download

Floarea Calota este o cunoscuta interpreta de muzica populara de origine romana.

Floarea Calota Lupu s-a nascut la 27 martie 1956 in Beuca, un sat al Teleormanului, nu departe de Silistea Gumesti a lui Marin Preda.

Indragita interpreta face parte dintr-o specie rara de artisti. Glas care vine din adancul fiintei si, ca o radacina, o leaga pe Floarea de pamantul ale carui doruri si frumuseti trec, prin ea, catre ceilalti.

Despre copilaria sa, artista povesteste:

`Privesc spre satul copilariei mele cu case cuminti inconjurate de pomi si gradinite cu flori peste care adiau miresme de busuioc si paine calda. Simt sub talpile goale ale copilului de atunci, potecile inguste si napadite de iarba ori tarana fierbinte a drumului, sub soarele verilor inabusitoare. Aceleasi spatii hibernau iarna sub zapezi care cadeau fara contenire. Vad lumea aceea in planuri luminoase, apropiate cat sa le ating cu mana, ori mai departate, ascunse in perdeaua uitarii. Ii vad pe mama si pe tata cu palmele crapate de munca si arsi de soare`.

Tatal artistei a fost cel care a indemnat-o sa cante. Floarea Calota obisnuia sa se urce pe o masa si sa ii roage pe cei din jur sa o asculte.

Acel prim public format din parinti, bunici, vecini, rude, ii trimitea un flux de admiratie pe care il primea cu multa incantare.

In anii copilariei, visa sa ajunga la fel de valoroasa ca Maria Lataretu.

Floarea Calota a debutat la emisiunea-concurs “Floarea din gradina”, unde a luat trofeul.

Interpreta a fost casatorita cu scriitorul si pictorul Nicolae Lupu. Floarea Calota a fost pictata de sotul ei pe tavanul bisericii din localitatea ei natala, Beuca, judetul Teleorman.

Nicolae Lupu a pictat chiar el biserica. Satenii spun ca atunci cand a zugravit chipul Maicii Domnului, acesta a luat-o de model pe Floarea Calota, pictand-o cu trasaturile sotiei sale.

Artista a intrat in politica in anul 1990 si a fost deputat in judetul Teleorman pe listele partidului FSN, in legislatura 1990 – 1992.


Floarea Lupu Calota este un deputat roman in legislatura 1990-1992, ales in judetul Teleorman pe listele partidului FSN.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *