images (1)

Semintele de floarea soarelui sunt o importanta sursa de vitamina E, B1, B5, magneziu, seleniu si fosfor. Pentru efectul lor imediat, specialistii americani le considera un adevarat izvor de sanatate. Vitamina E continuta este un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism, imbunatateste vederea si joaca un rol foarte important in reducerea simptomelor asociate artritei si astmului, informeaza suite101.com. Seleniul preluat din semintele gustoase este vital pentru un organism sanatos. Ajuta la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni si mentine elasticitatea tesuturilor. Neutralizeaza si efectul substantelor cancerigene si contribuie la regenerarea muschiului cardiac. Tocmai de aceea, alimentele cu un continut bogat de seleniu se recomanda in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si a bolilor batranetii. Micile seminte de floarea soarelui sunt o sursa sigura de magneziu, care are rolul de a normaliza tensiunea arteriala si de a reduce riscul aparitiei infarctului. Combate eficient stresul si migrenele suparatoare. Dieta cu seminte de floarea soarelui are efecte benefice si asupra scaderii nivelului colesterolului. Mai mult, specialistii americani recomanda inlocuirea anumitor tratamente pentru bolile cardiace cu semintele de floarea soarelui.
Cum le consum?m?
Adauga cateva seminte in painea proaspat feliata si las-o cateva minute la cuptor. Poate inlocui cu succes painea obisnuita la fiecare masa. Daca vrei sa urmezi o dieta zilnica, poti adauga semintele in cereale si sa le consumi cu laptele de dimineata sau iaurtul de la pranz. De asemenea, semintele de floarea soarelui pot fi adaugate in salate. Vor oferi un gust placut si inlocuiesc cu succes stropul de ulei pe care il adaugi. Poti prepara si clatite cu seminte de floarea soarelui, cozonac de sarbatori sau pandispanul preferat de cei mici. Gustul placut si nutrientii benefici pentru organism recomanda semintele de floarea soarelui pentru consumul zilnic, fie proaspete, fie adaugate in prajituri sau mancare.
Seminte de floarea soarelui – proprietati anticancerigene: se pare ca exista o corelatie destul de puternica intre deficitul de seleniu si aparitia cancerului, acesta ajutand la regenerarea celulelor si la inhibarea dezvoltarii celor canceroase. Un sfert de cana de seminte de floarea soarelui iti ofera mai mult de o treime din necesarul zilnic de seleniu care, alaturi de continutul mare de vitamina E, ajuta la diminuarea riscului de aparitie a cancerului, in special al celui de colon sau de prostate. Mai mult, semintele de floarea soarelui s-au dovedit eficiente si in combaterea migrenelor si imbunatatirea vederii.
Petalele florii – se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Petalele proaspat culese de floarea-soarelui se taie cat mai fin cu cutitul, se pun intr-un borcan cu capac pana cand acesta se umple, dupa care se adauga deasupra alcool alimentar de 80 de grade, asa incat sa le acopere complet. Se lasa sa macereze vreme de zece zile, dupa care se filtreaza prin tifon, iar preparatul obtinut se pune in sticlute mici. Se administreaza o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa de 4-6 ori pe zi. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora aratand ca au o actiune intensa de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de adaptare a organismului.
Palaria – este partea din floare care ramane dupa indepartarea semintelor. In medicina populara, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolatiei, si-a bolilor eruptive la nivelul pielii.
Îngrije?te tenul sensibil
Bogate în vitamina E, semin?ele de floarea-soarelui, combinate cu miere ?i ulei, constituie un excelent remediu pentru îngrijirea tenurilor cu probleme. În locul uleiului, se poate folosi cu succes un g?lbenu? de ou sau dou? linguri cu smântân? proasp?t?. Dintr-o mân? de semin?e de floarea-soarelui, o lingur? cu miere ?i una cu ulei se prepar? o masc? extraordinar?, pentru toate tipurile de ten. Dup? ce semin?ele date prin râ?ni?a de cafea devin o pulbere foarte fin?, acestea se amestec? împreun? cu miere topit? în prealabil în ap? cald?, dup? care se toarn? uleiul. Produsul ob?inut se întinde u?or pe obraz, gât ?i decolteu ?i se las? o jum?tate de or? s? ac?ioneze. Se cl?te?te cu ap? cald?.
Legend?
Floarea soarelui este floarea mandriei si a veseliei. Exista o legenda bazata pe mitologia greaca, care ne spune originea florii soarelui. Se spune ca, demult, Clydie o nimfa a stejarului era indragostita de Apollo, zeul soarelui. Dar Apollo nu era indragostit de ea. Asa ca ea statea toata ziua, de la rasaritul soarelui pana la apus, uitandu-se la iubitul ei Soare. Ca printr-o minune, Trupul nimfei s-a transformat intr-o floare. Picioarele i-au devenit o tulpina zvelta, iar fata o floare de soare. Parul ei balai a devenit un sirag de petale galbene. Transformata intr-o floare, Clydie inca se mai uita dupa soare in fiecare zi.
Floarea soarelui incanta prin generozitatea si frumusetea sa ravisanta, stralucind in lumina calda a soarelui. Lanurile aurii incanta privirile oricui in zilele calde de vara. Floarea soarelui poate atinge o inaltime de 5 m. Frunzele sale verzi sunt in forma de inima. Planta vine din America de Nord si se presupune ca a fost cultivata acum 3000 de ani de indieni in Arizona si New Mexico. Prin 1500 floarea soarelui a fost adusa si in Europa de exploratorii spanioli. Initial a fost plantata doar ca planta decorativa, capatand uz comercial abia cand a fost adusa in Rusia. In 1835, un taran rus de langa Voronej a facut o descoperire care avea sa dea aripi revolutiei industriale: presa pentru ulei din floarea-soarelui. Cativa ani mai tarziu, sute de mii de hectare din Europa erau acoperite cu uimitoare lanuri galben-aurii. Aveau sa mai treaca inca doua sute de ani pana la descoperirea valorii terapeutice a florii-soarelui, care s-a dovedit a fi un elixir de sanatate cu o actiune puternica. Inainte de primul razboi mondial, aproximativ 3200 de km patrati de pe suprafata pamantului erau acoperiti cu floarea soarelui si produceau 100 000 de tone de ulei. In prezent, cantitatea de ului este de 7 ori mai mare.

Dr. Mirela Wagner

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *