoapei (hipopigmentare sau hiperpigmentare) si pana la adevarate colectii purulente inchistate, care perturba drastic functionalitatea aparatului palpebral.
Tratament Infectiile pleoapelor:
Pericolul unor astfel de infectii este reprezentat de faptul ca leziunile se pot extinde catre regiunea cavitatii orbitale, catre regiunea nervului optic sau catre zona sinusului cavernos cerebral. Mai mult decat atat, sechelele postinflamatorii sunt de cele mai multe ori inestetice; pentru repararea unor astfel de cicatrici retractile este necesara realizarea unor interventii de chirurgie plastica si reconstructiva.
Din fericire, infectiile palpebrale pot fi tratate cu succes prin aplicatii locale de substante antiseptice, analgezice sau antibiotice; atunci cand infectia apare ca o manifestare locala a unei afectiuni sistemice, tratamentul local trebuie in mod obligatoriu sustinut de unul sistemic. Oricare ar fi tipul de tratament ales, functie de particularitatile fiecarei infectii in parte, se va avea in vedere conservarea structurii anatomice a pleoapei, si mai ales mentinerea functionalitatii acesteia – pleoapa este un element foarte important in protejarea polului anterior al globului ocular. Tratamentul infectiilor palpebrale se poate realiza, dupa caz, utilizand topice oculare sau medicamente administrate pe cale sistemica.
Dr. Mirela Wagner