“Sa nu ma tem. Frica este ucigasul mintii. Frica este moartea marunta purtatoare a desfiintarii totale. Imi voi infrunta frica. O voi lasa sa treaca prin mine, peste mine. Iar dupa ce va fi trecut, voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma sa. Pe unde frica a trecut nu a mai ramas nimic. Doar eu…” (Dune – Frank Herbert)
…Frica nu este ceva real si nu am sa intru in frici acum, ci doar sa va spun ca se poate trece peste orice frica. Daca vrei sa scapi de toata odata nu ai sa poti, tot asa cum nu ai putea sa mananci un tort odata…o iei felie cu felie. Exista nenumarate metode sa scapi de frica: psihoterapie, hipnoza, sa schimbi ceva in viata ta astfel incat sa uiti de ea…si pleaca sau o bagi in sac, precum Ivan Turbinca si sa-i dai o mama de bataie…pana pleaca. Nu glumesc…este o forma de terapie, o forma de a trece peste ea. Povestile contin multe adevaruri din viata de zi cu zi…dar noi spunem ca sunt povesti de adormit copiii…nu e chiar asa… Revenind la frica… Una din metode sa-ti infrunti fricile este asta :
– luati o coala de hartie („verba volant scripta manent” – vorbele zboara, scrisul ramane) si insirati fricile una sub alta…sau macar cateva. Astfel declarati constientului Dvs.ca sunteti pregatit sa rezolvati problema. In acelasi timp Subconstientul Dvs. va scoate in lumina toate solutiile. Alegeti una dintre frici si…
– cautati un loc linistit, respirati adanc, spuneti-va o mantra timp de un minut-doua (mantra poate fi si „Eu pot sa rezolv asta”, „Am incredere in mine” sau…simplu : „Eu sunt”), incercati sa nu judecati ce se va intampla in urmatoarele 15-20 de minute si sa incepem : invitati-va frica la o cafea, un ceai (vorbesc serios), ca si cum ar fi o persoana, puneti o ceasca de cafea sau ceai pentru ea si rugati-o sa purtati un dialog prietenesc. Fara sa va imaginati cum arata, lasati-o pe ea sa vi se dezvaluie. Si nu uitati, primul gand care va vine este Adevarul, ceea ce vine dupa este impotrivirea mintii Dvs. Incepeti prin a-i pune intrebari :
– cum te cheama? (notati acolo…poate s-o cheme si „Frunza”)
– ce culoare ai?
– ce varsta ai?
– ce te declanseaza? (lumina, intunericul, un cuvant, un sunet, o culoare, etc)
– care este motivul pentru care inca esti in viata mea?
– ce pot sa fac pentru tine, ca sa pleci?
– ……….puneti ce intrebari va vin in minte…
La sfarsit ii multumiti ca v-a imbogatit experienta, ca v-a ajutat sa fiti mai puternici si ii spuneti ca prezenta ei nu mai este necesara in viata Dvs. Cand o sa spalati ceasca de cafea, considerati ca v-ati eliberat de acea frica.
Oricat de hilar v-ar parea…sa stiti ca functioneaza, si puteti incepe cu cele marunte…nu va apucati acuma sa rezolvati ceva greu…Poate anumite frici necesita ajutorul cuiva din afara (prieten, psiholog sau alta persoana specializata), dar de cele marunte…va puteti ocupa singuri. Daca va veti analiza un pic comportamentul – gestica, mimica, tipare verbale, veti vedea ca pe dupa ele sunt ascunse frici. Si apoi…cu cat fugim mai mult de frici cu atat ele se manifesta, pentru atragem ceea ce este in noi. De ce sa nu facem curatenie (tot este primavara…) si punem lucruri bune in noi, adica sa atragem lucruri bune si utile.
Iata ce spune si Neale Donald Walsch despre frica : http://www.nlpexplorer.eu/filme-nlp-si-hipnoza/teama-spaima-si-frica-neale-donald-walsch.html
De ce tot spun sa facem exercitii cu noi insine? Pentru ca putem, pentru ca a venit momentul sa facem ceva cu noi insine, pentru ca a venit momentul sa constientizam ca nu o sa vina nimeni sa ne rezolve problemele daca noi nu o facem, pentru ca a venit momentul sa reparam ce am stricat si putem. Exact asa cum am stricat, tot asa putem sa reparam. Iar cand cerem ajutor NI SE DA, pentru ca omul, asa cum este el, gaseste o farama de altruism in el.

Sursa: http://www.nlpexplorer.eu/articole-dezvoltare-personala/frica-este-o-nevoie-anuntata.html

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *