frezii3

Frezia este considerata simbolul misterului? Si asta pentru ca nu isi elibereaza parfumul dulce si imbatator decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura cat si umiditate. La fel ca zambila, frezia este folosita pentru obtinerea uleiurilor parfumate utilizate in industria cosmetica si aromoterapie.

Cum se planteaza o freyie :

Ai nevoie de:

  • bulbi de frezie;
  • unelte de gradina;
  • ingrasamant.

1. Frezia este originara din Africa astfel ca nu rezista la ger si temperaturi scazute. Inainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioada de repaus de 3-4 luni, urmata de o perioada in care se tin la temperaturi scazute, timp in care se formeaza lastarii.

Planta nu suporta temperaturi mai mici de 5o C astfel ca toamna este indicat s-o plantezi in ghivece pe care sa le tii in casa sau in sera. In primavara poti planta bulbii in gradina si vei avea flori la sfarsitul verii.

2 Alege bulbi sanatosi, care sa nu prezinte portiuni moi pe care sa-i plantezi in pamant bine drenat. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca plantezi floarea in ghivece, foloseste un mixt alcatuit din parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.

3 Daca vrei sa tii frezele in interior, este important ca in primele 60 zile sa le depozitezi intr-un loc cu o temperatura constanta, de aproximativ 15o C iar apoi temperatura va trebui adaptata in functie de conditiile de iluminare pana la maximum 24o C.

4 Daca cultivi florile de frezie in gradina alege un loc aerisit care sa beneficieze de multa lumina.

5 In perioada in care frunzele si florile sunt in crestere plantele trebuie udate regulat. Aportul de apa in cazul freziilor de apartament trebuie sa fie prezent in cantitati moderate.

6 Daca apa are tendinta sa balteasca dupa ploile puternice este bine sa iei masuri pentru imbunatatirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridica nivelul pamantului cu circa 2-3 cm prin adaugarea de compost sau gunoi de grajd descompus sau muta florile in zone care corespund cerintelor specific

7 Elimina partile neinflorite ale plantei sau partile sale vatamate pentru a stimula inflorirea.

8 Cand frunzele incep sa se ofileasca iar florile s-au trecut , limiteaza treptat udarea dupa care poti scoate bulbii pentru a-i depozita in locuri racoroase si a-i replanta in anul urmator.

Sursa: http://gradina.acasa.ro

Ramona Lengyel

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *