download

Dafinul este un arbore care poate ajunge pana la 18 metri inaltime si este cunoscut pentru frunzele sale aromate foarte folositoare in diferite preparate. In zona Mediteranei ( zona de provenienta ), acest arbore era foarte cultivat, in special in Grecia Antica pentru frunzele sale frumos mirositoare. O alta cauza a cultivarii acestuia era pentru consumul frunzelor despre care se credea ca stimuleaza modul de gandire. Aceste banuieli sunt total eronate deoarece consumul in exces a foilor de dafin creaza stari de transa situlburari mentale. Istoricii spun ca specialistii in ierburi din perioada Evului Mediu spuneau despre foile de dafin ca au efecte benefice impotriva problemelor stomacale si de rinichi. De asemenea, acestia spuneau ca foile de dafin erau folosite ca tratamente impotriva ciumei.

Exista si credinta divina pentru foile de dafin. Se faceau un fel de coliere care odata purtate erau menite sa indepartezte toate relele. Uleiul volatil din frunzele si fructele de dafin sunt foarte sanatoase ( insa nu in exces ) deoarece contin oxizi, mucilagii, pectin, tanin, rezine si lactona. Untul de dafin extras din frunzele de dafin este intalnit in fitoterapie si mai ales in pregatirea unor unguente. Untul de dafin se remarca prin proprietati diaforeice, expectorante, carminative si detoxifiante. Foile de dafin sunt recomandate in fazele de inceput ale astumui, laringitei, bronsitei sau gripei. Specialistii spun ca dafinul are capacitatea de a proteja organismul de orice pericol extern. In trecut, ca de altfel si astazi, indienii fumau coaja dafinului pentru a ajunge la o stare de calm, relaxare. Din foile si boabele de dafin se prepara o alifie care grabeste vindecarea ranilor si le vindeca pe cele care nu prind coaja cu alte leacuri.

Frunze de dafin pentru uz intern

Acestea se folosesc impotriva colitei de fermentare, bolilor gastrointestinale, bronsitei cronice, anorexiei, infectii intestinale, otraviri, laringita, spasme si mahmureala.

Frunze de dafin pentru uz extern

Boabele si frunzele de dafin grabesc vindecarea sau amelioreaza ranile, nevralgiile dentare, infectiile gurii, reumatismului. Acestea se folosesc sub forma de unguent, capsule sau alifii.

Gripa, bronsita – impotriva acestor infectii se pun 4 coji de portocala si cateva foi de dafin intr-un litru de apa dupa care se lasa la macerat aproximativ 4 ore. Rezultatul se strecoara si se bea in loc de apa ( este indicat sa se bea pe stomacul gol ).

Raguseala, infectii ale gingiei, pierderea vocii – In aceste cazuri se pun zece frunze de dafin intr-un sfert de litru de apa clocotita. Preparatul se lasa la racit dupa care se face gargara. Pentru accelerarea bunelor rezultate, este indicat sa se faca gargara de 2-3 ori pe zi. O alta metoda de a scapa de aceste probleme este sa luati o lingurita de ulei de dafin la sfarsitul fiecarei mese. Acest “ tratament “ este benefic si impotriva laringitei.

Raceli – Impotriva racelilor se va bea ceai de frunze de dafin la care se va adauga si suc proaspat de lamaie.

Spasme – In aceste cazuri se va consuma ceai de frunze de dafin sau o lingurita de ulei dafin ( in cazuri mai complicate ).

Intoxicatie alcoolica, otravire – Se oparesc aproxmativ 30 de frunze de dafin si se lasa la infuzat 20 de minute. Preparatul se bea dintr-o data.

Digestie ingreunata, dureri stomacale – Zilnic, pe o perioada de patru saptamani se consuma pe nemancate 2-3 frunze de dafin (dimineata, la pranz si seara ). O alta forma de tratament impotriva durerilor stomacale consta in fierberea a doua, trei frunze de dafin, la care se adauga si 4-5 cuisoare.  Rezultatul se consuma de trei ori pe zi.

Fermentatii digestive – Decoctul de frunze de dafin inlatura aceasta problema neplacuta. Se bea dupa fiecare masa, cate o cana ( de cel mult 3 ori ). Astfel consumat, decoctul de frunze de dafin va ajuta la inlaturarea fermentatiilor digestive intr-un timp foarte scurt.

Gastralgii – In aceste cazuri este necesar un decoct de frunze de dafin la care se adauga si o lingurita de cuisoare sau, de asemenea, in cazuri mai grave se poate lua ulei de frunze de dafin pe cale orala ( o lingurita ).

Guta – In acest caz este recomandata o cura cu ulei de dafin. Pe o perioada de 30 de zile consumati cate doua lingurite de ulei de dafin ( una dimineata, una seara ). Uleiul de dafin, prin proprietatile sale are un rol important in eliminarea acidului uric din organism.

Infectii ale gurii – Dupa fiecare masa clatiti bine gura cu ulei de dafin dupa care nu il inghititi, ci aruncati-l.

Intoxicatii – Puneti aproximativ 30 de frunze de dafin intr-un sfert de litru de apa clocotita. Se lasa in jur de un sfert de ora dupa care se strecoara si se bea. Este important de stiut ca trebuie sa beti tot preparatul odata. Aceasta metoda est foarte folositoare si impotriva otravirii.

Varice – In acest caz se fierb doi litri de apa si se pune cat puteti cuprinde intr-un pumn: musetel, menta si foi de dafin. In momentul in care ceaiul este nici foarte cald, nici foarte rece, se pune un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu, se amesteca si se spala zonele afectate.

Paralizii – Se fac frectii cu ulei de dafin sau cu alifii care sa aiba in componenta frunze de dafin. Daca doriti sa vedeti efectele pozitive cat mai repede, este indicat sa amestecati uleiul de dafin cu ulei de cimbru.

Calmarea diferitelor dureri – In aceste cazuri se va folosi un preparat alcatuit din o suta de grame de frunze de dafin, taiate marunt si puse intr-o sticla in care, in prealabil a fost umezita cu alcool. Dupa o perioada de 24 de ore se pune peste frunzele de dafin un litru de ulei si se lasa aproximativ sase saptamani dupa care se strecoara.

Transpiratie excesiva la palme si picioare – Fierbeti un pumn de frunze de dafin intr-un litru de apa dupa care puneti preparatul intr-un lighean si inmuiati-va picioarele sau mainile. Acest tratament se face in special vara.

De Retinut !

Uleiul de dafin este folosibil doar atunci cand, mai intai s-a facut un test de alergie cu el. Testul de alergie consta in ungerea mainii ( unde pielea este mai sensibila ), iar daca apare una sau mai multe pete rosii nu este recomandat sa folositii uleiul.

Sursa: http://www.foodart.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *