download (58)

Franco Zeffirelli (in registru de stare civila ca Gianfranco Corsi) este un realizator, scenarist, producator si actor italian nascut la data de 12.02.1923 la Florenta. Dupa moartea mamei sale de tuberculoza este crescut de o verisoara de-a tatalui sau. In perioada postbelica studiaza arta si arhitectura la Universitatea din Florenta si lucreaza cu regizori precum Vittorio DeSica, Roberto Rossellini si Luchino Visconti. In 1946 se alatura lui Luchino Visconti ca actor si regizor. Dupa colaborarea cu Visconti la La terra trema si alte cateva filme, isi orienteaza atentia spre teatru. Prima mare realizare ca decorator de teatru o reprezinta L’Italiana in Algeri pentru La Scala din Milan. A lucrat la nenumarate alte piese de opera si teatru, precum La traviata, La Boheme, Tosca, Falstaff si Carmen.

Realizeaza primul lung metraj in 1957: Camping. Pasionat de Shakespeare, realizeaza Romeo si Julieta (1968), iar mai traziu Hamlet (1990) cu Mel Gibson si Glenn Close. Dupa mai multi ani de absenta, revine pe platouri in 1996 cu Jane Eyre, Un ceai cu Mussolini (1999), in 2002 cu Callas forever, iar in 2005 cu Tre fratelli. In 1999, in cadrul Festivalului International de Film Karlovy Vary primeste Globul de Cristal pentru contributii artistice de exceptie in lumea cinematografiei. In noiembrie 2004 primeste din partea Regatului Unit rangul de Cavaler de Onoare.

Zeffirelli s-a nascut si s-a format la Florenta intr-o admosfera  bilingva ( familia avea multe contacte cu un grup de intelectuali britanici, care l-au inspirat mai tarziu in realizarea  filmului  Tea with Mussolini (1999).

 In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial   a luptat la partizani  inainte de debarcarea soldatilor britanici  ai primului regiment de scotieni , unde a servit drept translator . Debutul sau ca realizator de cinema s-a produs in 1957 in comedia  , Camping, in care juca – pe atunci debutantul  – Nino Manfredi.

 In anii  60,  si –a scris si pus in scena propriile “opere “ pe scenele teatrelor din Londra si New York , dupa care a trecut la cinema . Dintre montarile facute sub bagheta sa , printre cele mai importante sunt : Tosca la  Royal Opera House  (1964) cu Maria Callas si  Tito Gobbi, si mai multe opera la  Metropolitan Opera House de New York, incluzand  Boema si  Turandot.

 Prietenia sa cu  Maria Callas a pus-o pe panza cinematografului in filmul  Callas Forever, unde  Jeremy Irons  interpreta un personaj ce parea a fi chiar  Zeffirelli.

 Dar inceputul carierei de “regizor  de succes “  a inceput cu ecranizarea piesei Imblanzirea Scorpiei  a lui  William Shakespeare in 1967   (The Taming of the Shrew ) avand in distributie un cuplu foarte en vogue   in acea perioada : Richard Burton si  Elizabeth Taylor, iar lovitura de gratie o va da cu ecranizarea altei piese de   Shakespeare , cu  Romeo si  Julieta, facand din aceasta versiune , “cea mai  realizata “  versiune  de pana atunci   ( si pana acum ) , reusind un succes de renume pe plan mondial . Filmul a marcat o epoca in creatia regizorului . Dupa aceasta , Zeffirelli a inceput o cariera destul de neregulata, cu filme bune si comune  , rezultate deosebit de interesante alaturi de Plácido Domingo (La traviata y si  Otello) si luxoasa versiune a lui  Hamlet  din  1990 si primita cu entuziasm de  public .

 De altfel in  1977 a produs un film ambitios pentru cinematografie si televiziune , film numit  Jesús de Nazareth , cu distributia extreme de convingatoare a lui  Robert Powell si cu o durata de aproape 6 ore . Este una din versiunile cele mai vizionate  ale vietii lui Isus , dintre cele 140 de versiuni facute . Este cea mai difuzata  in perioada Saptamanii Mari  in toate tarile crestine de pe glob .de exemplu in  Chile, a fost programata la televiziune neintrerupt in fiecare  Semana Santa de mai bine de 25 de ani .

Sursa: http://www.cinemarx.ro/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *