images (15)

Florin Piersic s-a nascut la Cluj pe data de 27 ianuarie 1937, fiind un varsator veritabil adica norocos, ingenios, idealist si foarte atragator. Pentru femei, asa cum recunoaste si el, a fost „actorul care intotdeauna a reprezentat un justitiar, pistolar, macho” fiind un sex simbol barbatesc. Pentru regizori era „actorul care putea sa joace orice”.

La inceputul cariei era considerat „june prim” sau un „Fat-Frumos” al cinematografiei autohtone si a jucat in foarte multe filme romanesti. Varful carierei sale este filmul „De-as fi Harap Alb” din anul 1965, insa rolul prin care s-a evidentiat a fost Margelatul, acest personaj fiind poate cel mai indragit personaj din cinetatografia romaneasca.
A jucat in foarte multe filme pana in anul 1987, dupa care, din cauza decaderii artei cinematografice din Romania, a mai aparut doar in trei productii: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunarea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005).
Debutul sau in cinematografie s-a produs cu filmul Ciulinii baraganului din 1957, unde a jucat rolul lui Tanase. Imediat in anul urmator joaca in O Poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bomba (1961), Pasi spre luna (1963), si-a incercat talentul in ceea ce priveste filmele istorice in Neamul Soimarestilor din 1965 regizat de Mircea Dragan si urmeaza si filmul care il urca printre marii actori romani De-as fi Harap Alb (1965) regizat de marele regizor Gopo.
Aflat la varsta de 70 de ani, marele actor si-a inceput anul trecut cariera intr-un domeniu aflat la inceput de drum in Romania, si anume telenovela. Aparitia initial in doua dintre episoadele telenovelei “Lacrimi de iubire” a crescut ratingul acesteia si astfel regizorul s-a vazut nevoit sa inventeze un rol in care sa apara din nou Piersic.
In momentul de fata se considera un om implinit atat in cariera, cat si in familie, avand si un fiu care l-a mostenit in ceea ce priveste cariera.

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebr?rii unui veac de film romanesc”.

 

In 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit in cinematograful „Florin Piersic.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetatean de onoare” al mai multor orase precum: Bacau, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucuresti sau Gala?i.

La 10 decembrie 2012, prin decretul presedintelui Nicolae Timofti actorului i s-a acordat cetatenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare presedintelui moldovean motivand solicitarea prin faptul ca acolo este primit foarte bine de oameni si se simte iubit, iar tatal lui a activat, in calitate de medic veterinar, atat în Bucovina cat si in Basarabia (la Cernauti, respectiv Socola).


In anul 2009 Florin Piersic inregistreaza un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC: „Florin Piersic Hoinarind printre amintiri in lumea muzicii lui Dan Iagnov”. Toate cele 10 melodii sunt compuse de
Dan Iagnov: „O poveste de o zi”, „Latino lasciv”, „Anemone mii”, „Femeia e secretul”, „Si ploua…”, „Pe cararile vietii”, „Poveste cu un saxofon”, „Viata este o poveste”, „Cand ninge” si „Un pas pe zapada”. Versurile cantecelor „Latino lasciv” si „Anemone mii” sunt scrise de Dan Iagnov. Versurile celorlalte cantece sunt scrise de Andreea Andrei.

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *